Nemanja Jović između Milana Sprema i Stefana Jovanovića (© Star sport)
Nemanja Jović između Milana Sprema i Stefana Jovanovića (© Star sport)

Gradili osam meseci, srušili za 17 dana: Partizanova sezona pretvorena u horor

Vreme čitanja: 5min | pon. 14.03.22. | 09:36

Od večitog derbija crno-beli ne liče na sebe, evidentna kriza i igre i rezultata

Kao kad se dete igra u plićaku, naleti talas i potopi mu dvorac od peska. Tako se osećaju crno-beli, s obzirom da su za dve i po sedmice srušili sve izgrađeno minulih osam meseci otkako je počela sezona. Ispostavilo se kako je njen vrhunac predstavljalo izbacivanje Sparte iz Praga i da je od revanša sa Česima, samo što se popeo na najvišu tačku u aktuelnom ciklusu, počeo da pada. Nezadrživo. Za samo 17 dana došao je u situaciju da upropasti sezonu za koju su ne tako davno, pred kraj 2021, ljudi iz kluba tvrdili da je najbolja od postanka!?

Posle plasmana u osminu finala Lige konferencije izgubio je večiti derbi, nije dobio ni Napredak i pet bodova viška s kojima je prezimio maltene su nestala sa lica zemlje, pošto Crvena zvezda ima šansu da ga pobedom u Gornjem Milanovcu stigne na tabeli i preuzme dve privilegije: da naredni derbi igra na svom stadionu, a zbog boljeg međusobnog učinka u prethodna dva uzme titulu budu li večiti poravnati kad se završi plej-of.

Izabrane vesti

Kakav strmoglavi pad lidera. Pomni pratioci zbivanja mogli su da zaključe – očekivan.

Već neko vreme Parni valjak se provlačio, dobijao na gurku. Primera radi, jedva je savladao Kolubaru na kraju jesenjeg dela prvenstva, samo što se sad to pravdalo izostancima trojice projektovanih nosilaca (Rikarda, Markovića i Natha), na prolećnoj premijeri u Nišu videlo se da maltene ništa nije napredovao tokom zime, velike zamerke trener Aleksandar Stanojević imao je na način igre u drugom poluvremenu meča sa kragujevačkim Radničkim, derbi je odigran sramotno, protiv Mladosti je delovao psihički uzdrman i umalo nije primio izjednačujući gol u završnici, u Subotici se spasao iz penala... Negde je moralo da se vrati.

Meč sa Napretkom pokazao je da Partizan ima ogromnih problema u organizaciji igre i da nema fudbalera sposobnog jednim potezom da promeni tok susreta. Nekad su to bili Almami Moreira, Leonardo da Silva Soza ili Sejduba Suma. Kad ekipi ne bi išlo gurala bi se lopta ka njima u nadi da će izmisliti gol i u većini slučajeva bi se to desilo. U nedelju su zakazali onih od kojih se na osnovu biografija očekuje da reše ovakav susret: najboljeg strelca šampionata Rikarda Gomeša sačuvali su štoperi koji su prvi put upareni (golobradom Đakoviću pridružio se novajlija iz Novog Pazara, Kojičić), Lazar Marković nijedan smislen prodor po boku nije napravio, ubacivanja Miloša Jojića su bila bez efekta. Rezervisti Holender, Živković, Jović, Jevotić i Milovanović nisu uticali na ubrzanje igre,.

Možda je bio penal nad Nemanjom Jovićem, eventualno bi se nametnuo neko od duže vremena povređenih igrača (Danilo Pantić, Ljubomir Fejsa, Ivan Obradović), ima zagovornika teze da su Kruševljani izležavanjem „krali“ vreme i opstruisali igru, međutim, kriza igre i rezultata posledica je saznanja da nije imao nije imao meč vinera u kakvog je na istom mestu pre 11 godina izrastao Milan Smiljanić kad je mučnu utakmicu sa OFK Beogradom rešio projektilom u završnici duela.

Od Stanojevića i igrača se traži hitna reakcija (© Star sport)Od Stanojevića i igrača se traži hitna reakcija (© Star sport)

Poseban deo priče je pokušaj Stanojevića oslanjanjem na bonuse. Usled izostanka Bibarsa Natha drugi put uzastopno je ključeve igre poverio Lazaru Pavloviću, a završilo se isto kao protiv Spartaka, izvođenjem „desetke“ posle prvog poluvremena; upario Marka Milovanovića sa Rikardom, ali je mladi špic promašio dva zicera, opet dao šansu Nemanji Joviću pre Nikole Terzića, a mladog Jagodinca držao na klupi. Mada, gledati ka deci kad „matorima“ ne ide je neukusno.

Govor tela ostatka tima sugeriše da nije u stanju da se nosi sa pritiskom velikih očekivanja u osetljivom delu sezone.

„Ako vredimo i ako smo pravi, zadržaćemo prednost u odnosu na Crvenu zvezdu“, govorio je Stanojević posle poraza od večitog rivala.

Zaključak se sam nameće. Partizan je pao. Igrački, organizaciono, rezultatski, psihički. Više ne liči na sebe. Nijednim gestom u minulih 17 dana nije pokazao da poseduje šampionsku crtu, da je u stanju da prevaziđe probleme, pobedi najpre sebe, pa protivnika. Nalazi se u tunelu iz kog pod hitno mora da izađe.

Pitanje je samo da li je Aleksandar Stanojević ovaj tim doveo do maksimuma, čak i prebacio objektivne domete, ili ima resurse za još jedan, završni, udarac. Pošteno je konstatovati da je najbolji pojedinac sadašnjeg Partizana – trener. Igrači nisu na istom nivou kao šef struke, sve manje prate njegove ideje i instrukcije, mada je i sam Stanojević odgovoran za sadašnju poziciju, jer je tokom zime poverovao istim tim fudbalerima da mogu da iznesu teret igranja na tri fronta, govoreći kako mu pojačanja nisu potrebna. Doveo je samo dva zadnja vezna, što je jasna poruka javnosti da je hteo nešto zatvorenijom varijantom da osiguran prilaze svom šesnaestercu. Za titulu mora da bude produktivan u suprotnom.

SVE VIŠE NERVOZE

Marković i Jojić u razgovoru sa sudijom Živkovićem (© Star sport)Marković i Jojić u razgovoru sa sudijom Živkovićem (© Star sport)

Indikativno je da su posle poraza u večitom derbiju fudbaleri Partizana van ritma, kao i da pojedinim gestovima pokazuju kako ne vladaju situacijom.U Subotici je bilo konfliktnih trenutaka sa igračima Spartaka, potiv Napretka prigovora sudiji Aleksandru Živkoviću, zamerki igračima iz Kruševca na izležavanju. Na sve to valja dodati isključenja Rikarda Gomeša u revanšu sa Spartom i Saše Zdjelara na derbiju.

Ni trener Aleksandar Stanojević ne pomaže smirivanju napetosti. Bilo da su u pitanju konferencije za medije, bilo reakcije tokom meča, od kojih je najviše pažnje privukla ona kad se okrenuo publici na zapadnoj tribini da posle zvižduka Milošu Jojiću na susretu sa Fajenordom.

MOŽE DA KIKSIRA JOŠ JEDNOM, ZA TITULU MORA DA POBEDI NA MARAKANI

Ako Crvena zvezda savlada Metalac, samo prividno će Partizan biti lider na superligaškoj tabeli. Razlog: do kraja osnovnog dela prvenstva poredak se određuje na osnovu gol-razlike, a kad se crta podvuče posle 30. kola, za slučaj da su timovi bodovni izjednačeni, gleda se učinak u međusobnim duelima, gde su bolji crveno-beli (1:1, 2:0).

To će najverovatnije nametnuti obavezu ekipi iz Humske da u prvom kolu plej-ofa, na terenu najvećeg rivala, juri pobedu kako bi se vratila na prvo mesto. Uz napomenu: u preostale tri runde osnovnog dela šampionata može da priušti još jedan nerešenn rezultat (gostuje Radniku, čeka TSC i ide na Banovo brdo), jer bi svakako morala da trijumfuje na stadionu „Rajko Mitić“ ako misli da postane prvak.


tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara