Ernan Barkos (©Reuters)
Ernan Barkos (©Reuters)

Ernan Barkos sa 18. klubom u karijeri napada svoj šesti trofej

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.06.21. | 23:10

Argentinski napadač sada je član peruanske Alijansa Lime, koja noćas od 01.30 igra protiv Santa Rose meč prvog kola Kopa Bisentrenarija

Zvezdaši, sećate li se Ernana Barkosa? Argentinski napadač nosio je dres crveno-belih u sezoni 2007/08 i tada je zbog loših partija često bio meta podsmeha. Kasnije je ipak dokazao da se samo nije snašao u Srbiji i napravio je više nego uspešnu karijeru, a zaigrao je i za reprezentaciju Gaučosa. Sada ima 37 godina, ali je i dalje aktivan igrač u Peruu. Baš noćas, od 01.30, sa Alijansom iz Lime igra protiv drugoligaša Santa Rose meč prvog kola Kopa Bisentrenarija.

Barkos je kvalitetno istrošio svoj pasoš. Alijansa mu je čak 18. klub u karijeri, a do sada je osim u našoj zemlji i domovini igrao i u Paragvaju, Ekvadoru, Kini, Brazilu, Portugaliji, Kolumbiji, Bangladešu i Italiji. Nastupao je redom za Rasing Klub, Guarani, Olmedo, Crvenu zvezdu, Urakan, Šangaj Šenhuu, Šangaj Rubi, LDU Kito, Palmeiras, Gremio, Tjanđin Tedu, Sporting Lisabon, Velez, Kruzeiro, Atletiko Nacional, Bašundharu Kings i Mesinu, za neke od njih i po više puta.

Izabrane vesti

01.30: (9,50) Santa Rosa (4,80) Alijansa Lima (1,30)

Delovalo je da će da završi karijeru početkom 2020. godine, kada mu je istekao ugovor sa Atletiko Nacionalom. Dva meseca je Barkos tražio angažman, a pronašao ga je na kraju u Bangladešu. U Kingsima je završio sezonu, a zatim je otišao u Italiju, da igra za četvrtoligaša Mesinu. Usledio je zatim u februaru ove godine poziv iz Perua, koji Argentinac nije mogao da odbije. Ukazala mu se prilika da se opet bori za trofeje.

Do sada ih je osvojio pet. Sa LDU Kitom je 2010. godine bio šampion Ekvadora i osvajač Rekopa Sudamerikane. Prešao je zatim u Palmeiras, gde je 2012. godine osvojio Kup Brazila. Isti trofej podigao je i 2018. godine, kao igrač Kruzeira. Pre toga je sa LDU Kitom iste te godine osvojio još jednu titulu u Ekvadoru. Dobijao je Barkos i neke individualne nagrade. Bio je najbolji strelac Superlige Kine 2008/09. sa 17 golova, a potom je Zlatnu kopačku osvojio i 2016/17. u Ekvadoru, pošto je bio strelac 21 put.

Odigrao je Barkos svih devet mečeva u ovogodišnjoj Aperturi, ali za malo je Alijansi izbegla prilika da osvoji titulu. Završila je treća u grupi B, lider je bio Sporting Kristal, koji je potom u finalu pobedio najbolji tim grupe A, San Martin sa 2:0. Barkos je u pohodu na treće mesto postigao tri gola. Alijansa generalno nije preterano efikasna ekipa, u čitavom takmičenju je dala samo 12 golova. Dakle, za četvrtinu je zaslužan Argentinac.

Sada je Barkosu ostala šansa da osvoji Kopa Bisentrenario, peruanski Liga kup. Rival u prvom kolu biće mu relativno lak, drugoligaš Santa Rosa. Meč se igra na stadionu Alehandro Viljanueva u Limi.

Santa Rosa nije dobro otvorila novu sezonu, posle četiri kola ima samo jednu pobedu i pet osvojenih bodova. Poslednji takmičarski meč odigrala je 3. juna, kada je na njenom terenu bodove lako odneo Čavelines (3:0).

Prema nekim najavama iz Perua, Barkos neće noćas da bude u startnoj postavi. On je doživeo lakšu povredu, već se vratio treninzima, ali trener Karlos Bustos ne želi da ga optereti previše i sačuvaće ga verovatno za drugo poluvreme. Umesto bivšeg Zvezdinog špica na terenu bi trebalo da se nađe Sebastijan Gonzales-Zela, koji ponosno nosi nadimak Tenk. Ovaj 21-godišnji Peruanac je igrao na osam mečeva u Aperturi, ali nije postigao nijedan gol. Santa Rosa je idealan protivnik da prekine post.

Napad Alijanse možda ne briljira, ali odbrana zato funkcioniše perfektno. Tim iz peruanske prestonice nije primio nijedan gol na poslednja četiri prvenstvena meča. Golman Kampos je nesavladan 399 minuta.

Ako bude potrebe, sa klupe će ući i igrač koji je stariji godinu dana od Barkosa, Vilmer Agire. Popularni Zorito ima ulogu džokera, šest puta je ulazio sa klupe u Aperturi, a postigao je jedan gol, uz jednu asistenciju. Nekadašnji fudbaler Meca i reprezentacije Perua igra na poziciji desnog krila.

Pobednik današnjeg meča igraće u 2. kolu protiv Union Komersarija, koji je dan ranije savladao Alijansa Huanuko sa 4:1.

LIGA KUP PERUA – ŠESNAESTINA FINALA (JEDAN MEČ)

Četvrtak

Karlos Stejn – Ajakučo 0:1 (0:1)

Union Komersio – Alijanca Huanuko 4:1 (1:0)

Huan Aurih – Alijanca Atletiko 0:1 (0:0)

Petak

Deportivo Munisipal – Kantolao 1:0 (1:0)

Bomasopmač – Kusko u toku

Union Huaral – Sezar Valjeho u toku

Santos – Sport Bojs u toku

Subota

01.30: (9,50) Santa Rosa (4,80) Alijansa Lima (1,30)

19.15: (3,70) Komersijantes Unidos (3,35) Kahamarka (1,95)

22.00: (7,50) Pirata (4,80) Sijensijano (1,35)

Nedelja

02.30: (10,0) Deportivo Kupsol (4,70) Universitat de Deportes (1,30)

19.15: Ljakvabamba – U. San Martin

22.00: Melhar – Karlos Manuči

Ponedeljak

02.30: Čavelines – Sport Uankajo

***kvote su podložne promenama


tagovi

Peru 1PeruErnan BarkosAlijanca

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara