Srđan Jovanović (©MN ress)
Srđan Jovanović (©MN ress)

Evropska klasa najboljeg srpskog arbitra: Mirnoćom utišao tenziju, odlukama odbranio autoritet

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.04.22. | 19:54

Srđan Jovanović na delu demonstrirao vrhunski kvalitet

Najbolji srpski sudija Srđan Jovanović u 167. večitom derbiju morao je da se suoči sa tenzijom kakvu nije osetio ni na jednoj evropskoj utakmici u ovoj sezoni, a sudio ih je deset u sva tri takmičenja, od kvalifikacija do grupne faze. Tenzije su uvećavale izjave sa obe strane još pre utakmice, a onda je počelo da varniči na samom terenu stadiona Rajko Mitić.

Jedino sam Srđan Jovanović zna kako je bilo u njegovoj koži, ali je spolja delovao kao hladan špricer. Nijednog trenutka nije dozvolio da mu se utakmica istrgne kontroli, iako je često bilo poprilično napeto. Kako na samom terenu, tako i pored aut-linije, gde su svoju vrstu borbe vodile dve klupe. Uspevao je da održi balans, bio je autoritativan i u situacijama kada je bilo gotovo nemoguće smiriti zaraćene strane, a taj autoritet je pravdao donošenjem ispravnih i pravovremenih odluka. Upravo u tim najtežim trenucima pokazivao je zbog čega je najcenjeniji srpski sudija u evropskim okvirima.

Izabrane vesti

Možda je u nekoliko navrata mogao da podeli još koji karton, ali se radi o arbitru koji se ne hvata olako za džep. U prvih 45 minuta požutela su obojica trenera, plus Milan Rodić zbog nesmotrenog starta nad Sašom Zdjelarom. Kasnije je javnu opomenu zaradio Milan Pavkov, a u finišu apsolutno zasluženo i Nikola Terzić, Mohamed el Fardu Ben i Nenad Krstićić. Definitivno nije podlegao pritisku, iako mu je ovo bio možda i najteži izazov u dosadašnjoj karijeri.

Jovanović je visok standard pokazivao i odličnom kretnjom po terenu, gde je u ovom trenutku daleko ispred svih arbitara u domaćem fudbalu, a može se reći i u samom vrhu evropskih sudija. Uvek je bio blizu direktnih situacija i lopte, ali ne previše da bi ometao njen protok. Skraćivao je putanju na pravi način, pa se nijednog trenutka nije video preterani umor na njegovom licu.

Takođe, uprkos brojnim žestokim startovima i konstantnom pritusku, sebe nije isticao u prvi plan, već je ličnim delovanjem pokušavao da sprečava zaustavljanje igre u i onako sporom ritmu meča kakav je bio ovaj večerašnji. To značajno evropsko iskustvo iskazivao je i u brzoj saradnji sa VAR sobom, gde nije bilo nikakvog preteranog zadržavanja u komunikaciji, što bi dodatno podiglo tenziju na terenu i tribinama.

Iz novinarske lože stadiona Rajko Mitić delovalo je da mu je poprilično laknulo kada je odsvirao kraj prvog poluvremena, jer je skinuo ogroman teret sa svojih leđa. Kasnije, kako je meč odmicao, bio je sve sigurniji, sve samouvereniji, još autoritativniji. To mu je omogućilo da još lakše ohladi uzavrele strasti između večitih rivala i zaradi najvišu ocenu u 167. večitom derbiju. Igrač utakmice.


tagovi

Srđan Jovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara