Đanpjero Gasperini (©Reuters)
Đanpjero Gasperini (©Reuters)

Gasperini lansira 'bejbi' Boginju u Poljskoj: Atalanta bez 15 prvotimaca protiv Rakova

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.12.23. | 12:09

Iskusni stručnjak odlučio da u meču bez rezultatskog značaja za njegovu ekipu ukaže priliku 11 fudbalera iz omladinskih kategorija

Nije to tako čudno i nesvakidašnje. Na kraju krajeva, Pep Gvardiola je sinoć na stadionu Rajko Mitić odlučio da poštedi neke od najboljih fudbalera, budući da meč šestog kola ni za engleski klub ni za Crvenu zvezdu nije imao rezultatski značaj. Međutim, njegov kolega Đanpjero Gasperini povukao je još radikalniji potez uoči gostovanja njegove Atalante u Poljskoj, odlučivši da ne povede više od polovine prvog tima.

Naime, Boginja provincije u okviru šestog kola grupne faze Lige Evrope gostuje Rakovu, a kako je završila posao u grupnoj fazi još pre dve nedelje protiv Sportinga, iskusni strateg odlučio se da poštedi nosioce igre dodatnog napora i priliku da osete čari evropskog fudbala ukaže drugopozivcima.

Izabrane vesti

Tako su u Bergamu ostala 15 prvotimaca, šestorica povređenih (Mičel Baker, Đanluka Skamaka, Rafael Toloi, Hose Luis Palomino, Sead Kolašinac, El Bilal Ture) i još devetorica 'pošteđenih' (Huan Muso, Berat Đimšiti, Đorđo Skalvini, Davide Zapakosta, Mateo Ruđeri, Ederson, Teun Kopmejner, Marten De Ron i Ademola Lukman), te su njihova mesta u avionu za Poljsku zauzela jedanaestorica momaka što iz Atalantinog Primavera, što iz U23 tima, koji se takmiči u italijanskoj Seriji A.

Međutim, rang u kojem stiču iskustvo nikako ne bi trebalo da bude i odraz njihovog kvaliteta, jer Atalanta se poslednjih godina profilisala kao jedna od najboljih akademija u sezoni. Uostalom, najvredniji igrač joj je njeno dete, 20-godišnji Đorđo Skalvini, trenutno procenjen na 40.000.000 evra. Njegovim stopama večeras bi mogli da krenu i njegovi vršnjaci, te kolege po poziciji, Đovani Bonfanti, koji je upisao 14 minuta protiv Napolija, te Tomazo Del Lungo (obojica po 20 godina) koji bi prema najavama italijanskih medija trebalo da zaigra od starta i tako uknjiži prve minute u seniorskom timu kluba iz Bergama. Uz pomenutu dvojicu možda i Mustafa Sise, 20-godišnji napadač, što je u sezoni 2022/23 već upisao tri nastupa, na debiju protiv Bolonje postigao i gol, ali je prethodnu takmičarsku sezonu proveo na pozajmici u Seriji B, prvo u Pizi, potom u Sudtirolu.

Ostatak startne postave trebalo bi da čine već standardni članovi prvog tima što su u dosadašnjem toku sezone imali slabiju minutažu. Rakov i te kako ima za šta da igra, boriće se sa Šturmom za mesto u šesnaestini finala Lige konferencije, pa iako Atalanta čak i slučaju poraza ne može da ostane bez prvog mesta u grupi, Gasperini ne veruje da će oni kojima bude ukazao šansu olako shvatiti zadatak.

"Ne plašim se da će biti tako. Imamo prednost što smo se kvalifikovali ranije i to nam omogućava da damo mali predah igračima koji su češće igrali, ali će tim koji izađe na teren biti konkurentan. Poveli smo mnogo mladih momaka kako bismo ih nagradili. Njih, ali i one što igraju manje. Biće to prilika da vidimo decu kao i ostale članove naše ekipe", izjavio je Gasperini.

Atalantin tim za meč protiv Rakova

Golmani: Karneseki, Rosi, Vizmara*

Odbrana: Holm, Zortea, Bonfanti*, Palestra*, De Lungo*, Ćerezoli*

Vezni red: Pašalić, Adopo, Mendićino*, Kolombo*, Manconi*, Bonanomi*

Napad: Murijel, De Ketelare, De Nipoti*, Mirančuk, Sise*

napomena: zvezdicom (*) označena imena fudblalera iz omladinskog pogona


LIGA EVROPE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA D

21.00: (2,05) Rakov (3,45) Atalanta (3,60)

21.00: (1,75) Sporting Lisabon (3,60) Šturm (4,90)




tagovi

Atalanta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara