Nikola Milenković (©Reuters)
Nikola Milenković (©Reuters)

Fjorentina bez Milenkovića traži put ka finalu Lige konferencije

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.05.23. | 13:39

Tim iz Firence oslabljen pred prvi meč polufinala najmlađeg takmičenja UEFA sa Bazelom, koji se igra na Apeninskom poluostrvu u četvrtak od 21.00 časova

Žuti karton koji je dobio srpski fudbalski reprezentativac Nikola Milenković sredinom prvog poluvremena meča Fjorentine i Leha (2:3) mogao bi skupo da košta tim iz Firence ovog četvrtka. Standardan štoper Viole zbog tog kartona je suspendovan na jednu utakmicu, pa od 21.00 časova neće moći da pomogne saigračima u prvom meču polufinala Lige konferencije protiv Bazela.

Trener Fjorentine Vinčenco Italijano moraće da pravi određene izmene u poslednjoj liniji, pa će štoperski par da čine Martinez Kvarta i Igor. Najavljeno je da bekovske pozicije pokriju Dodo i Biragi, što znači da će srpski internacionalac Aleksa Terzić da ostane na klupi, iako je bio među najboljim igračima Viole prošlog vikenda u porazu od Napolija (1:0).

Izabrane vesti

Na toj, prvenstvenoj utakmici, starteri su bili sva trojica Srba u ljubičastom dresu. Pored Milenkovića i Terzića, svih 90 minuta protiv novog šampiona je odigrao i napadač Luka Jović. Međutim, sada protiv Bazela lako bi moglo da se desi da se niko od njih trojice ne nađe na terenu. Barem na početku meča.

Artur Kabral je favorit da bude starter u špicu, što bi automatski značilo da će Jović da čeka šansu sa klupe. Italijano je na toj poziciji odlično pokriven, ne greši koga god da stavi u igru, s obzirom na to da su njih dvojica najbolji strelci Lige konferencije sa po šest postignutih pogodaka.

21.00: (1,38) Fjorentina (4,80) Bazel (8,50)

Bazel je takođe izgubio svoj poslednji prvenstveni meč, prošlog vikenda ga je savladao Cirih sa 2:0. Tu utakmicu obeležilo je skandalozno ponašanje igrača koje trenira Hajko Fogel, zbog nesportskog ponašanja su Kasim Adams, Vuter Burger i kapiten Tauljant Džaka dobili direktne crvene kartone u poslednjih dvadesetak minuta meča. Džaka je zbog toga suspendovan sa čak sedam mečeva suspenzije, preneće tu kaznu i na sledeću sezonu, ali ona se ne odnosi na evropske mečeve. Iako je Fogel javno kritikovao svog kapitena, očekuje se da albanski reprezentativac ipak zaigra protiv Fjorentine.

Tauli je emotivan fudbaler. Pričali smo, zna da je pogrešio i obećao mi je da to što se desilo protiv Ciriha više nikada neće da ponovi“, rekao je Fogel.

Bazel je najprijatnije iznenađenje Lige konferencije, do polufinala je stigao tako što je u nokaut fazi eliminisao prvaka Turske Trabzon (2:1), šampiona Slovačke Slovan iz Bratislave (4:4, penalima 4:1) i francuskog prvoligaša Nicu (4:3). Fjorentina je do sada, bez nekih većih muka, savladala Bragu (7:2), Sivas (5:1) i Leh (6:4).

Ko god bude bolji u ovom dvomeču, u velikom finalu u Pragu će da igra protiv boljeg iz okršaja Vest Hem Junajteda i AZ Alkmara. Engleski i holandski predstavnik će se sastati u Londonu takođe od 21.00 časova.

21.00: (1,72) Vest Hem (3,80) AZ Alkmar (5,60)

Vest Hem je osvojio 1965. godine Kup pobednika kupova, a potom 1976. u finalu tog takmičenja izgubio od Anderlehta. Decenijama nije imao čak ni sporednu ulogu u Evropi, ali sada se vratio sa velikim stilom. Posle polufinala Lige Evrope prošle sezone, sada igra polufinale Lige konferencije.

U Londonu je do sada ove sezone savladao Viborg, FCSB, Anderleht, Silkeborg, AEK Larnaku i Gent, dakle sve rivale sa kojima se sastao. Zbog toga AZ-u neće biti lako večeras.

Tim iz Alkmara je četvrtoplasirani u holandskoj Eredivizije, a prošlog vikenda je remijem sa Ajaksom (0:0) praktično izgubio sve šanse da se nađe u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Sada mu preostaje Liga konferencije, kao poslednji put kojim bi mogao da dođe do Lige Evrope. Isto važi i za Vest Hem, koji je tek 15. na tabeli Premijer lige, ali i za Fjorentinu. Samo još Bazel ima kakve-takve šanse u prvenstvu Švajcarske da bude drugi i izbori kvalifikacije za Ligu šampiona, mada posle suspenzija prvotimaca i one su minimalne.

LIGA KONFERENCIJE – POLUFINALE (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

21.00: (1,38) Fjorentina (4,80) Bazel (8,50)

21.00: (1,72) Vest Hem (3,80) AZ Alkmar (5,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeFjorentinaAZ AlkmarBazelVest HemNikola Milenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara