Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Francuska prva u osmini finala: Loris i stativa pomogli Mbapeu da sruši danski zid (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 26.11.22. | 18:57

Umalo novo iznenađenje na Mundijalu u Kataru, ali su svetski prvaci uspeli da slave protiv Danske - 2:1

Kao protiv Australije, reprezentativci Francuske ponovo su se igrali sa živcima svojih navijača. Ovaj put mnogo više, pošto su u prvom kolu Svetskog prvenstva nakon primljenog gola u 9. minutu postigli četiri za ubedljivu pobedu, a sada su uzbuđenje ostavili za kraj. Iako su poveli u 61, Trikolori su do tri boda stigli tek u 86. minutu. Prethodno su se, nakon izjednačenja rivala, u dva navrata umalo našli u rezultatskom zaostatku.

Prvo je Ugo Loris sjajnom intervencijom odbranio šut Jespera Lindstrema, da bi potom Martin Brajtvajt pogodio stativu. I tek onda je Kilijan Mbape svojim drugim golom u meču obezbedio pobedu vrednu plasmana u osminu finala. Aktuelni svetski prvaci tako su prvi učesnik druge runde Mundijala u Katarum dok će Danska u poslednjem kolu morati da savlada Australiju da bi ostvarila isti uspeh u grupi u kojoj je još i otpisani Tunis.

Izabrane vesti

Kao bedem delovala je izuzetno disciplinovana odbrana Danske punih sat vremena - ništa neočekivano od ekipe koja je u kvalifikacijama tek triput vadila loptu iz svoje mreže - ali onda ju je probila brzopotezna akcija Trikolora iz defanzivne linije. Presudna je bila razmena pasova Kilijana Mbapea i Tea Ernandeza. Bio je to 15. pokušaj Frnacuza da savladaju Kaspera Šmajhela. Nije se golman Nice toliko isticao bravuroznim paradama koliko su protivnički igrači bili neprecizni. U odnosu na Žirua, Grizmana, Dembelea i Rabioa, Mbape je svoj utisak popravio i sa tri pogotka u prva dva kola opravdava kandidaturu za najboljeg strelca ovogodišnjeg Mundijala.

Prvi gol je bio plod odlične timske igre, dok se za drugi istakao snalažljivošću. Posle centaršuta Antoana Grizmana butinom je spustio loptu u mrežu.

Iako desetkovani povredama, izabranici Didijea Dešana odigrali su još jedan meč kojim su pokazali konkurentima da imaju kvalitet za odbranu svetskog trona. Jeste im dugo trebalo da slomiju otpor Danaca, ali ne sme zaboraviti da je reč o jednoj od najboljih evropskih odbrana. A, uspeli su dvaput da pogode metu. Defanziva je, međutim, ono na šta će aktuelni šampioni morati da obrate pažnju na narednim treninzima. Duel sa Tunisom neće im biti takmičarski bitan, jer je čudo potrebno da bi Australija čak i u slučaju pobede nad Danskom, a poraza Francuske od Tunisa, nadoknadila trenutno slabiju gol-razliku (+4 prema -2), ali rivali u narednoj fazi mogli bi da budu daleko konkretniji od Danske večeras.

Francuzi su poklekli posle prekida, kada je Andreas Kristensen umakao Rabiou i poentirao iz drugog plana, da bi potom Lindstrem posle akcije po levoj strani ostao potpuno sam na desetak metara od Lorisovog gola. Iskusni čuvar mreže uspeo je da odbrani njegov šut iz prve, dok mu je u 81. minutu stativa bila saveznik nakon što je Brajtvajt bio brži od Kundea. Ovaj put na prodor Danaca po desnoj strani.

Bila je ovo osma uzastopna utakmica u kojoj je Francuska primila gol. Protiv potencijalnih rivala u osmini finala, a to su Poljska, Saudijska Arabija, Meksiko ili Argentina, moraće zadnja linija Dešanovog tima da bude sigurna kao u prvom delu večerašnjeg meča, kada je rivalu dozvolila tek dva šuta, nijedan opasan po Lorisa.

FRANCUSKA - DANSKA 2:1 (0:0)

/Mbape 61, 86 - A. Kristensen 68/

Doha.

Stadion: 974.

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).

Žuti kartoni: Kristensen, Kornelijus (Danska), Kunde (Francuska)

Francuska (4-1-2-3): Loris - Kunde, Varan (od 75. Konate), Upamekano, T. Ernandez - Čuameni - Rabio, Grizman (od 93. Fofana)- Dembele (od 75. Koman), Žiru (od 63. Tiram), Mbape.

Danska (3-4-3): Šmajhel - Andersen, A. Kristensen, Nelson - R. Kristensen (od 92. Ba), Hejbjerg, Eriksen, Mele - Lindstrem (od 85. Jensen), Kornelijus (od 46. Brajtvajt), Damsgor (od 73. Dolberg).

SVETSKO PRVENSTVO - GRUPA D

Subota

Tunis - Australija 0:1 (0:1)

/Djuk 23/

Francuska - Danska 2:1 (0:0)

/Mbape 61, 86 - A. Kristensen 68/



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara