Slavlje igrača Karabaga (©AFP)
Slavlje igrača Karabaga (©AFP)

Gurbanovu mašineriju čeka poslednja prepreka do Lige šampiona, Plzenj se bori za najmanje 15 miliona evra

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.08.22. | 13:05

Karabag dočekuje Viktoriju u sklopu prvog meča plej-ofa za evropsku elitu

Karabag je do sada bio jedno od velikih iznenađenja u aktuelnim kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uostalom, najtrofejniji klub i aktuelni prvak Azerbejdžana već je eliminisao neke jake timove i izborio se za plasman u plej-of Lige šampiona prvi put od 2017. godine. Sada dočekuje vladara Češke, Viktoriju iz Plzenja, najtežu prepreku.

U prvom meču, Karabag ima koristi od prednosti domaćinstva i stoga je blagi favorit. Poslednji put kada je Plzenj gostovao Karabagu u takmičarskoj utakmici bilo je nerešeno 1:1 u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2016. Na domaćem terenu, ekipa glavnog trenera Gurbana Gurbanova igra sa velikim samopouzdanjem ove sezone. Na međunarodnom planu nije bilo poraza u tri domaće utakmice, a Karabag je uspeo da slavi čak i sa 5:1 protiv Leha iz Poznanja.

Izabrane vesti

S druge strane, Plzenj vežu lepe uspomene za Karabag, jer su ga pre šest godina izbacili u 3. kolu kvalifikacija. Posle remija 0:0 na svom terenu, Viktorija je u Bakuu golom Mihaela Krmenčika u 85. minutu stigla do 1:1 i napredovala dalje zahvaljujući pravilu golova u gostima koji više nije primenjiv. Češki timovi nisu izgubili u svojih deset duela sa azerbejdžanskim rivalima.

18.45: (2,45) Karabag (3,20) Viktorija Plzen (3,25)

Karabag je u prethodnoj rundi pobedio Ferencvaroš. Posle remija 1:1 kod kuće, Konjanici su slavili u Budimpešti sa 3:1.

"Neprijatni su za nas, kvalitet igrača je zaista odličan. Čak i s obzirom na to gde smo stigli, čeka nas najteži protivnik. Njihov ofanzivni nagon ne bi se izgubio ni protiv boljih timova", rekao je pomoćni trener Plzenja Pavel Horvat.

Viktorija je eliminisala Šerif u 3. kolu posle dve pobede 2:1 i zaradili najmanje 8,63 miliona evra za učešće u plej-ofu i osiguran bar prolaz u grupe Lige Evrope, plus još sredstava za desetogodišnji koeficijent. Za promociju u grupu Lige šampiona, Plzenj bi dobio najmanje 15,64 miliona evra, plus dodatna sredstva za desetogodišnji koeficijent i televizijska prava.

Klub se dosta pojačao za plej-of. Defanzivac Vaclav Jemelka je prešao iz Olomouca, krilo Erik Jirka, nekadašnji igrač Crvene zvezde, koji je došao po isteku ugovora u španskom drugoligašu Ovijedu, a napadač Fortune Basei stigao je iz Ferencvaroša na pozajmicu sa opcijom kupovine.

Nigerijac je već igrao za tim iz Budimpešte u ovogodišnjim kvalifikacijama, pa trener Mihal Bilek ne može da ga iskoristi. Nedostaje i povređeni bek Radim Reznik, a štoper Filip Kaša, vezista Kristi Ćose i napadač Matej Trusa takođe nisu u kombinaciji.

Viktoriju u Bakuu, gde Karabag zbog bezbednosne situacije igra domaće utakmice od 1993. godine, očekuju izazovni uslovi.

"Biće još problema. Sigurno će to biti vatreno okruženje, drugačija je vlažnost. Nosiće ih i navijači. Plus igrači na koje nismo navikli u našoj ligi. To su Brazilci, Francuzi, Afrikanci, kvalitet je visok", dodao je bivši reprezentativac, koji je zaboravio da pomene dvojicu Crnogoraca, Marka Jankovića i Marka Vešovića, koji su najavljeni od starta.

Viktorija se ove godine bori za Ligu šampiona kao jedini predstavnik Češke. U grupi je igrala tri puta do sada. Tokom 2011. i 2013. plasirala se u evropsku elitu iz kvalifikacija, a 2018. direktno kao pobednik češke lige. Evrope.

-------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode/Glimt - Dinamo Zagreb 1:0 (1:0)

/Pelegrino 37/

Kopenhagen - Trabzon 2:1 (1:0)

/Klason 9, Lerager 49 - Bakasetas 79/

Glazgov Rendžers - PSV Ajndhoven 2:2 (1:1)

/Čolak 40, Lorens 70 - Sangare 37, Obispo 78/

Sreda

18.45: (2,45) Karabag Agdam (3,20) Viktorija Plzen (3,25)

21.00: (5,70) Dinamo Kijev (3,80) Benfika (1,70)

21.00: (2,60) Makabi Haifa (3,20) Crvena zvezda (3,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaKarabagPlzenjViktorija Plzenj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara