GRUPA E: Upoznajte novi Bajern - najbolja kontra na svetu i dubina što je nedostajala; Barsa više nije TOP

Vreme čitanja: 10min | uto. 14.09.21. | 09:59

Dinamo i Benfika za treće mesto...

Tri šampiona, ukupno 13 titula prvaka Evrope i nekadašnji polufinalista elitnog takmičenja koji se diči s još tri evropska trofeja (dva Kupa pobednika kupova i jedan Superkup) – Grupa E bez svake sumnje spada u “najtrofejnije” ove sezone, ali bez obzira na sve to, situacija bi ovde trebalo da bude prilično jasna. Bajern i Barselona, pa Benfika i Dinamo kako se “poređaju”. Veliki favorit nameće se i kada je u pitanju prvo mesto u grupi. To je Bajern. A taj pozicija svakako donosi nemali benefit u vidu izbegavanja eventualnog ranog susreta s najjačima (Mančester Siti ili Pari Sen Žermen, Liverpul, Real Madrid...) u prvoj eliminacionoj rundi

BAJERN

Izabrane vesti

Sve osim desete titule u nizu u Nemačkoj predstavljalo bi pravu malu senzaciju kada je Bajern u pitanju. Otuda je jasno kao dan da će glavešine u Minhenu o tekućoj sezoni suditi prema rezultatima u Ligi šampiona.

U poslednji deset godina četa iz Minhena samo tri puta nije bila u finalu ili polufinalu elitnog takmičenja, što je impresivan učinak. I upravo je plasman među četiri najbolja tima Evrope prećutni “dozvoljeni minimum” za giganta iz Bavarske. Bez obzira na sve promene rezultat slabiji od polufinala biće smatran neuspehom.

GRUPA H: Lukaku telohranitelj Čelsijevog pehara,

Juve vezanih ruku strepi od Zenita i Veljka Birmančevića

A promene na prvi pogled i nisu toliko velike. Ali samo na prvi pogled. Odlazak Hansija Flika, jednog od najcenjenijih stručnjaka današnjice i dolazak najtalentovanijeg trenera Evrope – Julijana Nagelsmana, pomislili su mnogi, neće preterano uticati na igru i rezultate Bajerna. Pokazalo se međutim da i tako veliki sistemi i te kako mogu da “pate” kad ostanu bez ključnih karika. Prirodno je i očekivano bilo da mladi stručnjak od starta pokuša da implementira svoju fudbalsku filozofiju u Zebener štrase. Formaciju zasad ne menja – još nije pokušavao sa svojom omiljenom 3-4-2-1 – ali promene u igri su vidljive. Pre svega u želji da ubitačna kontra zameni control possession.

Nije sezona najbolje krenula po najbolji nemački tim. Na bod i slabu igru u Menhengladbahu nadovezala se bleda partija protiv Kelna kod kuće – zavapio je tada Nagelsman da njemu i timu ne treba suditi po prvih nekoliko meseci – da bi u okršajima sa Hertom (5:0) i u derbiju sa RB Lajpcigom (4:1) Bajern demonstrirao ozbiljnu moć i veliki potencijal uspešnog “usađivanja” Nagelsmanove ideja. Ovo drugo odnosi se pre svega na gostovanje u Saksoniji, gde su Bavarci lako mogli do još kojeg gola. Bili su potpuno dominantni, bez obzira na veći posed domaćina. A posebno je oduševila ubitačna kontra, koja će (ako već i nije), tvrde dobri poznavaoci rada mladog stručnjaka, čim se potpuno uštima postati najbolja na planeti.

I upravo utisak sa tog susreta presudan je u kreiranju dojma da će Bajern završiti ispred Barselone u ovoj grupi.

BAJERN OSVAJA LIGU ŠAMPIONA - KVOTA 8,00

Kada su u pitanju promene u sastavu nemački prvak ostao je bez “pola odbrane”. Govorimo o Davidu Alabi i Džeromu Boatengu, prošle sezone pod Flikom standardnim igračima u poslednjoj četvorci. Na mesto novog igrača Reala uleteo je skupo plaćeni Dajo Upamekano (42.500.000), dok će se na poziciji kraj njega smenjivati Lukas Ernandez i Niklas Zile. Alfinso Dejvis postao je nezamenjiv uz levu aut-liniju (za alternativu doveden je Omar Ričards), desna strana rezervisana je za Benžamana Pavara (s tim da se mladi Jozo Stanišić ozbiljno nameće), dok su veza i ofanzivna četvorka ostali nepromenjeni. Upravo će osovina Kimih – Gorecka, odnosno “poker asova” što čine Gnabri – Miler – Sane - Levandovski predstavljati najveću snagu Bajerna. Pogotovo jer je roster značajno dobio “na dubini” kupovinom Marcela Zabicera, trenutno najboljeg austrijskog fudbalera i doskorašnjeg kapitena Lajpciga.

Utisak je da Mančester Siti i Pari Sen Žermen i dalje imaju veći potencijal na klupi, međutim s ubrzanim sazrevanjem supertalentovanih tinejdžera Džamala Musijale i Tangija Nijanzua, te sa zdravim Kingslijem Komanom i pravim Zabicerom, još jači je utisak – Bajern ponovo može da ode do kraja.

PROJEKTOVANIH 11

BARSELONA

Objektivno gledano Barselona je prošle sezone podbacila – tek treće mesto u španskom šampionatu (izvan prve dve pozicije nije bila punih 13 godina) i eliminacija od Pari Sen Žermena u prvoj nokaut rundi Lige šampiona nikako nisu zadovoljili aptetite navijača i uprave jednog od najvećih sportskih kolektva na svetu, međutim ono što dolazi, plaše se mnogi zaljubljenici u Blaugranu, biće još skromnije.

Uporište za ovakve ocene i te kako postoji i temelji se pre svega na istorijskom i za mnoge potpuno šokantnom odlasku iz kluba Lionela Mesija. Ikone katalonskog velikana i jednog od najvećih fudbalera svih vremena. Epilog katastrofalnog poslovanja bivše uprave na čelu sa Đordijem Bartomeuom jesu i odlasci Antoana Grizmana, te Miralema Pjanića, jer usled preopterećenosti budžeta za plate i efiktovnog duga od preko MILIJARDU EVRA Barsa je bila suočena sa nemogućnošću da registruje pojačanja. Otuda su najplaćeniji morali da odu. Ali to je tek prvi korak ka stabilizaciji kluba.

BARSELONA POBEDNIK GRUPE - KVOTA 3,00

Tako Katalonci ophrvani silnim finansijskim problemima i prvi put bez Mesija od 2003. ulaze u novu evropsku sezonu. Činjenica da na nove igrače nije potrošen ni evro (stigla su neka zvučna imena bez obeštećenja), a da su ozbiljni asovi otišli, posle dugo vremena “izmešta” Barselonu iz prve kategorije favorita za evropski tron.

O Serhiju Agueru, Memfisu Depaju i Eriku Garsiji sve najbolje, ali ruku na srce ne radi se o TOP pojačanjima. Čast argentinskom veteranu, čast još veća Holanđaninu koji je na vrhuncu i verovatno bi bio idealna “zakrpa” za svaku klasnu navalu što je španski tim imao proteklih godina, ali da bude vodeći napadač... Veliki znak pitanja ide kraj njegovog imena u takvom statusu. Bez obzira što je na prva tri meča veća postigao dva gola i jednom asistirao.

Saberi-oduzmi, računajući i ono što je ostalo u sastavu (Lengle, Pike, Alba, Frenki de Jong, Dembele, Buskets, Dest...) teško je oteti se utisku da je petostruki šampion Starog kontineta sada samo skup dobrih i vrlo dobrih igrača, “garniranih” s dva TOP potencijala kakvi su Ansu Fati i Pedri.

Tu su i problemi u vidu povreda. Čim je stigao Aguero se povredio i neće ga biti na terenu makar još mesec dana, dok je Martin Brajtvajt za ovu godinu otpisan. Njegov oporavak očekuje se tek iza Nove godine, pa je kao zamena na pozajmicu doveden Luk de Jong iz Sevilje. A Ronaldu Kumanu u skorije vreme neće moći da pomogne ni Usman Dembele. I kao “šlag” na muku holandskog stručnjaka situacija sa Filipeom Kutinjom. Rado bi Kuman da ga uvodi u sistem, čak je nedavno govorio kako ga vidi kao lidera novog tima, međutim na putu realizaciji tih planova stoji uprava kluba. Brazilac je do sada odigrao 90 utakmica za Barselonu i nedostaje mu još deset kako bi iz ugovora sa Liverpulom (kada je dolazio na Kamp Nou) bila aktivirana jedna od poslednjih klauzula koja kaže: sa 100. utakmicom u njenom dresu Barselona se obavezuje da na račun Redsa uplati dodatnih 20.000.000 evra.

Treba li posebno naglašavati kakvo bi to opterećenje bilo za klub koji duguje preko milijardu evra...

I pored svih nedaća imaće Barselona sasvim pristojan tim kada se svi povređeni oporave. Zaziraće mnogi od navale koju bi mogli da čine Dembele (Fati), Aguero i Depaj, odnosno od veze u kojoj bi glavne konce trebalo da vuku Pedri i Frenki de Jong, a da “osigurač” kao po običaju bude Buskets.

E sad, za koje će to domete biti dovoljno?

Za prolaz u drugu fazu Barselona ne bi trebalo da drhi, to je makar izvesno.

PROJEKTOVANIH 11

BENFIKA

Rešena da vrati titulu na Luž Benfika je leta 2020. godine ponovo angažovala svog najuspešnijeg trenera u 21. veku Žorža Žezusa. Iskusni strateg došao je ovenčan trijumfom u Kopa Libertadores sa Flamengom, rešen da po četvrti put uzme titulu sa Orlovima. U tom cilju uprava slavnog kluba potrošila je rekordnu sumu za pojačanja kada je u pitanju portugalski fudbal – čak 105.000.000 evra. Ali ispostavilo se da je to bilo dovoljno tek za treće mesto. Pritom, Benfika nije uspela da kroz kvalifikacije dođe do grupne faze Lige šampiona.

Ovog leta nešto drukčija priča i pristup. Nije bilo velikih onako ulaganja, angažovani su iskusni igrači poput Žoaa Marija i Valentina Lazara, dok je ozbiljan novac izdvojen samo za špica. Opklada je pala na Ukrajinca Romana Jaremčuka (17.000.000) koji je već počeo da se isplaćuje – u prvih šest utakmica ove sezone zabeležio je dva gola i četiri asistencije.

Za nas će klub iz Lisabona ove sezone biti posebno zanimljiv jer je u smiraj letnje fudbalske pijace Orlove pojačao i srpski reprezentativac Nemanja Radonjić.

Žezus je uspeo dobro da uigra svoj sastav. Od starta sezone forsira formaciju 3-4-2-1 što za rezultat ima veoma kompaktnu odbranu. Na putu do grupne faze elitnog takmičenja Benfika je odigrala četiri utakmice (po dve sa Spartakom iz Moskve i sa PSV Ajndhovenom) i primila samo jedan gol. U prvih pet utakmica portugalskog šampionata isto toliko pobeda i tek dve lopte u mreži.

BENFIKA POBEDNIK GRUPE - KVOTA 9,00

Jaremčuk, Darvin Nunjez i Haris Seferović još se u potpunosti nisu raspucali. Pa kad se to dogodi... Mogli bi Portugalci da “kljucu” neki bod i protiv favorita. Sasvim dobar materijal Benfika ima i u iskusnim vezistima kakvi su Rafa Silva ili Pici, dok odbranom komanduje prekaljeni Nikolas Otamendi.

S dve titule (1961, 1962. godina) i još pet finala Benfika spada u najuspešnije klubove elitnog takmičenja. U 21. veku daleko je od nekadašnjih rezultata, ali ume da zablista. Poslednji put iz grupe je “izašla” pre četiri godine, a sezonu ranije stigla i do četvrtfinala. Najveći evropski uspesi ovog kluba u poslednjih tridesetak godina vezuju se upravo za Žorža Žezusa koji ga je dva puta dovodio do finala Lige Evrope (2013. i 2014. godine) i oba puta izgubio.

Plasman u Ligu Evrope u ovakvom društvu deluje kao relnost. Za nešto više Orlovi će morati dugo i baš visoko da lete. U prevodu, trebaće im da osvajaju bodove u kontinuitetu, tokom čitave jeseni. I ne samo protiv kijevskog Dinama.

PROJEKTOVANIH 11

DINAMO KIJEV

Najveći klub sa prostora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza vratio je titulu u Kijev posle pet godina suše i apsolutne vlasti Šahtjora iz Donjecka. Za dominantnu sezonu (samo jedan poraz i ubedljvo prvo mesto) najzaslužniji je prekaljeni rumunski stručnjak Mirčea Lučesku koji je priredio ozbiljan šok čitavoj fudbalskoj Evropi kada je prošlog leta kao legenda Šahtjora odlučio da sedne na klupu velikog rivala. Nije ta ljubavna priča krenula na najlepši način, navijači su se bunili, plasirana je čak i lažna vest da se Lučesku usled pritisaka povukao, međutim kada se prašina slegla Rumun je zasukao rukave i pokazao šta ume.

Stručnjaci i kladionice ne daju mnogo šanse ukrajinskom šampionu. Prošle sezone Dinamo je uzeo samo četiri boda u konkurenciji Barselone, Juventusa i Ferencvaroša, a sada ima još teži zadatak. Neće Kijevljani pasti bez borbe, ali jasno je da se neće naigrati fudbala. Njihova šansa biće u susretima sa Benfikom. Treće mesto i Liga Evrope u ovakvoj konkurenciji predstavljali bi sasvim zadovoljavajući rezultat.

Ozbiljan kapital Dinama leži u tome što je sačuvao kompletan tim iz prošle sezone. Od značajnijih pojačanja stigli su samo 22-godišnje brazilsko levo krilo Vitinjo (još nije upisao debi) i najbolji igrač Dunajske Strede Erik Ramirez koji je već stigao da postigne debitantski pogodak.

Veći uticaj od novajlija na igru Kijevljana trebalo bi da imaju Viktor Cigankov i Vitali Bujalski. Šampion ima učinak od šest pobeda i jednog remija u prvih sedam kola (gol razlika 22:2), a pomenuti tandem vezista već je po pet puta pogađao mrežu rivala. Prvi kreativac ovog sastava Mikola Šaparenko nije tako dobro ušao u sezonu, međutim kada se razigra njegov pas ume da bude ubitačan.

Važan šraf u veznom redu Dinama je kapiten Sergej Sidorčuk, dok u odbrani pažnju treba obratiti na reprezentativnog levog beka Vitalija Mikolenka (veliko interesovanje za njega već duže vreme pokazuje Arsenal), odnosno na 19-godišnjeg stamenog štopera Ilju Zabarnjija.

Dinamo je najbolji rezultat u Ligi šampiona u ovom veku ostvario pre pet godina, kada je uspeo da prođe grupu. To mu je ujedno i jedini plasman u nokaut fazu u poslednjih dvadeset i kusur godina.

Za ambicije slavnog kluba iz Kijeva ove sezone ključno bi moglo da bude prvo kolo. U pitanju je večerašnji okršaj sa Benfikom kod kuće. Tri boda mogla bi da budu ozbiljan iskorak ka trećem mestu i evropskom proleću.

PROJEKTOVANIH 11

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Utorak

GRUPA E

21.00: (3,60) Barselona (3,60) Bajern (2,10)

21.00: (3,35) Dinamo Kijev (3,10) Benfika (2,45)

GRUPA F

18.45: (8,00) Jang Bojs (5,30) Mančester Junajted (1,40)

21.00: (2,55) Viljareal (3,20) Atalanta (3,10)

GRUPA G

18.45: (1,75) Sevilja (3,70) Salcburg (5,40)

21.00: (3,00) Lil (3,10) Volfzburg (2,65)

GRUPA H

21.00: (1,25) Čelsi (6,75) Zenit (13,0)

21.00: (6,25) Malme (3,80) Juventus (1,65)

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,33) Mančester Siti (5,90) RB Lajpcig (9,50)

21.00: (13,0) Klub Briž (6,75) PSŽ (1,25)

GRUPA B

21.00: (1,65) Atletiko Madrid (3,60) Porto (6,75)

21.00: (1,55) Liverpul (4,40) Milan (6,50)

GRUPA C

18.45: (5,90) Bešiktaš (4,20) Dortmund (1,62)

21.00: (3,05) Sporting (3,35) Ajaks (2,50)

GRUPA D

18.45: (4,40) Šerif (3,50) Šahtjor (1,95)

21.00: (2,65) Inter (3,40) Real Madrid (2,80)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Bajern
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara