Dimitri Paje (©Reuters)
Dimitri Paje (©Reuters)

Ili ga voliš ili mrziš, ali kad mu se igra - Dimitri Paje nezaustavljiv je (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.10.21. | 10:56

Iskusni vezista u fenomenalnoj formi

Prošle sezone je Lil napravio veliko iznenađenje, ali deluje da je ove sezone titula u Francuskoj rezervisana za Pari Sen Žermen.

Sveci već imaju devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lans, a prošlo je tek deset kola. Od minulog vikenda na trećem mestu je nekadašnji šampion, Olimpik Marsej, koji već dugo čeka da se umeša u borbu za vrh. Teško da će to biti ove takmičarske godine, ali ekipa Horhea Sampaolija svakako za cilj ima povratak u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Ukoliko u odloženom meču savlada direktnog rivala Nicu, Olimpik će preskočiti i Lans.

Ako Dimitri Paje nastavi u ritmu kojim je započeo sezonu, visok plasman sigurno neće izostati. Iskusni vezista blistao je u nedeljnom meču sa Lorijenom, u kom je bio trostruki asistent i inicijator preokreta na 4:1 posle vođstva gostiju.

U dosadašnjih šest mečeva koje je igrao ove sezone u Ligi 1, 34-godišnji Paje dao je pet golova i asistirao za četiri.

Potez za izjednačujući gol protiv Lorijena ne računa mu se u statistiku, ali velike zasluge idu na njegov račun, pošto je u trku propustio loptu kroz noge do Bubakara Kamare, zbunivši time i odbrambene igrače i golmana gostiju. U moru prelepih poteza koje je izveo u nedelju na Velodromu bila su i dodavanja petom, biciklice, okreti, kreativna dodavanja...

Za sjajnu partiju čuveni L'Ekip nagradio ga je ocenom osam, koliko je dobio i dvostruki strelac Mateo Genduzi, a koja se ne dobija tek tako.

Od kada se 2017. zbog porodice vratio u Marselj iz Vest Hema, Dimitri Paje je igrač sa najvećim brojem kreiranih gol-šansi u Ligama petice. Po podacima specijalizovanog statističarskog sajta Skavka, za 9.165 minuta na terenu kapiten Olimpika saigračima je omogućio 383 prilika da se upišu u strelce. Na drugom mestu je Sitijev Kevin De Brujne (366 za 9.147 minuta), treći je Laciov Luis Alberto (364, 10.957), četvrti Lionel Mesi (350, 11.799), a peti Papu Gomez (348, 10.439).

Zanimljivu izjavu dao je bivši reprezentativac Francuske posle utakmice, upitan zašto je u kontri koja je prethodila trećem golu Olimpika protiv Lorijena dodao Arkadijušu Miliku, oko kog su bila trojica igrača, a ne Papeu Geju, koji je bio usamljen na levoj strani.

"Izračunao sam da Arek ima 89 odsto šansi da pogodi, a Pape 11. Logično, moj izbor je bio Arek i ispostavilo se kao dobar izbor", odgovorio je Paje.

ČETVRTAK, 18.45: (1.90) LACIO (3.60) OLIMPIK MARSELJ (4.40)

Ne krije iskusni vezista da je na njegove odlične igre uticao i dolazak Horhea Sampaolija za trenera, prošle zime umesto Andrea Viljas-Boasa.

"Blizak je sa igračima, čak se i često šali sa nama. Možemo da pričamo sa njim, Ako neko od starijih igrača misli da bi nešto trebalo promeniti, spreman je da sasluša", pričao je u nedavnom intervjuu za L'Ekip.

Tom prilikom osvrnuo se i na odnos sa navijačima. Podsetimo, bilo je napeto prošle sezone, čak i incidentno, pošto su nezadovoljne pristalice Olimpika krajem januara napale igrače u klupskom trening centru.

"Prošle sezone smo igrali pod lošim okolnostima sve do napada na trening centar. Posle svega što sam prošao u ovom klubu, uspeli smo u podvigu da budemo još gori", ironično je konstatovao Paje.

Žestoke kritike trpeo je Paje tih dana. Smatrali su navijači da se ne zalaže dovoljno na terenu, da je nezainteresovan...

"Trebalo bi da ih pitate šta misle danas. Ali, to je deo uzbuđenja koje nosi igranje za Marselj. Svaki put sebi govorim da ću naterati ljude da promene mišljenje. To sam i rekao navijačima kada smo razgovarali nekoliko nedelja posle incidenta. Istina je da nisam bio u najboljoj formi, ali garantujem vam da uvek radim na tome da napredujem. U svakom slučaju, nikada ne otaljavam posao. Ili me voliš ili mrziš", jasan je momak koji je ponikao u čuvenoj Avrovoj školi fudbala.


tagovi

Dimitri Paje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara