©Reuters
©Reuters

Godina bez Zlatne lopte, FIFA odlučuje ko je najbolji

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.11.20. | 12:03

Svetska kuća fudbala deli nagrade za najbolje u 2020. godini

Kalendarska 2020. godina ostaće nažalost upamćena po globalnoj pandemiji, koja je ostavila veliki trag i na sport. Odloženo je Evropsko prvenstvo u fudbalu, brojna takmičenja su prekinuta, a "Frans Futbol" je odlučio da ne dodeli nagradu za najboljeg igrača sveta, čuvenu "Zlatnu loptu".

Mnogima se takva odluka nije dopala, smatra se da je Robert Levandovski zaslužio nagradu za najboljeg igrača sveta i da ona treba da mu bude dodeljena za tekuću godinu, jer je mala verovatnoća da će ponovo biti u prilici da je osvoji. Ipak, tu je FIFA da ispravi nepravdu. Obelodanjena je lista kandidata za "The Best" nagradu ili najboljeg igrača sveta u izboru Svetske kuće fudbala.

Izabrane vesti

Glasanje traje do devetog decembra, dok će FIFA 11. decembra objaviti finaliste. Same nagrade biće dodeljene 17. decembra na svečanoj ceremoniji.

Nominovano je 11 igrača, pored sjajnog Levandovskog koji je vodio Bajern do triplete tu su i njegov bivši saigrač iz Bajerna Tijago Alkantara, koji od ove jeseni brani boje Liverpula. "Redsi" tako imaju četiri predstavnika, tu su i Sadio Mane, Mohamed Salah i Virdžil van Dajk. Real će predstavljati Serhio Ramos, tu je i dvojac Pari sen Žermena Nejmar i Mbape, a iz Gvardiolinog Mančester sitija izabran je Kevin de Brujne. Nije naravno moglo i bez Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Prema mnogima favorit je Levandovski: tripleta, titula za najboljeg strelca u Bundesligi, bio je i najbolji strelac Lige šampiona, Poljak je zaista ispunio sve uslove da osvoji nagradu. Videćemo da li će biti tako.

 


Za titulu najboljeg na svetu boriće se 11 dama, a u pitanju su Lusi Bronz, Delfine Kaskarino, Karoline Grejem Hansen, Pernil Harder, Dženier Ermoso, Sem Ker, So-Jun Đi, Saki Kumagai, Dženiefr Marošan, Vivijane Miedema i Vendi Renard



Pet trenera boriće se za nagradu najboljeg na svetu, čini se da je poprilično jasno kome će otići nagrada. Hans Diter Flik je sa Bajernom osvojio tripletu, a konkurencija su mu genijalni Marselo Bijelsa, Jirgen Klop, Zinedin Zidan i osvajač Lige Evrope sa Seviljom Đulen Lopetegi.



Za najboljeg trenera u ženskoj konkurenciji boriće se Luis Kortes, Rita Guarino, Ema Hejs, Stiven Lerč, Hege Rise, Žan-Luk Voser i Sarina Vigman.

 

 

Što se tiče najboljeg čuvara mreže na svetu, odlične sezone iza sebe imali su Tibo Kurtoa iz Reala, Alison Beker iz Liverpula, ali i Kejlor Navas iz PSŽ-a i Manuel Nojer iz Bajerna, te Jan Oblak iz madridskog Atletika i Mark Andre ter Štegen iz Barselone.

Čini se da je i ovde favorit član prvaka Evrope Bajerna, ali jasno je da su svi imali sjajne sezone, videćemo kod koga će nagrada završiti u rukama.

 

 

Za nagradu "The Best" i najboljeg golmana u ženskoj konkurenciji bore se En-Katrin Berger, Sara Buhadi, Kristien Endler, Hedvig Lindal, Alisa Najer i Eli Robak.

 

Između 11 sjajnih pogodaka jedan će biti odabran za čuvenu "Puškaš" nagradu, u godini na izmaku videli smo neke zaista sjajne majstorije.

Dugo će se pamtiti Sonov slalom protiv Barnlija, kao i sjajan pogodak Luisa Suareza protiv Majorke. Sećate se sigurno i golčine Zlatka Junuzovića. Neverovatan volej je uhvatio austrijski reprezentativac na ivici kaznenog prostora bečkog Rapida, ovaj pogodak obavezno pogledajte sa uključenim zvukom.

Andre-Pjer Žinjak je tokom karijere postizao sjajne pogotke, ali ovaj će mu definitivno ostati urezan u sećanju, a ne bi bilo nezasluženo i da Puškaš završi u rukama De Araskaete, zbog sjajnih makazica koje je uhvatio u dresu Flamenga. Nominovane su i tri dame, Širli Kruz, Sofi Ajngl i Karolina Vir, kao i Džordan Flore, Hlomfo Kekana i Leonel Kinjonez.

 



tagovi

Robert LevandovskiLionel MesiKristijano RonaldoManuel NojerHansi FlikMohamed SalahVirdžil van DajkNejmarKilijan EmbapeKevin de BrujneTijago Alkantara

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern
Liverpul
Barselona
Man. Siti
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara