Herman Kano (©Reuters)
Herman Kano (©Reuters)

Fluminense stupa na scenu

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.04.22. | 22:35

Kopa Sudamerikana: Fluzao noćas startuje u drugom po važnosti južnoameričkom takmičenju, gde ima najviše ambicije

Pošto je prekinuo desetogodišnji post bez trofeja u državnom šampionatu Karioka, Fluminense se noćas (00.15) vraća na međunarodnu scenu u novom izdanju Kopa Sudamerikane. Gost na velelepnoj Marakani biće bolivijski predstavnik Orijente Petrolero, u meču koji je deo prvog kola grupne faze ovog međunarodnog turnira. Timovi se nalaze u Grupi H, u kojoj su još kolumbijski Atletiko Junior iz Barankilje i argentinski Union iz Santa Fea.

Takmičenje je zadržao format koji je po prvi put primenjen prošle sezone. Kroz prvu fazu, po nokaut sistemu, međusobno su se sukobili timovi iz osam zemalja koje su imale po četiri predstavnika. Ovim formatom zagarantovana su bar dva mesta za grupnu fazu svakoj od država članica KONMEBOL-a. Izuzetak su ponovo bili klubovi iz Brazila i Argentine, kao dve najjače fudbalske sile na južnoameričkom kontinentu. Njihovi klubovi nisu učestvovali u preliminarnoj etapi, jer su već im već bila zagarantovana mesta u grupnoj fazi. Još četiri kluba, koja su učestvovala u kvalifikacijama za Kopa Libertadores i ispala u poslednjoj fazi kvalifikacija, prebačena su u Sudamerikanu.

Izabrane vesti

U grupnoj fazi 32 ekipe, podeljene su u osam grupa sa po četiri u svakoj, i igraju šest kola (dvokružni sistem). Na kraju, samo prvoplasirani iz svake od grupa ide u osminu finala, koju će kompletirati osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Kopa Libertadores. Četvrtfinale i polufinala, takođe će se igrati po dvokružnom sistemu, ali od ove sezone pravilo gola u gostima neće važiti. Za titulu će se odlučivati u jednoj utakmici, 1. oktobra u Braziliji na stadionu Mane Garinča.

00.15: (1,15) Fluminense (7,00) Orijente Petrolero (15,0)

Marakana je bila poprište odlučujuće bitke u subotu 2. aprila, za osvajanje titule šampionata Karioka. Pošto je pobedio Flamengo sa 2:0 u prvoj utakmici državnog finala, Fluminense je prisvojio svoj 32. pehar Karioke uz nerešeni ishod 1:1 u drugoj utakmici. Iako je bio u rezultatskom deficit, kada je odbrana kapitulirala pod paljbom Gabrijela Barbose u 29. minutu, Fluzao je uspeo da reaguje do kraja prvog dela igre i izjednači pre odlaska na pauzu golom Hermana Kana u 44. minutu, a isti igrač bio je i dvostruki strelac u prvom meču.

Trikolori nisu osvojili titulu prvaka države još od 2012. godine. Osim toga, prekinuo je hegemoniju Flamenga, koji je tri puta uzastupno bio šampion državnog turnira od 2019. do 2021. godine. Kuriozitet je da je u poslednjih devet klasika protiv najvećeg rivala Fluminense bio bolji u šest navrata i samo jednom izgubio. U prošlom Klasiku, Fluzao je došao iz niza od četiri uzastopne pobede nad Flamengom.

-----------------------

Sve utakmice Kopa Sudamerikane možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a regitracija je besplatna.

-----------------------

Debi u Kopa Sudamerikani, međutim, nosi određenu frustraciju što nisu uspeli da se kvalifikuju za Kopa Libertadores, što je bio i njihov glavni cilj na početku sezone. Kao sedmi u brazilskoj Seriji A za sezonu 2021, klub nije dobio direktno mesto na glavnom klupskom turniru na kontinentu i moarao je da se bori kroz kvalifikacije. Savladali su Miljonarios iz Kolumbije sa 2:1 u gostima i 2:0 u Rio de Žaneiru.

Fluzao je takođe poveo u finalnoj borbi protiv Olimpije iz Paragvaja, sa 3:1 u prvoj utakmici. Međutim, u svom najgorem izdanju u dosadašnjoj sezoni poraženi su sa 2:0 u revanšu. Konačan poraz doživeo je u penal seriji, što ga je i dovelo do preseljenja u Kopa Sudamerikanu.

Sa 51 osvojenim bodom iz 15 pobeda, šest remija i devet poraza u sezoni 2021. bolivijske Profesionalne divizije, Orijente Petrolero je osvojio šesto mesto na turniru, 14 bodova ispod Independijente Petrolera, aktuelnog šampiona. Ipak, i kao takav ostvario je pravo učešća na ovogodišnjoj Kopa Sudamerikana. U borbu je ušao u kroz preliminarnu fazu, gde je morao da se suoči sa Rojal Parijem, petim u nacionalnoj ligi u protekloj godini, u potrazi za mestom u grupnoj fazi.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta

---------------

Petrolerosi su bili bolji u oba susreta. Kao gosti, slavili su sa 3:2, dok su u revanšu održanom 15. marta u Kočabambi bili ubedljivi sa 3:0 u revanšu. Zanimljivo je da je posle tog meča, Petrolero imao period od čak dve nedelje bez zvaničnog susreta. Na teren se vratio tek u subotu, 2. aprila i čini se da nije najbolje iskoristio datu pauzu. U gostima, nadmašio ga je Santa Kruz sa rezultatom 2:1, u meču sedmog kola Aperture. Petrolero je imao čak i prednost u meču, kada je Suarez pogodio u 15. minutu. U drugoj polovini susreta, Santa Kruz uspeo je da preokrene rezultat, golovima Garsije u 58. i 90. minutu. Sa devet bodova (tri pobede i četiri poraza), Orijente Petrolero je peti u Grupi A, to je prva pozicija van klasifikacione zone za četvrtfinale prvenstva Bolivije, pet bodova manje od lidera Nasional Potosija iza Sukrea, koji je poslednji u kvalifikacionoj zoni.

Sa visokim samopouzdanjem pošto je titula u Karioki osvojena nad Flamengom, Fluminense ulazi u borbu za Kopa Sudamerikanu kao jedan od glavnih favorita za titulu. Neosporno je da Flu ima mnogo kvalitetniji tim od Orijente Petrolera, koji nema ista ulaganja u fudbalski sektor. Uprkos eliminaciji iz Libertadoresa, ne možemo zaboraviti da je Flu početkom 2022. godine imao čak 12 utakmica bez poraza i da ima veoma iskusan tim naviknut na velika dostignuća. Trener domaćeg sastava Abel Braga na svom debiju u Kopa Sudamerikani neće moći da računa samo na iskusnog veznog igrača Felipea Mela koji je zadobio povredu kolena u meču sa Flamengom, koja će ga ostaviti van terena najmanje mesec dana.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KOPA SUDAMERIKANA - 1. KOLO

Sreda

GRUPA C

Banfild - Santos 1:0 (1:0)

Universidad Katolika - Union Kalera 0:0

GRUPA G

Seara - Independijente 2:1 (0:1)

GRUPA F

Atletiko GO - LDU Kito 4:0 (0:0)

GRUPA D

Everton - Vilsterman 1:1 (0:1)

Četvrtak

GRUPA H

00.15: (1,15) Fluminense (7,00) Orijente Petrolero (15,0)

00.15: (2,20) Union Santa Fe (3,00) Junior (3,45)

GRUPA G

00.15: (2,00) General Kabaljero (3,25) Deportivo La Gvaira (3,70)

GRUPA F

02.30: (3,90) Antofagasta (3,35) Defensa i Hustisija (1,90)

GRUPA E

02.30: (4,00) Nueve du Oktubre (3,30) Internasional (1,90)

Petak

GRUPA B

00.15: (1,60) Kujaba (3,60) Melgar (5,60)

00.15: (3,70) River Plejt Montevideo (3,20) Rasing (2,00)

GRUPA A

02.30: (1,62) Barselona (3,50) Montevideo Vonderers (5,70)

02.30: (5,10) Metropolitanos (3,60) Lanus (1,65)

GRUPA D

02.30: (5,20) Ajakučo (3,45) Sao Paulo (1,67)

GRUPA E

02.30: (3,30) Guairenja (3,00) Independijente Medeljin (2,25)

*** kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaFluminenseOrijente Petrolero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara