NAPADAJ!

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.08.19. | 09:12

Večeras protiv Jang Bojsa (21 čas, TV RTS, TV Arena) Crvena zvezda ima šansu da se kao domaćin plasira u Ligu šampiona i da nastavi bogat „kulturno-umetnički“ program koji emituje već tri sezone

Došao je i taj dan… Pričaće se o politici i Tviter trivijima, misliće se na ono što se dešava večeras na Marakani. Obavljaće se poslovne obaveze, ali sa polovinom mozga i intelektualnih resursa. Oko podneva će se već čuti žagor oko Autokomande, sa epicentrom kod kultnog Stepinog Vajata, ljudi iz unutrašnjosti će obrtati ture i nadati se spektakularnom povratku kućama, jer obično je tako uvek kada Crvena zvezda igra veliku utakmicu. Baš veliku utakmicu.

 Za drugi uzastopni plasman u Ligu šampiona, koji je posle svega što je izdražala u Bernu i Kopenhagenu možda i zaslužila. Potreban je samo još jedan korak.

Izabrane vesti

Više od dve i po decenije, klub sa Marakane je bio zagledan u jednu tačku, toliko udaljenu od njega. Čak su i najveći optimisti prestali da veruju da će se crveno-beli toliko uzdići i dodirnuti nebeska prostranstva Lige šampiona. Uspeli su prošle godine u Salcburgu Milojevićevi izabranici da probiju tu psihološku barijeru, koja je stezala mnoge prethodne generacije i terala ih da veliku većinu priča počnu sintagom „eh da smo iskoristili šansu“. Zvezda je u pomenutom Mocartovom gradu probila sve zidove limita. Ili se bar tako verovalo u prvom i drugom trenutku.

Međutim, Crvena zvezda večeras protiv švajcarskog prvaka Jang Bojsa (21 čas) ima šansu da se domogne elitnog takmičenja u svom dvorištu. A to je već nešto novo, i nešto što nismo videli u bogatom „kulturno-umetničkom“ programu koji je Milojevićev tim emotivao poslednje dve sezone. Na papiru prost zadatak: potrebno je samo pobediti tim iz Berna ili odigrati remi sa malim brojem golova. U praksi će to biti mnogo, mnogo složeno. Sudariće se dve različite škole i totalno suprotni stilovi fudbala.

Švajcarski prvak se od trenutaka kada je Adi Hiter sa prvog mesta svrgao Bazel oslanja na brzinu i ofanzivnu sposobnost crnih mambi u napadu. Sa druge strane, crveno-beli su pod Milojevićevom komandom postali balkanska verzija Atletiko Madrida koji već evo godinama gradi Dijego Simeone. Statistika kaže da Crvena zvezda ima sve preduslove da iz defanzive traži kartu za elitno takmičenje. Jer je samo PSŽ u Milojevićevoj eri uspeo da kao gost na Marakani postigne više od jednog gola. To je Zvezdin DNK.

ZVEZDA - TIM ZA JANG BOJS: Milojević sprema Benov veliki oproštaj, Milunović za skok

 Sa druge strane Jang Bojs ima samo jedan trijumf u prethodnih 20 evropskih gostovanja. Ekipa kao stvorena da se skuva u velikoj količini histerije i euforije. I da bude napadnuta iz svih raspoloživih oružja. Međutim, posle svega što je preživeo na klupi Crvene zvezde (a preživao je svašta), smiren kao što je uvek, Vladan Milojević je svestan da euforija ima dva kraja. I da može da bude ozbiljan neprijatelj igračima Crvene zvezde.

Verovatno su sve članove Zvezdine svlačionice prethodnih dana vukli za rukav tražeći karte, slušali su priče uže i šire rodbine, odnosno prijatelja kako je potrebno „da odigraju dobro samo još ovu utakmicu, pa posle kako bude.
Moramo da izdržimo pritisak. Sportisti smo i navikli smo na to, ali mi se pripremamo kao za svaku drugu utakmicu, mirnim glasom rekao je Vladan Milojević.

Da li je baš tako? Vrlo teško, gotovo nemoguće. Zna Milojević da će svanuti i sreda jutro, ma kako se završio večerašnji duel sa Jang Bojsom… Ali trener Crvene zvezde je poznat kao neko ko retko kada ne koristi sportske šanse. A ovo sa Jang Bojsom je – velika šansa.

Možda je Jang Bojs ako ne kvalitetniji – onda svakako brži, ali bio je to i Krasnodar, pa je naleteo na „džombu“ leta 2017. godine na Marakani. Na talasu atmosfere najvećeg srpskog stadiona bogati ruski klub je uhvaćen na prepad. Zvezda je izašla visoko i golom Radonjića trasirala put ka konačnom uspehu. Brži je bio i Keln – u još jednom meču sa „all in“ ulogom, ali je Milojevićeva Zvezda i to prevazišla…. Na posletku bez ozbiljne šanse u Beogradu ostavljeni su CSKA i Red Bul Salcburga, dok su, primera radi, igrači Sparte ponos ostavili već u tunelu stadiona Rajko Mitić.  Dakle, matrica postoji, ali ove večeri može da bude dopunjena. Pravi je trenutak da Crvena zvezda napadne, jer bi gol u uvodnoj fazi utakmice Švajcarce bacio pravu u živo blatu i verovatno učinio da se uguše u ambijentu… Možda je to suviše rizično za Zvezdu Vladana Milojevića, iskakanje iz principa koji daju rezultat. Ali koliko god bili pod pritiskom i koliko god imali ozbiljnu šansu da dopune sportske biografije, igrači Crvene zvezde imaće i dozu luksuza. I ako budu izgubili neće ih sačekati giljotina javnosti, jer je treća evropska jesen obezbeđena. Za klub kome je isključivana struja pre pet godina možda i previše.

Zvezdašima mogu da poručim da mirno spavaju. Kada radiš pošteno i daješ sve od sebe onda nemaš čega da se plašiš“, jasan je bio Vladan Milojević.

Znači li ovo da je Vladan Milojević napipao Ahilovu petu Jang Bojsa ili iskreno verujem u ono čime raspolože? Deluje da ima i jednog i drugog. Elem, Milojević može da računa na jednog od najvećih majstora koji su igrali fudbal u Srbiji u poslednje dve decenije Marka Marina, zatim Degeneka i Borjana kao personifikaciju karaktera jednog tima koji možda da odigra slabo. Ali ga je đavolski teško pobediti. Tu je Boaći, zatim tek pristigli Argentinac Garsija, te španski ratnik Hose Kanjas koji nikada pre nije igrao Ligu šampiona… Ima i mnogo potencijalnog tajnog oružja. Mora da se odigra disciplinovano, čvrsto i sa odranom zadnjicom. Može i da se napadne. Kada ako ne sad.

Zato, NAPADAJ i Jang Bojse i Ligu šampiona.

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA - REVANŠ MEČEVI

Utorak
21.00: (2,55) Crvena zvezda (3,35) Jang Bojs (2,75)  /prvi meč 2:2/
21.00: (2,10) Krasnodar (3,45) Olimpijakos (3,50)
  /prvi meč 0:4/
21.00: (2,70) Rozenborg (3,30) Dinamo Zagreb (2,60)  /prvi meč 0:2/

Sreda
21.00: (1,20) Ajaks (6,75) APOEL (14,0)
  /prvi meč 0:0/
21.00: (1,75) Klub Briž (3,60) LASK (4,90)  /prvi meč 1:0/
21.00: (1,63) Slavija Prag (3,70) Kluž (5,90)  /prvi meč 1:0/

*** kvote su podložne promenama

Foto: crvenazvezdafk.com - Nikola Mitić / Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara