Sporne situacije (©YouTube)
Sporne situacije (©YouTube)

Boranijašević klizećim startom napravio haos: Bazel dobio tri crvena kartona, Džaka dva puta isključen! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.05.23. | 23:04

Cirih je pobedio na Sent Džejkob Parku sa 2:0 i udaljio 18-strukog prvaka Švajcarske od Lige šampiona i potencijalnog okršaja sa vicešampionom Srbije

Kakav derbi, kakav haos u 32. kolu švajcarske Superlige između Bazela i Ciriha! U srcu ludnice na Sent Jakob Parku našao se srpski fudbaler Nikola Boranijašević, koji je jednim klizećim startom u 85. minutu u potpunosti doprineo opštoj pometnji na terenu. U njoj se bolje snašao gostujući tim i trijumfovao sa 2:0 (0:0). Bazel ne samo da je izgubio važnu utakmicu pred svojim navijačima, već je završio meč sa tri crvena kartona!

Do tog 85. minuta smo gledali prilično tvrd meč, koji je u većoj meri kontrolisao Bazel, ali bez promene rezultata. Kako se kraj bližio, domaćin je sve više pritiskao, a Cirih je bio prinuđen da igra sve grublje. Izabranici Hajka Fogela su tada videli šansu i krenuli još rizičnije u napad.

Izabrane vesti

I malo je nedostajalo da im to donese rezultat koji su priželjkivali… U 85. minutu Bazel je imao jedan opasan napad, situaciju „četiri na četiri“ koju je prekinuo Boranijašević pomalo nesportskim klizećim startom sa leđa. Pokosio je francuskog napadača Žana Kevina Ogustana, sa jasnom namerom da zaustavi akciju i za to je sudija Alesandro Dudić već krenuo da mu pokaže žuti karton.

Međutim, pojedini igrači Bazela su bili brži, nervozni zbog negativnog rezultata. Defanzivac iz Gane Kasim Adams je nešto rekao Boranijaševiću, nekadašnji defanzivac čačanskog Borca i kruševačkog Napretka je prišao da raspravi sa njim, a umesto odgovora dobio je lakat u lice. Dudić nije imao dilemu, Boranijaševiću i njegovom saigraču iz Hrvatske Nikoli Katiću, koji je momentalno pritrčao Adamsu, pokazao je žute kartone, a Afrikancu direktan crveni.

Posle toga je Švajcarska mogla da uživa u dvadesetak minuta opšteg haosa. Bazelu su možda bodovi neophodni u borbi za Evropu, ali i Cirihu svaki poen znači jer još nije obezbedio opstanak. Prošlogodišnji šampion je sada video šansu, imao je igrača više i nije imao nameru da se i dalje brani. Rezervista Bledijan Krasnići je krenuo u solo-prodor pred istek 90. minuta, a iskusni Mihael Lang je prekrasno izmakao nogu i skrivio je jedanaesterac. Njega je u pogodak pretvorio 19-godišnji Hrvat na pozajmici iz Salcburga, Roko Šimić.

Taman da se domaćin još malo unervozi...

Morao je Bazel da krene sada na sve ili ništa, iako je imao igrača manje, ali u 94. minutu Cirih je istrčao savršenu kotnru i Ifeani Metju je duplirao prednost gostiju. Domaćin rezultatski više nije mogao da se vrati u meč, ali ni da iskontroliše bes zbog te situacije. Prvo je Vuter Burger u 97. minutu napravio pregrub faul, zbog čega mu je Dudić pokazao put u svlačionicu, a zatim je i kapiten Bazela Tauljant Džaka doživeo pomračenje uma.

Rođeni brat Arsenalovog fudbalera Granita Džake krajnje bezobrazno je u zaustavio Antonija Markezana. Ne samo da ga je uhvatio s leđa za vrat i povukao, već mu je tom prilikom drugom rukom lupio šamar. Dudić nije odmah video šta se desilo, pokazao mu je samo žuti karton za prekidanje kontranapada, što je doduše značilo da Džaka mora da napusti teren, jer je već jednom javno opomenut u 56. minutu. Ipak, momentalno su se oglasile sudije iz VAR sobe, Dudić je otišao da pogleda snimak, a potom pozvao albanskog reprezentativca nazad na teren da mu poništi žuti karton. Taman kada je Džaka pomislio da se nekim čudom izvukao i krenuo da se vrati na svoju poziciju, švajcarski sudija mu je pokazao direktan crveni karton! To znači da mu po pravilniku sada predstoji mnogo više od jednog meča suspenzije.

Razumem emocije, ali igrači su morali da ostanu u granicama dozvoljenog ponašanja. Emocije moraju da se kanališu na pravi način, da nam donesu uspeh. Sada mi preostaje da zapalim dve sveće u crkvi, da se Endi Pelmard i Rikardo Kalafjori što pre oporave od povreda“, kazao je posle meča Fogel.

Posle ovog haotičnog meča Bazel je ostao peti na tabeli sa 42 poena, četiri manje od četvrtoplasiranog Lucerna. Do kraja prvenstva je ostalo samo još četiri kola, a kako će barem po dva da propuste prvotimci Džaka, Adams i Burger, drugo mesto Superlige Švajcarske i plasman u kvalifikacije Ligu šampiona sada deluju nedostižno. Servet ima šest bodova više, trećeplasirani Lugano pet, a Lucern četiri, pa deluje da će jedan od ta tri kluba da bude potencijalni rival vicešampionu Srbije na putu ka eliti. Uz svu tu muku i Serhio Lopez se povredio još u prvom poluvremenu, iskrenuo je zglob i morao da napusti teren. Deluje da je ozbiljno...

Bazelu je bolje da se okrene Ligi konferencije, gde ga u četvrtak očekuje prvi od dva meča polufinala sa Fjorentinom u Firenci. Ako bi nekim čudom osvojio međunarodni trofej, izborio bi plasman u Ligu Evrope. Do najmlađeg takmičenja UEFA može sa petog mesta u Superligi Švajcarske, jer finale nacionalnog kupa će da igraju Jang Bojs i Lugano 4. juna, a po svoj prilici obe ekipe će u prvenstvu da budu bolje plasirane od Bazela. Samo, Fogelovom timu preti ljuti rival Grashopers, zaostaje dva poena, a Cirih je sada na -5...

ŠVAJCARSKA 1 – 32. KOLO

Subota

Sion – Vintertur 0:1 (0:1)

/Burkart 21/

Sankt Galen – Jang Bojs 0:2 (0:0)

/Iten 53pen, Nsame 83/

Nedelja

Lucern – Lugano 2:2 (2:0)

/Beka 27, Mejer 36 – Čelar 52, Štefen 74/

Bazel – Cirih 0:2 (0:0)

/Šimić 90+1pen, Metju 90+4/

Grashopers – Sevet 2:3 (1:1)

/Šabani 7, Morandi 67 – Severin 40, Stevanović 51, 82/



tagovi

Švajcarska 1BazelCirihNikola BoranijaševićTaulant Džaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara