(© AFP)
(© AFP)

Godinu dana do EP, a Nemci ne liče ni na šta

Vreme čitanja: 2min | pon. 12.06.23. | 22:27

Niti funkcioniše postavka sa tri štopera, niti opcija sa Goreckom kao „šesticom“

Preti Nemcima i četvrta katastrofa zaredom. Poslednja dva Prvenstva sveta su završavali učešćem u grupnoj fazi, na minulom Prvenstvu Evrope ispali lako u osmini finala od Engleske, a na narednom, onom koje organizuju, kako sad stvari stoje mogli bi da se obrukaju, jer godinu dana pre starta turnira četvorostruki šampion planete deluje bledunjavo.

Porozno u odbrani, neubedljivo na sredini terena, napad mu još i funkcioniše, ali ukupan utisak ne raduje naciju, zabrinutu posle razočaravajućih 3:3 u kontrolnom susretu sa Ukrajinom. Trebalo je ovo da bude revijalna, utakmica za pamćenje, pošto je 1.000. u istoriji Elf istrčao na teren, a pretvorio se u gomilu problema za selektora Hansija Flika, jer je izdanje u Bremenu sve samo ne baš dostojno Pancer divizije.

Izabrane vesti

U kakvom strahu je Nemačka, tačno 369 dana pre početa kontinentalne smotra, vidi se po podatku da je dobila samo tri od poslednjih devet utakmica. I to protiv „velesila“ kao što su Oman, Kostarika i Peru. Nije išlo ni protiv Ukrajine, koja na prethodna dva takmičarska meča (septembarskom sa Škotskom u Ligi nacija i martovskom sa Engleskom na početku kvalifikacionog ciklusa) nije dala gol. A na stadionu Verdera čak tri.

Precizni na debiju novog selektora Sergeja Rebrova bili su Viktor Cigankov (dvaput) i Antonio Ridiger (autogol) i tako ogolili defanzivne probleme Elfa. Ujedno, stavili pod veliku sumnju odluku Hansija Flika da za razliku od provere sa Belgijom (četvorica u poslednoj liniji) istumba tim, pređe na formaciju sa trojicom štopera (Šloterbek, Ginter, Ridiger), čak su mnogi vrteli glavom kad su videli Leona Gorecku na mestu „šestice“. Nije strašno probati nešto novo u utakmici prijateljskog karaktera, ali je zabrinjavajuće da je Nemačka samo dvaput na minulih 14 mečeva sačuvala mrežu netaknutom (protiv Omana i Perua).

„Počeli smo dugačak proces i nastavićemo ovim putem. Probali smo sistem sa trojicom pozadi, naravno da smo hteli da pobedimo, ali je važno što smo pokazali mentalitet i vratili se. Jasno je da moramo bolje u narednoj kontroli sa Poljskom“, smireno je konstatovao selektor Flik.

U jednom trenutku Hansi Flik se vratio opredeljenju sa četvoricom u liniji odbrane, napad je zaigrao odlučnije i preko Kaja Haverca i Jozue Kimiha (tek u nadoknadi) stigao do poravnanja (prethodno, Niklas Filkrug poentirao već u šestom minutu).

Ako je nešto opravdanje za Nemačku onda je to činjenica da nije mogla da računa na Ilkaja Gundogana, Robina Gosensa (igrali finale Lige šampiona u subotu), te povređenog Serža Gnabrija... Svakako je i bez njih morala bolje.


tagovi

Fudbalska reprezentacija NemačkeHansi Flik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara