Humanitarni tiket u podne: Teodor Lorenčić tipuje za Fondaciju „Budi human“

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.02.24. | 10:58

Avangardni književnik, pesnik i filozof čeka keca sa San Sira

Mnogima je avangardan, i baš zato je poseban! On je Teodor Lorenčić, erudita u pravom smislu te reči, mada ga mnogi prepoznaju i po opusu nadaleko čuvene grupe Leibach... Danas u Mozzart rubrici plemenitosti gostuje s posebnim razlogom, jer treba da najavi nešto sasvim sveže iz svog pera. Na izdavača i štampanje čeka njegov novi, verujte nam na reč, kontroverzni ljubavni roman “Margo”, napisan po istiniti priči. Radi se o velikoj ljubavi između starijeg muškarca i mlade žene, među kojima je razlika čak 42 godine. Roman je već preveden na engleski jezik i u toku su dogovori za njegovo izdavanje u Americi. Nadajmo se da će ipak srpsko izdanje preduhitriti Ameriku.

Ali pre toga, da vidimo kako će proći humanitarno tipovanje koje Teodor Lorenčić namenjuje Fondaciji “Budi human”.

Izabrane vesti

Pa da krenemo od jedinice s meča KERAMIKA KLEOPATRA – EL GUNA. Egal su na tabelim ali, El Guna je u poslednje vreme lošije igrala od Keramike. Istina, nisu se ovi klubovi par godina ukrštali, ali kada im se pogleda u istoriju, onda je na njihovim utakmicama GG igra bila zagarantovana. Uzgred, Keramika je zadovoljnija, pošto je u Liga kupu Egipta prebrodila Al Itihad.

Teo se odlučio da kombinuje 1&3+ na meču IPSVIČ – ROTERHEM. Samo ko neće, taj ne bije Roterhem koji je već viđen za takmičenje u trećem rangu ostrvskog fudbala. Ipsvič je četvrti na tabeli, i nema razloga da ga ne nazovemo apsolutnim favoritom ove utakmice. Pokušaće i da se osveti rivalu za onih 2:2 iz novembra meseca prošle godine.

Jedinica na San Siru od INTERA i ATL. MADRIDA. Madriđani su pak baš pred gostovanje u Milanu upali u krizu, nisu dobili nijedan od prethodna tri meča u svim takmičenjima, a osim rezultatskih, Čolo se susreće i sa kadrovskim problemima, jer je u porazu od Sevilje ostao bez usluga Alvara Morate, strelca 18 golova u svim takmičenjima, a od ranije ne može da računa ni na Hozea Mariju Himeneza i Sezara Aspilikuetu. Simoneu Inzagiju s druge strane glavobolju stvara povreda zadnje lože koju je u pobedi nad Romom doživeo Frančesko Ačerbi, neizostavni član Interove odbrane.

Za kraj, tu je GG igra na meču PSV – DORTMUND. Borusija iz Dortmunda, na iznenađenje mnogih, završila je takmičenje u najjačoj grupi Lige šampiona na prvom mestu, ispred Pari Sen Žermena, Milana i Njukasla, a ono što je možda još više iznenadilo jeste mali broj primljenih golova Milionera - samo četiri na šest utakmica. Holanđani slove za blage favorite u prvoj utakmici, ali treba biti oprezan. Od dolaska Svena Bendera i Nurija Šahina u stručni štab Edina Terzića Borusija je postala kud i kamo ubojitiji takmičar.


Inače, Teodor Lorenčič je srpski književnik slovenačkog porekla, rođen 1954. godine u Mariboru. U martu 2018. godine počeo je da piše na srpskom jeziku i 8. 9. 2018. sa Beogradskim manifestom proglasio se “Poslednjim pesnikom Jugoslavije” i od tada piše i živi u Beogradu. Njegova najpoznatija pesma je potresna balada posvećena narodima Jugoslavije sa naslovom “Tragedija na Balkanu”. Kritičari kažu, da bi ta pesma trebala da uđe u sve školske udžbenike na prostoru nekadašnje zajedničke države Jugoslavije, kao opomena mladima, da je najstrašnija posledica rata gubitak ljubavi, naime pesnik kaže: “Svi smo mi beskućnici ljubavi / posle rata / Svi. / To zapamtite sinovi moji / To zapamti i ti kćeri moja. / “

Teodor Lorenčič je pesnik ljubavi i kako sam kaže, za njega je poezija najviši oblik izražavanja filozofije. On je je za samo četiri godine rada u Beogradu izdao je četiri knjige. Dve zbirke pesama (Neke druge pesme, 2019. i U tišinama Ljubavi, 2022.) i foto monografiju Laibach – 40 godina večnosti, koja je prevedena i izdata takođe na engleskom jeziku. Tema monografije je prva evropska turneja (1983.) kultne, danas svetski poznate avangardne grupe Laibach, koja je bila u ono vreme zabranjena u Jugoslaviji. Naime, Teodor je bio kao saučesnik na toj legendarnoj turneji i fotografski je pratio. Kao i sve Lorenčičeve knjige i ova je doživela već drugo izdanje.

Od kako piše u Beogradu, za pet godina Teodor Lorenčič je održao mnogo literarnih večeri i promocija širom Srbije, a pozornost su mu namenili takoreći svi mediji i portali u Srbiji, a i neki u širem regionu. U toku su razgovori za izdavanje njegovog najnovijeg romana “Margo”, koji je, kao što smo naveli već preveden i na engleski jezik.

I, to bi bilo sve od Teodora Lorenčića koji očekuje dolazak kvote 8.56. Našem današnjem gostu želimo puno uspeha u nastavku dalje karijere, pre svega kao sportskom radniku, nekome bez koga se ne može zamisliti sportski ambijent Dimitrovgrada i okoline. Uz njega želimo da proslavimo novi dobitak koji će podići našu do sada kroz akciju doniranu sumu u iznosu od 31.044.009 dinara.

PLEMENITI BET INFO – REPUBLIKA SRPSKA

Ukoliko prođe humanitarni tiket našeg gosta, dobitak će biti doniran za humanitarnu organizaciju, udruženje, fondaciju, pojedinca, na adresu po izboru Mozzart tima u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Naime, kompanija MOZZART svakog dana donira i uplatu od 100 konvertibilnih maraka, a eventualni dobitak, kolege iz BiH, usmeravaju tamo gde je u datom trenutku najneophodnije.

* Kvote prikazane u rubrici, bile su aktuelne u trenutku tipovanja i podložne su promenama

FOTO: Teodor LORENČIĆ, priv. arhiva


tagovi

humanitarni tiketsportsko klađenjebet analiza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara