Rafa Silva (©Reuters)
Rafa Silva (©Reuters)

Orlovi gaze na startu sezone, Kijevljani bez kapitena Sidorčuka u Lođu

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.08.22. | 11:01

Plej-of za Ligu šampiona: Dinamo u Poljskoj domaćin favorizovanoj Benfiki. Iskusni vezista suspendovan zbog kartona. Ukrajinci eliminisali Fenerbahče i Šturm, ali sada tim Mirčee Lučeskua ima najtežeg rivala

Ko će u Ligu šampiona – Dinamo iz Kijeva ili Benfika? Na papiru, lisabonski Orlovi su favoriti, ali ukrajinski velilkan se ne predaje. Četa Mirčee Lučeskua je izbacila u prethodne dve runde Fenerbahče i Šturm iz Graca.

Hendikep za Dinamo je što ne može da igra na svom stadionu zbog rata koji besni u ovoj državi, pa je domaćin u poljskom Lođu na stadionu Vladislav Krul. Benfika je je u prethodnom kolu razbila danski Midtjiland sa 4:1 i 3:1, a u domaćem prvenstvu su ostvarene dve pobede na startu Primeire. Dobar početak za nemačkog stručnjak Rodžera Šmita na klupi najpopularnijeg kluba u Portugaliji.

Izabrane vesti

Hendikep za nominalnog domaćina današnjeg (21.00) meča je što šampionat Ukrajine još nije počeo, ali Dinamo je u takmičarskom ritmu, odgrao je već četiri utakmice u kvalifikacijama, a i odigrao je prethodnih mesec dana dosta prijateljskih mečeva.

21.00: (5,70) Dinamo Kijev (3,80) Benfika (1,70)

Lučesku ima kadrovske probleme pred ovaj dual. Denis Popov nije igrao prošle nedelje u revanšu protiv Šturma u Gracu. Neizvestan je za prvi meč protiv Benfike. Ukoliko ne bude mogao da igra na teren će verovatno Oleksandr Sirota. Kapiten tima, vezista Sergej Sidorčuk zbog kartona neće igrati u prvom meču u Lođu. Ukrajinskog reprezentativca menjaće verovatno Oleksandr Andrijevski. Iako nije oduševio u prva četiri meča u kvalifikacijam aza Ligu šampiona napad Kijevaljana predvodiće Artjom Besedin.

Vremešni rumunski stručnjak je u mečevima protiv Fenerbahčea i Šturma oslanjao se na domaće igrače. Jedini stranac bio je Poljak Tomaš Kedžiora. Posle dvomeča sa turskim timom ekipu je napustio slovenački napadač Benjamin Verbič koji se preselio u grčki Panatinaikos.

Benfika je ostala ovog leta bez prve zvezde, Urugvajca Darvina Nunjeza kojio je za 75.000.000 (sa bonusima i do 100.000.000 evra) pojačao Liverpul. Šmit igra ofanzivno, pretežno u formaciji 4-2-3-1, a najveća opasnost po Dinamo preti od Rafa Silve, Žoaa Marija i Gonzala Ramosa. Nekadašnji igrač Dinama i belgijskog Genta, Roman Jaremčuk, na startu sezone ima ulogu džokera kod nemačkog stručnjaka, nekadašnjeg trenera Bajera iz Leverkuzana i PSV Ajndhovena.

Bivši fudbaler Šahtjora Neres je povređen i njega najverovatnije neće biti u Lođu, dok su ostali zdravi. Za Orlove nije debitovao nekadašnji igrač Crvene zvezde Mihailo Ristić.

Ovi timovi su stari znanci, sastali su se prošle godine u grupnoj fazi Lige šampiona. Benfika je na Lužu slavila sa 2:0, dok je u Kijevu bilo bez golova. Pre šest godina ukrajinski i portugalski velikani su odmerili snage u grupnoj fazi Lige Evrope. I tada su Orlovi bili uspešniji, dobili su oba meča sa 2:0 i 1:0. Ukajinci na četiri meča nisu postigli gol protiv Benfike. Kvota u Mozzartu na igru NG (jedan od timove ne postiže pogodak) je 1,88.

Zanimljivo, meć će suditi nemački stručnjak Feliks Cvajer. Za Šmita ovaj arbitar nije ostao u prijatnom sećanju. Naime, 21. janaura 2016. godine, kada je bio trener Leverkuzena, Šmit je isključen u meču Bundeslige protiv Borusije iz Dortmunda. On je odbio da napusti teren, pa je meč prekinut na 10 minuta.

Pred meč, sadašnji strateg Orlova je razgovarao sa zemljakom i čini se da su ratne sekire zakopane.

Sledeća utakmica je uvek najvažnija. Za nas, klub, navijače i sve ostale bilo bi sjajno da igramo u Ligi šampiona. Moramo da pokažemo da smo bolji i da zaslužujemo da igramo u Ligi šampiona. Oba tima zaslužuju da budu u grupnoj fazi, ali samo jedan to može. Želimo da budemo taj tim. Očekujem motivisanog rivala. Dinamo je dobra ekipa, ima dobar mentalitet i fizički je spreman”, rekao je Šmit.

Upitan o izboru za poziciju desnog beka, Šmit nije potvdio da li će početi Žilberto ili Aleksander Bah, novajlija iz praške Slavije.

Obe su opcije. Igrali su dobro, prošle nedelje sam dao Žilbertu pauzu, bio je umoran, pa je minute imao Bah”, zagonetan je bio nemački stručnjak.

Poraženi iz ovog dvomeča nastaviće takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope.

--------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode/Glimt - Dinamo Zagreb 1:0 (1:0)

/Pelegrino 37/

Kopenhagen - Trabzon 2:1 (1:0)

/Klason 9, Lerager 49 - Bakasetas 79/

Glazgov Rendžers - PSV Ajndhoven 2:2 (1:1)

/Čolak 40, Lorens 70 - Sangare 37, Obispo 78/

Sreda

18.45: (2,45) Karabag Agdam (3,20) Viktorija Plzen (3,25)

21.00: (5,70) Dinamo Kijev (3,80) Benfika (1,70)

21.00: (2,60) Makabi Haifa (3,20) Crvena zvezda (3,00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaDinamo KijevBenfika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara