Potpuno ludilo na ulicama Teherana (©Al Nassr)
Potpuno ludilo na ulicama Teherana (©Al Nassr)

Histerija u Iranu! Šiiti i suniti zaboravili na podele zbog Ronalda, Al Nasr otkazao trening zbog stampeda

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.09.23. | 18:58

Pred okršaj sa Persepolisom

Al Nasr se pohvalio rečenicom: „Ovakvi trenuci ne mogu da se kupe“. I dodao da je klubu u Teheranu priređen kraljevski doček. Mada, da se ne lažemo, nije zbog Al Nasra, nisu Iranci baš dobri sa Saudijcima, niti je to zbog Fofane, Laporta, Otavija, Marcela Brozovića, pa čak ni Sadija Manea. To je zbog Kristijana Ronalda. Jer takva zverka se ne pojavljuje često u Iranu.

Fudbalski fanatici iz te bliskoistočne zemlje potpuno su se izbezumili kada je jedan od najvećih u istoriji ove igre kročio u Teheran pred sutrašnje gostovanje Al Nasra kod domaćeg Persepolisa u Ligi šampiona Azije.

Izabrane vesti

Stampedo histeričnih navijača stuštio se za autobusom saudijskog kluba. Mnogi su skakali po ulici oponašajući karakteristične Ronaldove proslave. Sačekan je on još na „Imam Homeini“ aerodromu, uzvikovalo se njegovo ime celim putem do hotela, na kraju su se neki probili i u sam lobi.

I sve to iako će ova utakmica biti prva otkako su dve države koje se bore za prevlast na Bliskom istoku obnovile diplomatske odnose u martu. Još od 2016. godine klubovi iz Irana (šiiti) i Saudijske Arabije (suniti) igrali su samo na neutralnim terenima. Onda se javila Kina i pomogla im da se dogovore.

Bar na dan Iranci su zaboravili na podele u islamskom svetu. Samo je Ronaldo bio tema. Svuda po ulicama Ronaldovi posteri sa parolom „dobro došao“ na arapskom, engleskom i farsi jesiku.

Nažalost po navijače, niko od njih neće zaista moći da gleda Ronalda kako igra, jer će gigantski Azadi stadion, koji može da primi skoro 90.000 ljudi, biti zatvoren za sutrašnji meč.

Razlog? Bizaran. Još 2021. Persepolis je trebalo da igra jednu utakmicu na ostrvu Goa i tada je na Instagramu taj put uporedio sa invazijom persijskog cara Nader-šaha Afšara iz 18. veka. Toliko su brutalni u toj agreisiji bili Iranci da je domaće civilno stanovništvo uzvratilo. U znak odmazde Nader-šah je naredio genocid u Delhiju i 22. marta 1739. godine ubijeno je više od 30.000 Indijaca, dok je više od 10.000 njih odvedeno u Persiju da budu robovi.

To naravno nema veze sa Saudijskom Arabijom, mada je možda i srećna okolnost, jer ko zna da li bi Iranci mogli sve da drže pod kontrolom da se na stadionu okupi 80.000 ljudi. I ovako je bilo strogih mera bezbednosti. Elitna policijska jedinica, koja se inače koristi pri najvišim predsedničkim posetama, obezbeđuje hotel Al Nasra sa zadatkom da spreči bilo kakav kontakt navijača sa gostima.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Još od ranije, u Iranu je i korišćenje interneta veoma ograničeno zbog ubistva 22-godišnje Mahse Amini prethodno privedene zato što je navodno prekršila zakone o odevanju. Popularne mreže kakve su WhatsApp ili Instagram takođe ne rade. Generalni direktor Persepolisa tražio je da se ovog puta gostima daju SIM kartice sa neograničenim internetom, mada se ne zna šta se desilo s tim predlogom.

Svakako niko ovde nije hteo da povredi Ronalda. Ali nije baš ni da je uvek prijatno u ovakvim situacijama.



tagovi

Al NasrKristijano RonaldoPersepolisIranIran 1Saudijska ArabijaSaudijska Arabija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara