Reprezentativci Francuske (©Reuters)
Reprezentativci Francuske (©Reuters)

Francuzi u Beču beže od rupe

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.06.22. | 10:52

Galski petlovi, sa 13 reprezentativaca koji su poreklom Afrikanci, gostuju Austriji (utorak, 20.45) u trećem kolu Lige nacija

Ukoliko Francuska ne bude uspela da trijumfuje ovog petka u Beču protiv Austrije (20.45 časova), Galske petlove gotovo sigurno nećemo gledati na završnom turniru Lige nacija. Izabranici Didijea Dešana su iz prva dva kola osvojili samo jedan poen, pa su bliži eliminaciji u B diviziju nego osvajanju prvog mesta u grupi.

Da stvar bude dodatno otežavajuća po aktuelnog svetskog šampiona, u Austriji neće najverovatnije biti kompletan. Nedostajaće nekoliko veoma važnih prvotimaca. Zbog lakših povreda očekuje se da na klupi ostanu Kilijan Mbape, Adrijen Rabio i Ngolo Kante, a dobro je poznato koliko su oni važni u Dešanovoj postavci. Primera radi, Mbape i Kante su bili starteri u finalu Mundijala u Rusiji, a sva trojica su igrali standardno na Evropskom prvenstvu.

Izabrane vesti

Evidentno je da Francuzima nije preterano stalo do Lige nacija, a čitavo ovo okupljanje je prošarano brojnim problemima. Na stranu povrede, Galskim petlovima je nedostajao i selektor u prvom kolu protiv Danske (1:2). Dešanu je preminuo otac, pa je ekipu vodio njegov pomoćnik Gi Stefan.

Rabio je bio strelac u Splitu pre četiri dana protiv Hrvatske (1:1), a na tom meču je Dešan na klupi ostavio Karima Benzemu, Lukasa Ernandeza, Uga Ljorisa

20.45: (5,40) Austrija (3,70) Francuska (1,75)

Večeras ne bi trebalo da izađe Francuska u tako kombinovanom timu. Barem prema najavama lokalnih medija. Jasno je da svetski prvak više nema prostora za grešku.

Posle dva meča u Ligi nacija nismo u dobroj poziciji kada gledamo poene. Uradićemo šta je do nas da bismo došli do pobede. Kada je u pitanju ovako kratak period između mečeva, priprema je u velikom pitanju“, rekao je Dešan.

Francuska verovatno ima najveći izbor vrhunskih fudbalera i uvek selektor ima slatke muke kada treba da odabere sastav. Nije to toliko ni čudno, kada se uzme u obzir to kolika je francuska imperija, sa svim teritorijama izvan Evrope, odnosno afričkim državama koje su do pre nekoliko decenija bile deo te imperije.

Na trenutnom Dešanovom spisku se nalazi čak 13 igrača koji su imali pravo da zaigraju za neku reprezentaciju sa Crnog kontinenta, da nisu odabrali Francusku. Ibrahima Konate, Kante i Musa Dijabi su poreklom iz Malija, Mbapeu je otac Kamerunac, a majka Alžirka, a za tu selekciju sa severa Afrike je mogao da igra i Benzema. Vilijan Saliba i Orelin Čuameni su takođe poreklom Kamerunci, dok su Preznel Kimpembe i Kristofer Nkunku mogli da nastupaju za Demokratsku Republiku Kongo. Bubakara Kamaru je zvao Senegal, bio je blizu toga da prihvati poziv, ali su ga Francuzi ubedili da to ne učini. Listu „stranaca“ kompletiraju Marokanac Mateo Genduzi i Tunišanin Visam Ben Jeder.

S obzirom na to kakva je situacija na tabeli, Francuzi će morati da paze da ih u Beču ne proguta rupa. U prenešenom značenju, ali i bukvalno. Naime, na prošlom meču koji su Austrijanci igrali u Beču, pre četiri dana protiv Danske, na sred terena se otvorila velika rupa. U nju je upao gostujući igrač Skov Olsen, koji je odmah skrenuo pažnju sudiji. Čitava scena je mnoge podsetila na horor seriju "Čudnije stvari", u kojoj je ove godine glumio i naš glumac Nikola Đuričko. Samo što ova rupa nije nastala kao otvor ka drugom, paralelnom svetu, već je samo posledica jakih kiša koje su padale prethodnih dana u austrijskoj prestonici.

Nema sumnje da je šteta otklonjena, odnosno da je stadion u Beču dostojan toga da ugosti Francusku. Zvaničnici UEFA su dali zeleno svetlo.

Nadajmo se da se neće opet desiti tako nešto narednih 30 godina“, kazao je selektor Austrije Ralf Rangnik, a na isti događaj se osvrnuo i kapiten David Alaba:

Trava će valjda sada da bude kraće ošišana. Dolazi nam Francuska i srećni smo zbog toga. Volimo kada imamo takve rivale za protivnike“.

Očekuje se da će i Austrija da igra sa kombinovanim sastavom. Najverovatnije neće biti mesta u startnoj postavi za Kristofa Baumgartnera, Stefana Poša i Marka Fridla, koji su se požalili na umor i neće biti sveži za svih 90 minuta.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA - TREĆE KOLO

Petak

GRUPA 1

20.45: (5,40) Austrija (3,70) Francuska (1,75)

20.45: (1,95) Danska (3,50) Hrvatska (4,40)

Subota

GRUPA 3

20.45: (1,85) Engleska (3,50) Italija (5,00)

20.45: (9,00) Mađarska (4,90) Nemačka (1,40)

GRUPA 4

20.45: (1,40) Holandija (4,90) Poljska (9,00)

20.45: (4,40) Vels (3,60) Belgija (1,92)

***kvote su podložne promenama

Četvrtak

GRUPA 2

Portugal – Češka 2:0 (2:0

/Kanselo 33, Guedeš 38/

Švajcarska – Španija 0:1 (0:1)

/Sarabija 13/



tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija Australijereprezentacija AustrijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara