Riku Riski (©MN Press)
Riku Riski (©MN Press)

Helsinki krenuo furiozno, napad na šampiona

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.07.20. | 14:53

Ekipa iz prestonice na startu Veikauslige pokazala da želi da preotme krunu KuPS-u

Iznenađujuća 2019. godina u Finskoj. Navikli smo da je Helsinki najbolji tim u "zemlji 1.000 jezera", ali je titula prošle sezone završila u vitrinama malenog KuPS-a. Bila je to prva kruna posle posta od 43 godine za tim iz grada Kuopio (oko 120.000 staniovnika), dok je prvak iz 2018. godine nije uspeo da izbori ni plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Šampion je odlično krenuo i ove sezone. Neporažen je posle tri kola, ima dve pobede i remi, uz samo jedan primljen pogodak. Radi se o ekipi koja ima najviše stranaca u Veikausligi, čak 12. Na klupi je iskusni norveški stručnjak Arne Erlandsen, koji je vodio nekoliko klubova u otadžbini, a radio je i u švedskom Geteborgu. Uspon KuPS-a poslednjih godina vezan je za biznismena Arija Lahtija, vlasnika finskog šampiona.

Izabrane vesti

Prošle sezone je najbolji igrač bio Brazilac Lukas Ranhel Nunjes koji je nekada igrao za austrijski Kapfenberg i albanski Kukeši. Karioka je postigao jedan gol ove sezone, a dva puta je mrežu zatresao mladi Ilmari Niskanen (22). Šampion danas (17.30) gostuje Ilvesu koji je startovao sa dva trijumfa, ali je u trećem kolu razbijen u Turkuu od Intera. Bilo je 5:1 za domaćina.

Helsinki pokušava da se iskupi za prošlogodišnju očajnu sezonu. Trener je ostao isti, mladi Toni Koskela (37). On je imao očajnu debitantsku godinu na klupi plavo-belih, ali je dobio novu šansu da popravi utisak. Prema proceni portala Transfermarkt.de, Helsinki ima najskuplji tim u najboljoj ligi Finske, nešto manje od 5.000.000 evra (4.830.000). Za nekadašnjeg šampiona ove zemlje igraće iskusni srpski internacionalac Ivan Ostojić. Pančevac je početkom godine stigao u Helsinki iz niškog Radničkog. Igrao je u prošlom kolu protiv Hake kada je ušao u finišu utakmice.

Ekipa iz prestonice je počela šampionat sa dve ubedljive pobede, protiv Lahtija u gostima sa 4:0 i na domaćem terenu protiv Hake, kada je bilo 3:1. Po dva pogotka za nekadašnjeg šampiona postigli su Lukas Lingman, pojačanje od 150.000 evra iz RoPS-a i Rasmus Šuler koji je prošle sezone igao u MLS ligi za Minesotu.

Navijači Helsinkija (©Shutterstock)Navijači Helsinkija (©Shutterstock)

Helsinki gostuje vicešampionu Interu u Turkuu i to će biti derbi kola i pokazatelj da li je nekadašnji šampion spreman da preotme krunu KuPS-u. Ove godine je Helsinki pobedio Inter na svom terenu sa 1:0 u Kupu Finske, a jedini strelac bio je Riku Riski. Proše godine je oba puta Inter pobedio Helsinki na svom terenu.

Haka je prošle sezone dominantno stigla do titule u drugoj ligi, a u eliti je startovala skromno, sa samo bodom u prva dva meča. Za bivšeg šampiona Finske od ove sezone igra i Medo Kamara, nekadašnji vezista Partizana. On se posle igranja u Srbiji, Engleskoj, Izraelu i Kuvajte vratio u ovu zemlju na severu Evrope gde je i počeo svoju karijeru na Starom kontinentu.

Na klupi Hake sedi veliko ime finskog fudbala Teemu Tainio, a najbolji igrač je gorostasni napadač Ero Markanen koji ima zavidno internacionalno iskustvo u Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Indoneziji. Priliku za prvu pobedu Haka ima u gostima protiv RoPS-a koji je među slabijim ekipama u ligi. Tim iz Rovaniemija nema nijedan bod na startu elitne lige Finske.

FINSKA 1 - 4. KOLO

Petak

17.30 (2,95) Ilves (3,20) KuPS (2,50)

17.30 (3,80) Inter Turku (3,45) Helsinki (2,00)

17.30 (4,10) RoPS (3,40) Haka (1,95)

17.30 (1,90) SJK (3,40) Mariehamn (4,30)

Subota

12.00 (1,55) Honka (4,00) TPS Turku (6,25)

16.00 (2,50) HIFK (3,20) Lahti (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Finska 1FinskaHelsinkiHakaKuPS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara