Gutaj „rupo“!

Vreme čitanja: 6min | uto. 27.08.19. | 13:14

Na Marakanu dolazi tim kojem će iz mnogih razloga večeras biti jako neprijatno. I zato je posebno važno da atmosfera bude kao protiv Krasnodara

U Beogradu se danas očekuje vrelih i neprijatnih 35 stepeni, neće biti padavina, sparina i pritisak dodatno čine atomsferu paklenom...

Ali pravo usijanje će biti tek kada sunce zađe i padne mrak. Tačka ključanja je na Topčiderskom brdu, adresa je Ljutice Bogdana 1a. Katarza se očekuje oko 23.00 časa, ali „grejalica“ se pali satima ranije. Već je počelo...

Izabrane vesti

Na kultnom stadionu Marakana se večeras očekuje najveća utakmica u ovoj deceniji. Verovatno je Krasnodar bio važniji za sudbinu kluba, gostovanja Liverpula, Napolija i Pari Sen Žermena su bila veći spektakli, utakmice protiv Kelna, CSKA, pa i Bordoa su takođe imale veliku važnost. Meč protiv Salcburga je bio јеdnako bitan, ali je bio pred praznim tribinama.

Večerašnje gostovanja Jang Bojsa po mnogim parametrima jeste utakmica decenije na stadionu Rajko Mitić jer će Crvena zvezda u njemu juriti plasman u Ligu Šampiona pred svojim navijačima što joj ranije nije polazilo za rukom.

NAPADAJ 

Tri puta je do sada Crvena zvezda igrala meč za Ligu šampiona svom stadionu i tri puta ispadala. Ta dva meča protiv kijevskog Dinama i Glazgov Rendžersa su i do danas ostali ozbiljne traume za mnoge zvezdaše i neprežaljenje šanse, treći pokušaj protiv Milana je u startu bio osuđen na neuspeh jer je u pitanju bio tim koji se iste sezone popeo na krov Evrope. Ali Zvezda nikada nije imala ovako dobar rezultat iz prvog meča kao sada. I svi pobrojani timovi su bili jači od današnjih Jang Bojsa.

Ali u trenerskoj eri Vladana Milojevića se na Marakani ruše mnogi rekordi i tradicije, pa je valjda vreme da se sruši i ova. I da Marakana proslavi plasman u Ligu šampiona. Milojević je već podario Zvezdi mnogo toga. Prvo evropsku jesen, pa evropsko proleće, pa plasman u Ligu šampiona, pa prvi bod, pa prvu pobedu (I to nad Liverpulom!)... I ovog leta je njјегов tim prošao kroz brda i doline da se dokopa šanse da u Beogradu kao favorit odlučuje o plasmanu u Ligu šampiona. Nešto što zvezdaši nisu mogli da zamisle pre nekoliko godina...

A da bi se to desilo, Milojeviću i njegovim izabranicima će večeras biti potrebna i ogromna podrška sa tribina. Nešto slično poput one sjajne atmosfere protiv Krasnodara kada je publika zaista bila 12. igrač. Od ogromne ja važnosti da večeras navijači i igrači budu u simbiozi prvih pola sata u kojima bi meč mogao da se prelomi.

Nije fraza, Zvezdi je večeras zaista potrebna sila sa tribina. Igrački i fudbalski su šanse negde 50:50, ali prednost domaćeg terena večeras može da bude jedan od odlučujućih faktora. I mora da se iskoristi.

Na Marakanu dolazi tim kojem će iz mnogih razloga večeras biti jako neprijatno.

Prvo, podloga je velika razlika u odnosu na meč u Bernu i večerašnju utakmicu. Koliko god da su Švajcarci uložili u jednu od najsvremenijih veštačkih podloga, ona nije ista kao travnata i o tome je Vladan Milojević realno govorio posle meča. Jednostavno, lopta ne ide isto kao na travi, ne odskače isto i ne igra se isti fudbal. Švajcarci su je nemilice natapali vodom do minut pred početka meča i stvorili sebi uslove za igru kakve su hteli. Nije zanemarljivo ni što je teren u Bernu za pet metara i uži i kraći nego na Marakani.

KOD NJEGA JE KLJUČ

Drugo, atmosfera na tribinama će i te kako biti adut crveno-belih. Švajcarci se od onog prvog meča u Bernu hvataju konstatno za prošlo leto i pobedu nad Dinamom u Maksimiru koja ih je odvela u Ligu šampiona. U Bernu je tada bilo 1:1, a Dinamo je u revanšu vodio sa 1: 0 i bio na pragu Lige šampiona, ali je Oro sa dva gola za tri minuta sve preokrenuo i doneo Jang Bojsima trijumf.

Međutim, to im je jedina gostujuća pobeda u Evropi u poslednjih 19 utakmica od leta 2014. godine. Jang Bojsi su domaćinska ekipa koja je u gostima često znala da pogledne atmosferi i nije ličila na sebe van svog stadiona. Tukli su ih Karabag (3:0), Sparta (3:1), Everton (3:1), CSKA (2:0), Šahtjor (2:0), Menhengladbah (5:1), APOEL (1:0), Dinamo Kijev (3:1), Partizan (2:1), igrali su nerešeno i sa Skenderbegom, Astanom, Olimpijakosem...  Očekivano, gubili su od jačih poput Napolija, Monaka, Mančester Junajteda, Juventusa ili Valensije. Ali činjenica je da u gostima nisu tako opasni kao na svom terenu.

A na Marakani ih čeka atmosfera sa kakvom se do sada berovatno nisu susretali. Jeste, bilo je vatreno u Napulju, Pireju, Nikoziji, ali večeras će na Marakani biti mnogo vrelije.

Ovakva euforija i naelektrisanost među navijačima Zvezde se ne pamte poslednjih godina. Karte su planule za čas, sa stadiona su nam rekli da su mogli da prodaju i 150.000 ulaznica da je to bilo moguće. Kod tapkaroša se danas sever i jug ne mogu naći ispod 30 evra, istoka i zapad su još skuplji. Kolone iz Republike Srpske, Crne Gore, svih krajeva Srbije, pa i dijaspore se danas slivaju ka našem najvećem stadionu. Spremni da oderu grlu i dlanove za veče koje se godinama čeka na Marakani. Zvezdaši su u nekoj vrsti transa.

Iz te masovsnosti i optimizma bi večeras trebalo da se izrode paklena atmosfera i podrška, možda i jača nego protiv Kransodara. Jeste Marakana bila puna protiv Napolija, Liverpula, Pari Sen Žermena, Kelna, Arsenala, ali najboljom atmosferom se i dalje smatra ono ludo veče protiv Krasnodara. Bilo je pakleno i protiv Liverpula, ali dobrim delom zahvaljujući rezultatu i toku meča koji je dodatno zapalio masu.

Uravo tako nešto bi večeras moglo da bude idealan scenario za srpskog šampiona. Da Zvezda od početka pokaže ko je gazda na terenu i da nekim ranim golom potpuno raspali tribine kao protiv Krasnodara ili Liverpula. A u tom slučaju bi se i energija prenela na igrače i na teren. Jer kada se Marakana zapali, igrači igraju iznad svih limita i teško je ohladiti tu energiju koja guta protivnika. Publika će morati da pogura igrače, a oni će morati da urade neto čime će dodatno pogurati publiku.

Jang Bojsi bi se našli u kazanu spremni za kuvanje. Ako misle da je atomsfera u Zagrebu bila vatrena, onda nisu svesni šta ih čeka na Marakani. Imali smo situaciju prošle jeseni da je Trent Aleksander Arnold -  naviknut da igra pred punim tribinama i u sjajnim atomsferama -  izgubio tlo pod nogama, pa ga je tako prestrašenog Klop menjao na poluvremenu. Švajcarci tek nisu navikli na takve ambijente.

Jeste, imaće i oni podpšrku navijača. Njih oko 400 koji se neće čuti za razliku od preko 4.000 Delija koji su pošteno parirali brojnijim Švajcarcima u Bernu pre šest dana.

Crvena zvezda je u eri Vladana Milojeviča izgubila samo dva od 18 evropskih mečeva na Marakani. Nesrećno od Arsenala i zasluženo od Pari Sen Žermena. Samo je PSŽ uspeo da Milojevićevoj Zvezdi na Marakani više od jednom zatrese mrežu. Samo su Napoli, Salcburg  CSKA uspeli da se vrate sa Marakane bez primljenog gola.

Mnogo toga govori u prilog da je Marakana velika prednost Crvene zvezde i da polako vraća stari imidž neosvojive tvrđave.

Rezultat iz prvog meča, forma nekih igrača, realan optimizam, tradicija... Sve su to razlozi da „rupa“ kako je zvezdaši neka odmilja zovu, večeras opravda status kultnog stadiona i da u frenetičnoj atmosferi proguta Jang Bojse. Da to bude jedna od onih istorijskih noći čiji miris će se urezati u zidove Marakane.

(Foto Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara