Slavlje igrača Borusije (©Reuters)
Slavlje igrača Borusije (©Reuters)

Haland 100 golova na poslednjih 96 utakmica, Dortmund lagano kroz Istanbul (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.09.21. | 20:52

Sjajna partija Džuda Belingema...

Pristojno se pojačao Bešiktaš ovog leta, stigla su u Istanbul neka zvučna imena (Batšuaji, Pjanić, Gezal, Aleks Teišeira...), a sve u cilju ponavljanja uspeha iz 2017. godine, kada je turski prvak prvi ijedini put u istoriji uspeo da "izađe" iz grupe Lige šampiona, međutim već u prvom kolu stiglo je bolno prizemljenje. Borusija iz Dortmunda, mada daleko od prave forme i punog potencijala što poseduje, slavila je u paklu Vodafon arene lakše nego što to rezultat govori - 2:1.

U centru pažnje još jednom čudesni Erling Haland, pošto je na sedmoj utakmici u sezoni stigao do devetog pogotka. Međutim rame uz rame sa njim večeras u rubrici "junaci" ide i 18-godišnji Džud Belingem koji je pružio možda i najbolju partiju otkako je stigao na Vestfalen.

Izabrane vesti

I dok se gol od Halanda negde i očekivao gol - mada mu je tek 21 godina Norvežanin već dugo igra na vrhunskom nivou u stilu potpuno afirmisanog golgetera - mlađani Englez potvrdio je da se razvija munjevitom brzinom. I u fizičkom smislu i u svakom drugom Belingem počinje da liči na ozbiljnu "aždaju" na sredini terena. Večeras njegov pogodak je Borusiji doneo prednost u 20. minutu, da bi u smiraj prvog dela divno probio po boku i poslužio pomenutog Halanda kao na tacni za nedostižnih 2:0.

Bešiktaš je samo na momente uspevao da isparira gostima. Konkretno, u prvih desetak minuta čak bio i bolji, krenuo veoma agresivno - Batšuaji u 6. minutu imao sjajnu šansu za vođstvo posle divnog pasa Pjanića - ali kako je meč odmicao nemački tim je preuzimao konce igre u svoje ruke. Inicijativa domaćina u poslednjih desetak minuta više je bila plod taktičke odluke Marka Rozea da "povuče ručnu", nego kvalitet Turaka koji je isplivao na površinu.

Svedoče o tome i neke akcije Borusije koje su lako mogle da budu okončane još kojim pogotkom da se momci u žutom nisu poigravali. U sudijskoj nadoknadi mladi Knauf je čak pogodio prečku.

Uspeo je Bešiktaš posle prekida Miralema Pjanića i odličnog trzaja glavom Havija Montera da dođe po počasnog gola, no tada je već bilo prekasno da bi se nešto ozbiljno promenilo.

Svaka čast Belingemu za partiju, izvesno je da će biti proglašen za igrača utakmice, ali fudbalski svet će po ko zna koji put pričati o Halandu i njegovim neverovatnim brojkama.

Njemu je ovo bio 66 meč za Borusiju - uspeo je da održi prosek od jednog gola po meču?! Precizni statističari još su sračunali da mu je ovaj večerašnji pogodak bio 100. na poslednjih 96 okršaja, odnosno da je pritom ubeležio 27 asistencija?!

Ima onih što mu ne priznaju mnoge od tih golova, jer ih je postigao u "slabim ligama, protiv nedoraslih rivala". Tu je "pozdrav" i za njih: Erlingu Halandu ovo je bio tek 17 meč u Ligi šampiona, a lestvicu je podigao na 21. U njegovim godinama Kristijano Ronaldo, golgeter rekorder LŠ, nije imao nijedan gol u eliti, Leo Mesi tek osam.

I još jedan zanimljiv podatak: mada je tek počeo da igra u Ligi šampiona veći broj golova od Halanda u istoriji ovog takmičenja ima tek 50 igrača.

Ukoliko nastavi da pogađa ovim tempom matematika kaže da će Ronaldov rekord od 135 pogodaka prestići sa 80 i kusur mečeva...

GRUPA C

Bešiktaš - Dortmund 1:2 (0:2)

/Montero 90+4 - Belingem 20, Haland 45+3/

21.00: (3,05) Sporting (3,35) Ajaks (2,50)



tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara