Hrabrost je vaša dužnost!

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 08:23

Počinje nova sezona u Ligi šampiona, a prvi protivnik Crvene zvezde – aktuelni vladar Evrope

(Od specijalnog izveštača iz Mančestera)

Kada prvi put u bogatoj klupskoj istoriji igrate protiv aktuelnog prvaka Evrope i to u danu kada će Građani pehar sa velikim ušima slavodobitno izneti na travu Etihada, vaša protokoloarna dužnost je da napravite špalir. Kada Erling Haland iste, baš ove večeri, podigne trofej namenjen najboljem igraču Evrope, vaša čast je i da aplaudirate. Jer ste se izborili da budete tu, svedok iz prvog reda istorije i uspona jednog kluba.

Izabrane vesti

Još kada se u svemu nađete u nekoj vrsti vrtloga, prave fudbalske nepogode, gde će vas sa jedne strane udarati sistem Pepa Gvardiole, a sa druge svečarska atmosfera sa tribina Etihada, vaša je obaveza da samo izvučete živu glavu. Da prevedemo na jezik Crvene zvezde uoči večerašnje premijere u Ligi šampiona (21 čas, TV Arena): samo je hrabrost vaša dužnost.

Nema mnogo mečeva u klupskoj istoriji uoči kojih pred igrački kadar navijački vod, uvek spreman za streljanja, nije tražio rezultat uz dobru igru. I da je trenutak drugačiji, da nije bilo Voždovca i Banovog brda, možda bi sve tokom dvodnevnog boravka u Mančesteru bilo isto. Samo se traži da ekipa Baraka Bahara ne bude nemi posmatrač dešavanja na terenu, te da golman domaćina Ederson ne provede čitav meč na polovini terena.

Sve ono što Mančester Siti predstavlja danas tera vas da poštovanje nekako spontano pretvorite u poniznost. Počev od magičnog sportskog centra o kojem smo juče pisali, do toga da je Pep Gvardiola od Građana napravio prvi klub Evrope, samim tim i grada u kojem je Junajted dugo važio za pojam strahovlade. Ne, ne treba previše statističkih podataka o Sitiju da bi se shvatilo šta očekuje Crvenu zvezdu u večerašnjem meču. Od kada na klupi sedi Pep Gvardiola, Siti na poslednjih 37 mečeva u Ligi šampiona kao domaćin ima tri poraza. Poslednji još 2019. godine od Bazela. Sedam golova u ovom gradu su ne tako davno primili Šalke i Red Bul Lajpcig, sa peticom u mreži bio je zadovoljan i lisabonski Sporting, dešavalo se da protiv ekipe Pepa Gvardiole Real Madrid u prvih 15 minuta ima samo 11 kompletiranih dodavanja.

Mančester Siti je pod Pepom Gvardiolom pokazao da fudbal može da bude igra na jedan gol!

Sa druge strane Crvena zvezda nema opipljiv podatak da se uhvati za slamku optimizma. Na prethodna četiri evropska gostovanja ima isto toliko poraza, uz 11 primljenih golova. Poslednji put dobar rezultat na Britanskom Ostrvu ostvarila je uoči petooktobarskih promena u našoj zemlji protiv Lestera. Tada je Milenko Aćimović dao poslednji gol za Crvenu zvezdu u Britaniji. Kasnije su dolazili Rendžers, Arsenal, Liverpul, Totenhem. Za sve njih Siti je nivo više... Uz sve to Crvena zvezda je u seriji od dva poraza na gostujučim terenima.

Trener Crvene zvezde Barak Bahar za sada nije pokazivao fleksibilnost kada je u pitanju taktika. Držao se visokog presinga kao najboljeg saveznika tokom letnjih meseci koji ga je u poslednje vreme izdao. Plan B ili plan C koji iziskuje cinizam, krađu vremena, niske i duple blokove, za sada nije predmet interesovanja Baraka Bahara.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Deluje sve to kao u onom kultnom citatu iz filma „Mi nismo anđeli“, gde se pominje da je brak u današnje vreme hrabrost, ali i ludost. Izraelac je na konferenciji za medije govorio o tome da neće previše menjati način igre, i zaigrao na kartu mentaliteta i psihologije. Verovatno je pred mikforofima cele Evrope želeo da stavi svima u timu do znanja da im bezgraničeno veruje.

Možda i da ih pripremi za ono što sledi. Dobro, uvek postoji mogućnost da se desi fudbalsko ludilo, nešto što bi dovelo do najveće pobede u ovom veku, ali realno za Crvenu zvezdu takmičenje u Ligi šampiona počinje 4. oktobra 2023. godine kada na Marakani gostuje Jang Bojs. Nekako tako treba pripremati glavu i do tada vratiti vreme na početak leta.

Crvena zvezda je tada imala zajedništvo i skupljeno pesnicom udarala po terenu. Sada je – nema.

Crvena zvezda je tada imala razrađene šablone igre i akcije završavala posle šest sekundi. Sada svega toga – nema.

Imala je igrače u frhunskoj formi. Sada ih – nema.

Večeras mora da ima hrabrost, koja će proizvesti dozu sreće. Na Etihadu se više ništa ne mora.


tagovi

FK Crvena zvezdaBarak Bahar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara