Hrvatska preživela Eriksenovu bombu i preuzela prvo mesto, Mbape i Žiru ne daju da Francuska ispadne (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.09.22. | 22:40

Svetski prvak igrao bez desetak igrača, tokom meča sa Austrijom povredila se još dvojica

Ne može Francuska da odbrani tron u Ligi nacija - još pre ove pete runde izgubila je sve šanse da se nađe na završnom turniru - ali ne može tim takvog kvaliteta ni u drugu ligu evropskog fudbala! I dalje vladajući svetski šampion tukao je na Sen Deniju Austriju sa 2:0, upisao prvu pobedu u ovom ciklusu i pretekao današnjeg rivala na tabeli.

Do promene je došlo i na vrhu u ovoj grupi. Hrvatska je opravdala ulogu favorita protiv Danske, slavila po treći put u nizu (2:1) i uoči poslednjih 90 minuta ima bod više od čete Kaspera Hjulmanda.

Izabrane vesti

Šta ovo u previdu znači? Za tri dana dobijamo odgovor na dva ključna pitanja u prvoj grupi A divizije - ko će u idućem ciklusu igrati u B diviziji, odnosno ko će u junu 2023. godine igrati za trofej Lige nacija.

Hrvati trijumfom u Beču overavaju prvu poziciju i plasman na završnu smotru, čime susret Danska - Francuska čine nevažnim. Jer u tom slučaju Dešanov tim sigurno opstaje, dok Danci gube svaku šansu da se vrate na prvu poziciju. Samo bi iznenađenje u vidu remija u Beču, ili eventualnog slavlja Austrijanaca moglo da zakomplikuje stvari.

Tada Francuska ne bi smela da izgubi, kako ne bi završila poslednja, dok bi Danska imala šansu da sa tri boda preskoči Hrvate.

Austrijanci su se sasviom solidno držali u prvih 45 minuta. Nisu uspeli da stvore ozbiljnu priliku, ali su nekako uspevali da sačuvaju svoju mrežu. Ralf Rangnik je primenio recept iz prve utakmice sa istim rivalom. Formacija 4-4-2 donela je gostima čvrstinu, to im je omogućilo da dosta dugo odolevaju fizičkim dominantnom rivalu, čiji je individualni kvalitet na kraju ipak morao da ispliva na površinu. Nakon četiri utakmice posta prvak sveta je konačno slavio.

I to potpuno zasluženo. Čak 22 udarca uputili su domaći ka golu rivala naspram četiri pokušaja gostiju, čiji nijedan šut nije išao u okvir gola. To dovoljno govori koliko su Austrijanci zapravo bili opasni...

Kilijan Mbape postigao je vrlo lep gol u 56. minutu, posle prodora od četrdesetak metara. Niko mu ništa nije mogao, protivnici su se odbijali od njega, da bi potom usledio je neodbranjiv šut.

Nepunih deset minuta kasnije Olivije Žiru je stavio tačku. Loptu je na boku dobio Antoan Grizman, uputio vrlo dobar centaršut, a iskusni centarfor Milana poleteo kroz vazduh i zakucao za 2:0.

Žiru je na taj način postao najstariji strelac u istoriji francuskog nacionalnog tima, pretekavši Rožera Marša, koji je 1959. imao 35 godina 287 dana. Olivije će za sedam dana proslaviti 36. rođendan...

Hrvati su ozbiljna reprezentacija, to su potvrdili po ko zna koji put. Uspeli su večeras da se izdignu iz vrlo teške situacije. Igrao se finiš utakmice kada je Kristijan Eriksen pravom bombom sa 20 i kusur metara zario loptu pod prečku Livakovićevog gola i izjednačio rezultat. Taj je pogodak značio da se Danska vraća na prvo mesto, odnosno da će u poslednjem kolu imati šansu da pobedom protiv Francuske odbrani lidersku poziciju i ode na završni turnir.

Ali Zlatko Dalić praktično u istom trenutku povlači ključni potez. Iz igre vadi Matea Kovačića, jednog od takozvanih 'senatora', igrača stare garde, a na teren šalje nadolazećeg Lovra Majera.

Nije prošlo ni puna dva minuta. Prelepa akcija u kojoj je učestvovalo nekoliko igrača završena je izvanrednim udarcem Majera - 2:1! Danska više nije imala kud, morala je da položi oružje.

Hrvatska je inače povela početkom drugog dela, golom još jednog od mlađih igrača - Borne Sose.

Malo ko se u komšiluku ovome nadao. Verovatno ni oni najveći optimisti nisu mogli da predvide ovakvak razvoj situacije nakon što su Vatreni u prvom kolu izgubili od Austrije 0:3, pa odigrali nerešeno sa Francuskom na Poljudu.

A evo ih nakon svega na pobedu od plasmana na završni turnir gde će imati priliku da se bore za trofej - prvi u svojoj istoriji.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA 1

Francuska - Austrija 2:0 (0:0)

/Mbape 56, Žiru 65/

Hrvatska - Danska 2:1 (0:0)

/Sosa 49, Majer 79 - Eriksen 77/



tagovi

Liga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara