Pep Gvardiola (©Reuters)
Pep Gvardiola (©Reuters)

Gvardiola uoči sudara dva različita sveta: Glupo je pričati šta je lep, a šta ružan fudbal

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.04.22. | 14:32

Pred okršaj sa Atletikom…

Na jednoj strani razigrani naslednici tiki-take, na drugoj surovi ratnici Čola Simeonea. Kada izabranici Pepa Gvardiole sutra istrče na teren Etihad stadiona moraće da budu spremni da s vremena na vreme popiju lakat u lice ili koleno u butni mišić. I može da se nekome ne dopada, ali šef stručnog štaba Mančester Sitija zna samo da će njegovi igrači morati da se prilagode Atletikovom stilu igre.

Ističe Gvardiola i da Atletiko uopšte nije toliko defanzivan koliko prosečan navijač misli, a na priče o “ružnom fudbalu” Madriđana samo odmahuje rukom. Jer ne igra se fudbal za lepotu, nego za rezultat.

Izabrane vesti

Neću da sudim o tome šta oni rade. Samo ću da ih analiziram kako bismo izvukli dobar rezultat. Šta to znači ružan fudbal? Kad smo pobedili na Old Trafordu sa 1:0 Bernardo Silva je poslednjih pet minuta čuvao loptu kod kornera. Nije to ružno. To je čuvanje rezultata. Uostalom, ja sam ovde da pričam o tome šta ćemo mi da pokušamo da uradimo, neću da sudim protivnicima. Oni rade ono što moraju da rade kako bi pobedili. Neću ni sekund da trošim na tu glupu raspravu. Svi pokušavaju da pobede, ko to učini – taj je u pravu”, kategorički će Gvardiola.

Pomalo nervozan, jer prečesto se o Atletiku priča kao o timu koji zna samo da udari. A istina je daleko od toga.

Ljudi imaju pogrešno shvatanje o načinu na koji Atletiko igra. Mnogo su oni ofanzivniji no što se misli… Oni samo izbegavaju rizik da napad grade iz centra. Ali su neverovatno agresivni kad krenu po loptu. Na protivničkoj polovini terena znaju tačno kako da igraju. U tim situacijama su zaista dobri. Imaju kvalitet napred. Šampioni Španije su u poslednjih 20 godina najčešće osvajali LIgu šampiona. A Atletiko je šampion Španije. Divim se njihovom istrajavanju. Dva puta su bili ispred Barselone i Reala. Dva puta su igrali finala Lige šampiona, jedno izgubili posle gola primljenog u sudijskoj nadoknadi, drugo na penale. Oni znaju kako se igra ovo takmičenje”, oprezan je Gvardiola.

(1,40) Mančester Siti (4,90) Atletiko (9,00)

Ipak, Bernardo Silva otkriva da i u Mančesteru znaju da Atletiko baš i nije esencija fudbala.

Iskreno, ne znam šta da očekujemo. Ne znamo da li će da nas pritisnu visoko ili će da nas čekaju nisko, ali znamo da će biti agresivni i da nam neće dati prostora. Biće tesno, neće to biti otvorena utakmica. To svakako ne očekujemo”.

Podsetio je Silva da i u Premijer ligi nema timova koji igraju kao Atletiko i da poslednjih sezona engleski klubovi baš i nisu znali kako protiv Čolovih vojnika.

Možda u Engleskoj ima timova sa sličnim stilom, ali u Atletiku igraju neki od najboljih fudbalera na svetu, ne može to da se poredi. Engleski klubovi ne vole da igraju protiv Atletika. Drugačije su to utakmice. Oni su vrlo takmičarski nastrojeni, organizovani. Pre dve godine su izbacili Liverpul, ove sezone Mančester junajted, nije bilo lako njima, neće ni nama”.

Za Siti ipak nema opravdanja. Jer Sitijev tim je sklapan da pokori Evropu. Pa opet, Silva je naučio da tu bude oprezan.

Teško je pričati o favoritima. Mi smo prošle sezone bili favoriti protiv Čelsija pa smo izgubili. Bili smo favoriti i protiv Totenhema i protiv Liona, pa smo ispadali. NIje lako. A Atletiko je igrao dva finala, stalno je u osam najboljih, nisam siguran da ovde ima favorita”.


tagovi

Pep GvardiolaBernardo Silva

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara