FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Hejlund "Makeda momentom" kupio vreme Ten Hagu, ali su u Retklifovim rukama i nož i pogača

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.12.23. | 11:21

Novi Junajtedov suvlasnik planira redukciju radnih mesta za 30 odsto, čitav sportski sektor u rukama je INEOS-a

Dvadesetak minuta nedostajalo je prethodne večeri Eriku ten Hagu da dotakne nove lestvice blamantnog mandata na Old Trafordu. Nikada Junajted nije izgubio utakmicu na Boksing dej na domaćem terenu, a to se nije dogodilo ni ove godine samo zbog trenutaka inspiracije Alehandra Garnaća i Rasmusa Hejlunda i deža vija iz 2009. godine

Tog aprilskog dana pre 14 godine gubili su Đavoli od Vile na svom stadionu, titula im je izmacila iz ruku, a onda je scenu stupio 18-godišnji italijanski anonimus i dao gol za pobedu u 90. minutu. Nazivaju engleski mediji Hejlundov sinoćni potez "Makeda momentom", spasonosnim u ovom trenutku za Ten Haga, ali i informišu da uprkos tome Holanđanin nema razloga za spokoj.

Izabrane vesti

Nisu prošla ni 72 časa od kad je Džim Retklif objavio kupovinu 25 odsto vlasništva, a već je jasno da će se već od januarskog prelaznog roka pitati za sve u sportskom sektoru, uključujići i mesto trenera i svakog narednog transfera igrača. Jeste da će kompanija INEOS u narednih šest do osam sedmica poći razne testove Premijer lige i tek onda zvanično postati suvlasik, ali je suštinski prelazak ingerencija na Retklifovu firmu već započet. Prema nezvaničnim saznanjima, 71-godišnji biznismen rado bi zamenio Ten Haga drugim strategom i da praktično samo čeka prvi naredni kiks bivšeg trenera Ajaksa, kako bi sproveo jednu od prvih velikih promena u sportskom sektoru.

Ni kada je njegov tim eliminisan iz Lige šampiona nije Holanđanin prihvatao konstatacije da radi loš posao, a sada je dočekao trenutak "slave" da razvuče osmeh od "ušiju do ušiju".

"Rekao sam igračima na poluvremenu da smo ekipa pobedničkog mentaliteta. Da smo konkurentni najboljim timovima u ligi. To što smo preokrenuli zaostatak od 2-0 s poluvremena pokazuje naš karakter".

Jedan od važnih aspekata Hejlundovog prvog premijerligaškog pogotka u karijeri predstavlja i činjenica da su na Trafordu delimično usporili u potrazi za novim napadačem i tako potencijalo uštedeli brdo para od onih 300.000.000 dolara koliko Retklif planira da uloži, ali bi radije da to čini od letnjeg prelaznog roka. Po svim dosadašnjim saznanjima jasno je da se radi o biznismenu koji neće trošiti preveliki novac za kratko vreme, već da je sistemski oporavak sportskog sektora kluba primarni zadatak u predstojećim godinama. Koliko polaže na racionalno raspolaganje sredstvima potvrđuju i najave da će broj od 1.000 zaposlenih u klubu biti smanjen na 650 do 700, a to informacija ne ide u prilikog Ten Hagu, budući da je jasno da se Retklif i ser Dejv Brejlsford (Džimova desna ruka) neće previše oklevati da zamene trenera, ako uzmemo u obzir da će "hladnokrvo" ostaviti bez posla oko 30 odsto svih angažovanih u klubu.

Čini se da bar u naredne dve sedmice Ten Hagu raspored ide naruku. Pretposlednjeg dana u godini Đavoli gostuju Notingem Forestu (koji je doduše juče trijumfovao na Sent Džejms parku protiv Njukasla), a onda će osmog januara igrati FA kup protiv Vigana. Prvi pravi ispit od dolaska nove vlasničke strukture praktično će imati tek 14. januara kada na Old Traford stiže Totenhem. Licitira se sa potencijalnim imenima Ten Hagove zamene, a od slobodnih agenata najčešće pominjano ime je Grejem Poter, mada krugovi bliski Retklifu izveštavaju da bi to bio Junajtetov hod linijom manjeg otpora i da bi Junajted želeo još zvučnije ime od nekadašnjeg stratega Estersunda, Brajtona i Čelsija.



tagovi

Erik ten HagRasmus HojlundMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara