Kvinsi Menig (© Star sport)
Kvinsi Menig (© Star sport)

Holanđani večitih na skeneru Željka Petrovića: Menigu ne odgovara Superliga, nešto nije u redu kod Rišaira

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.11.21. | 17:29

„Manje se svađajte“, savetuje iskusni trener ljude iz Partizana i Zvezde

Na osnovu biografija, savladanih lekcija u najpoznatijoj školi fudbala na planeti, očekivanja javnosti i činjenice da su nešto nagovestili u Erediviziji, trebalo je da budu pojačanja. Teren je pokazao da, zasad, nisu.

U malo čemu će se saglasiti partizanovci i zvezdaši, posebno posle izjava iz oba tabora koje podižu tenziju, a da nije prošla ni polovina trke, međutim, navijači večitih su saglasni kako su novajlije iz Holandije Kvinsi Menig i Rišairo Živković malo šta vredno pomena pokazali na Topčiderskom brdu. A prošla su skoro dva i po meseca kako su angažovani.

Izabrane vesti

Ruku na srce, uz Meniga stoji statistika (po četiri gola i asistencije), ali osim pogotka na Kipru, vrednog otvaranja Anortozisa, krilni napadač na ostalim mečevima kao da je bio neprimetan.A angažovan je da pravi razliku, kako u Srbiji, tako i u Evropi.

Čas igra, čas ga nema, sad je opet u ekipi... Ne znam“, sleže ramenima Željko Petrović, vrsni poznavalac prilika u holandskom fudbalu, u razgovoru za Mozzart Sport posebnog akcenta na novajliju iz Tventea.

Posle gostovanja Gentu Ivica Iliev spočitao je Menigu da nije dovoljno fudbalski „bezobrazan“ u završnoj trećini terena, da je nekad previše podređen timu, dodao kako će lično raditi na poboljšanju Kvinsijevih karakteristika.

Sjajan potez je povukao Partizan kad ga je doveo. Dečko je brz, vešt u situacijama „jedan na jedan“. Bar je takav bio u Erediviziji. Problem je što se u Superligi igra daleko zatvorenije, treneri dok mu objasne „zatvori stranu“, „krpi ovde“, „sitni onde“... Možda mu to ne odgovara. Stičem utisak da se u srpskom fudbalu malo priča gde i kako da se napadne. Naše ekipe se večito brane. Razumem, nema se vremena, niko neće da čeka mesecima, treneri ostaju bez posla, šta će ljudi, gledaju kako da uzmu koji bod. I platu“.

Najveći problem momka poreklom sa Surinama je što se čini kako mu pozicija nije definisana. Niti je krilo, niti je špic. U međuprostoru kao da se gubi.

Sačekajte ga, biće dobar. Njegova dubina i igra bez lopte su smisleni. Pokazivao je baš te karakteristike u dresu Tventea. Za njegovu poziciju je najbitnije da se ne boji. Dribling je uvek imao, situacije „jedan na jedan“ lako rešavao... Jedino ne znam što ga neće u Partizanu. Da li se prepadne publike, stadiona, visokih očekivanja. Mada, čim je odlučio da iz Holandije dođe u Srbiju znači da je spreman sebe da podredi ekipi“, dodao je Petrović.

Rišairo Živković (© Star sport)Rišairo Živković (© Star sport)

U Humskoj bar mogu za nešto da se uhvate (brojeve, op. au). U Ljutice Bogdana 1a nema opravdanja za skromne partije Rišaira Živkovića.

Dok ga gledam, kako se kreće, kako postavlja, utrčava... Nije to ono što su u Zvezdi očekivali“, dodaje nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, zapaženog igračkog (Den Boš, RKC, PSV), pogotovo trenerskog staža u Holandiji (RKC, Den Hag, Fajenord, Viljem Drugi). „Bio je Rišairo veliki talenat, ali je i dugo stagnirao. Za mladog igrača to ne valja. Još ako dođe u prvaka države, ekipu koja, uz Partizan ima najbolje fudbalere u Srbiji, a u takvom okruženju ne može da se snađe, mora se konstatovati da nešto nije u redu. Pitam se koliko mu je vremena potrebno. Taman krene, pa stane. Ne zanima me šta je bio, mora na terenu da pokaže šta je sad, bez obzira na uslove, Janka, Marka“, slikovit je Željko Petrović.

Rođenog Nikšićanina, od pre dva meseca u ulozi saradnika Dika Advokata u reprezentaciji Iraka, raduje što je trka za naslov prvaka posle četiri godine neizvesna.

„Partizan se vratio u poziciji da bude konkurentan. Štaviše, sad je ispred Zvezde, godinama nadmoćnije. Meni sa strane je interesanatnije da pratim prvenstvo Srbije. U minulom periodu već je u ovoj fazi bilo gotovo. Prospe bodove i – doviđenja. Sad vikendom imama šta da vidim. Plus: prisustvo u grupnim fazama evropskih kupova je za srpski fudbal dobro“.

A nije dobro...

Čitam neprestano neke gluposti, trzavice, pojedine izjave ili postupke ne mogu da shvatim. Daj, majstori, šta se svađate!? Gle ovo, reprezentacija napreduje, ima šansu da se direktno plasira na Mundijal, oba kluba su u Evropi i, izgleda, prezimeće, gradi se nacionalni stadion i zar vam sad treba da se svađate? Na kraju pogledate koliko im je država novčano pomogla i zapitate se što neprestano kukaju. Pitao bih te „stručnjake“, ako vam stalno neko smeta, da li ste baš do kraja čisti?“

Željko Petrović (© MN Press)Željko Petrović (© MN Press)

ZAŠTO LJUBITE GRB?

Iako hvali napredak srpskog fudbala, Željku Petroviću, kao velikom zaljubljeniku u igru, smetaju nus pojave.

„Igrači kao da se dodovaravaju nekom iz publike. Recimo, nisu mi jasni kad ljube grb, kao da tako više vole klub. Nekad mi je to odvratno“.

DEKI, NE NERVIRAJ SE TOLIKO

Zadovoljan je Petrović zbog međunarodnih uspeha večitih, jedino što glavnokomandujućim savetuje da se – opuste.

Gledam Dejana Stankovića i vidim da je materijal za Italiju. Nadamo se svi da ćemo ga jednog dana videti u Seriji A. Da se nadoveže na Mihine rezultate. Stvarno vam kažem, bez grama ljubomore ili zavisti, Deki je već sad ozbiljan trener. Samo, brate, nemoj toliko da se nerviraš. Pun si k’o brod, ekipi ti dobro ide, nemoj skakati za svaku sitnicu“.

Ume da se unervozi i Aleksandar Stanojević.

Nije bio takav... Izgleda da je pritisak ogroman da bude Partizan prvi. Beleži sjajne rezultate, ekipa mu konačno igra fudbal. E, sad: jedino mi je žao što su naš klubovi prinuđeni da na prvu loptu prihvataju ponude iz inostranstva. Kakvi se „krševi“ prodaju za 10.000.000 ili 15.000.000 evra, siguran sam da bi Partizan i Zvezda mogli da nadmaše pojedince vrednosti, samo da najpre dođu do nivoa u kom će reći „ne“.



tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezdaRišairo ŽivkovićKvinsi MenigŽeljko Petrović

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara