©Reuters
©Reuters

Evropska Superliga? Nijedan sud, policija ni vojska ne mogu naterati ljude da prihvate tu glupost

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 09:58

Aleksandar Čeferin istakao neodrživost projekta konkurencije

Aktuelno doba definitivno je prekretnica u evropskom fudbalu usled niza faktora. Sa jedne strane, klubovi se u okviru UEFA takmičenja poslednji put nadmeću u prepoznatljivom formatu i već od predstojeće jeseni nas očekuje sistem koji će predstavljati nepoznanicu za sve, dok sa druge strane tačka na priču o evropskoj Superligi još nije definitivno stavljena.

Tema eventualne podele klubova sa Starog kontinenta na dnevnom je redu već godinama unazad, odnosno od inicijalnog pokušaja nekolicine klubova na čelu sa Realom, Barselonom i Juventusom da kreiraju takmičenje van UEFA okvira. Činjenica da ideja o Superligi nije pretočena u delo, ipak nije zatvorila tu temu, a svoje gledište po pitanju trenutne situacije izneo je Aleksandar Čeferin u razgovoru za Gardijan.

Izabrane vesti

Podsetimo, nedavno je Evropski sud u Luksemburgu presudio da su FIFA i UEFA protivzakonito sprečavale klubove da osnuju kontinentalnu Superligu, što je predsednik Evropske fudbalske unije prokomentarisao u intervjuu za britanski list.

"Glavna stvar koja me je iznenadila i razočarala je saopštenje za javnost, koje je bilo potpuno drugačije od sudske odluke. Žalili smo se Sudu bez mnogo uspeha. Odluka je bolja za UEFA nego za drugu stranu. Sve što A22, odnosno zastupnici Superlige rade je da putuju, snimaju se, pokušavaju da daju intervjue... U međuvremenu, mi vladamo fudbalom, gradimo terene, bavimo se mnogim problemima, tako da je lobiranje verovatno njihov glavni posao, ali ne i naš", istakao je Slovenac i dodao:

"Superliga je antiprojekat, stvar koja se nikada neće desiti, jer to niko ne želi. Nijedan sud, nikakva policija i nikakva vojska ne mogu naterati ljude da prihvate nešto što je takva glupost. Priča o ovoj takozvanoj Superligi je priča našeg društva - pitanje da li se novcem sve može kupiti. Upoznao sam jednu staricu na ulici, u mojoj zemlji, Sloveniji, posle njihovog prvog pokušaja 2021. Imala je 80 ili 90 godina, neko vreme nije pratila fudbal. Zaustavila me je i rekla: Hvala što ste zaustavili onu kopilad".

Pitanje koje se nameće je zašto predstavnici Superlige aktivno predstavljaju plan i nastavljaju sa lobiranjem ukoliko je realizacija njihove zamisli nerealna.

"Ne znam i nije me briga. Ukoliko imaju dovoljno resursa da putuju i glume Monti Pajtone, u redu je. Nije me briga, ni mene ni fudbalsku zajednicu. Kevin Majls, direktor Udruženja fudbalskih navijača, rekao je za A22 kada su došli ovde: 'Imate manje navijača nego što je Velika Britanija imala premijera u poslednjih šest meseci'. To vam sve govori".

Prema navodima organizatora Superlige 20 klubova je spremno da momentalno pristupi takmičenju, međutim Čeferin i ovaj podatak dovodi u pitanje.

"Pre svega, nemaju nikoga. Imali su 50, 20, 200, klubova... To su šale koje nas ne zanimaju. Ipak, želim da istaknem da nikada nismo rekli da ne mogu da igraju svoje takmičenje. Neka igraju, ali klubovi su ti koji ne žele da igraju. Organizatori Superlige govore o stvaranju nečega i onda se prvi prijavljuju da igraju u našem takmičenju. Molim ih da ne igraju u našem takmičenju i da počnu da rade na svom zajedno sa koliko god klubova imaju. Ne razumem šta ih koči", kazao je predsednik UEFA.


tagovi

Evropska SuperligaAleksandar ČeferinUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara