Slavlje Markusa Rašforda (©Reuters)
Slavlje Markusa Rašforda (©Reuters)

Englezima malo treba da se zapale: Rašford mora do kraja od starta, kako Sautgejt da ga vrati na klupu?

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.11.22. | 02:34

Partija dvostrukog strelca prva tema ostrvskih medija

Ako je posle šest golova Iranu na Ostrvu počelo loženje uz ono čuveno "Vraća se kući", posle remija bez golova protiv SAD zvižduci su parali nebo stadiona Al Bajt. Englezima je, to nije tajna, tako malo potrebno da se zapale i glorifikuju ekipu ili pojedinca pa je tako posle rutinske pobede nad Velsom (3:0) prva tema ostrvskih medija partija dvostrukog strelca - Markusa Rašforda.

Napadač Mančester junajteda odigrao je jednu od najboljih partija u dresu selekcije Tri lava, zbog čega je odmah po završetku meča počela kampanja da do kraja prvenstva on bude starter umesto dugogodišnjeg levog krila kod Gereta Sautgejta, Rahima Sterlinga.

Izabrane vesti

Skupoceno pojačanje Čelsija odmaralo je večeras kako bi spremno dočekalo susret protiv Ekvadora u subotu, pa je šansu dobio Rašford koji se dobro pokazao i tako potvrdio solidnu formu sa kojom je došao iz Mančester junajteda.

Nedelja, 20.00: (1,60) Engleska (3,80) Senegal (7,25)

Poput nekih kolega na Mundijalu, Sautgejt se takođe našao na meti kritika zbog konvencionalnog pristupa i igranja na sigurno, sa proverenim snagama. Uz Sterlinga kod Sautgejta je prednost na suprotnoj strani dosad imao Bukajo Saka. Odluka da ipak ubaci Rašforda zajedno sa Filom Fodenom višestruko se isplatila, pa se sada otvorilo pitanje izgleda sastava Engleske do kraja turnira.

Rašford je postigao dva gola i podigao naciju na noge, ali nije ni njegova partija bila baš iz snova. Dosta se mučio u predaji lopte tokom prvog dela, mada nije morao previše da brine pošto je Engleska najvećim delom vremena kontrolisala loptu i ritam igre. Pet minuta pošto je utakmica nastavljena, Rašford je konačno probio kapiju ispred gola Velsa, direktno iz slobodnog udarca. Briljantna kifla bila je dovoljna da savlada nemoćnog Denija Vorda koji je ponovo na golu menjao “crvenog“ Vejna Henesija.

Videlo se odmah da je Rašfordu brzo poraslo samopouzdanje posle tog gola, pa je i sam počeo da radi neke stvari koje nisu tipične za njega, pre svega da upućuje šuteve levom nogom. Ipak, uspeo je da zatvori utakmicu golom koji je definitivno iznenadio golmana Velsa, pa je na kraju dobio epitet “ubice zmajeva“, aludirajući na nadimak protivničke selekcije.

Forma nekadašnjeg bisera Junajtedove škole imala je ozbiljne amplitude poslednjih godina. Velikim delom razlog je (pre)česta promena trenera i filozofija na Old Trafordu, mada ni kada je u ekipi postojao nekakav kontinuitet kod jednog šefa stručnog štaba, nedostajale su njegove dobre partije u nizu. Ovu sezonu počeo je dobro kod Erika Ten Haga, ali je posle nekih golova na startu opet pao, da bi sredinom oktobra sa tri gola podigao formu i tako dočekao pripreme za Mundijal. Pojedini kritičari veruju da ga je upravo taj uspon u poslednji čas, uz povrede sa kojima se rvao Sautgejt tokom sastavljanja liste putnika za Katar, uticale da ipak bude u avionu. Inače, bio je ni tamo, ni vamo.

Verovatno u svemu tome i leži razlog zašto Sautgejt dosad nije previše verovao u Rašforda, kome je ovo bio tek drugi start u 15 nastupa na velikim turnirima. Na prošlogodišnjem Euru pet puta je ulazio sa klupe i do Katara njegov “učinak“ sveo se na onu stativu protiv Italije u finalu. Posle toga nije ni igrao za Gordi Albion, sve do ovih minuta u Dohi.

“Zbog ovakvih trenutaka igram fudbal, najvećih, najboljih“, poručio je napadač Junajteda pošto je izabran za igrača utakmice.

Priznao je Rašford da je kod proslave gola pokazivao ka nebu pošto je nedavno ostao bez prijatelja iz detinjstva koji se dugo borio sa rakom, pa mu je posvetio gol. Njegova bol zbog gubitka prijatelja pretvorila se u nešto dobro za Englesku, no tamošnji mediji iskoristili su njegovu dobru partiju da ga dignu u nebesa i čak uporede sa Vinisijusom Žuniorom. To je učinio Gari Lineker, smatrajući da bi Rašford mogao da bude Vini Engleske. No, to zaista ne deluje realno, pošto je Vini neizostavan šraf brazilske selekcije dok je Rašford odigrao dobru utakmicu protiv ne tako jakog Velsa...

“Rašford je napravio veliki zaokret. I sam je priznao da ne igra najbolji fudbal, da ga često ometaju stvari van terena, njegova dosadašnja sezona u Junajtedu generalno je bila dobra, ali ovo je Rašford koji je opasan“, rekao je Lineker i nastavio:

“Kada igra ovako, nezaustavljiv je. Ne dešava se tako često, ali trči pored rivala, nadigrava ih, šutira kad može, to me podseća na Vinisijusa, jer saigrači vide njegov talenat i hrabre ga da pokušava još“.

Sa njim se saglasio Rio Ferdinand, uz sledeće reči:

“Sve ovo polazi iz jedne bitne stvari – marljivog rada. Dugo Markus nije izgledao srećno. Ali, kad je nasmejan, kada radi jako za ekipu, kada imate Markusa punog samopouzdanja, onda je razarajući napadač. Čovek koji menja tok igre“.

Navijačima se takođe svideo Rašford pun samopouzdanja, a javnost na Ostrvu sada veruje da je pred Sautgejtom mnogo slatkih muka i velikih odluka koje mora da donese. Pre svega, da li će startno levo krilo protiv Senegala biti Sterling ili Rašford?

Saglasiće se svako da je dobro kada igrač sa klupe donese takvu prevagu u jednom važnom meču, ali s obzirom na dobro poznatu englesku nadmenost i precenjivanje svojih igrača, Vels zaista nije rival na kojem treba da se meri veličina mišića. Rašfordova partija jeste bitna za njega, ekipu i Sautgejta jer će za tu titulu biti potrebno mnogo više od Harija Kejna, Rahima Sterlinga, Bukaja Sake i Mejsona Maunta, samo je pitanje da li je baš ofanzivac Junajteda zaslužio da zaigra baš od početka protiv Senegala? Ili u četvrtfinalu, gde bi protivnik mogao da bude još ozbiljnijeg renomea...

Rašford se po završetku grupne faze nalazi na vrhu liste strelaca zajedno sa Kilijanom Mbapeom, Kodijem Gakpom i Enerom Valensijom koji više i ne može da popravi učinak pošto je njegov Ekvador ispao.

Dobio je stojeće ovacije publike, što takođe može pozitivno da utiče na njegovo samopouzdanje. Ali, da li je baš spreman da iznese teret startnog levog krila? Teško. No, Englezima je zaista tako malo potrebno da se zapale i od nečega dobrog naprave daleko više i to zamotaju u najfiniji paket.


tagovi

Katar2022Markus Rašfordreprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara