Patris Motsepe i Đani Infantino (©AFP)
Patris Motsepe i Đani Infantino (©AFP)

Infantino potvrdio, igra se Superliga – nagradni fond 100.000.000 dolara!

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.07.23. | 14:10

Takmičenje će se zvati Afrička fudbalska liga zbog negativnih konotacija u Evropi oko prethodnog imena, igraće se paralelno sa Ligom šampiona i dodatno će produbiti razdor između bogatih i siromašnih klubova

Dugo se već pričalo o tome, a sada je i ozvaničeno. Probni balon za evropsku Superligu, takozvana Afrička fudbalska liga, definitivno će se održati ove godine. To je potvrdio predsednik FIFA Đani Infantino, takmičenje će početi 20. oktobra, a nagradni fond će iznositi vrtoglavih 100.000.000 dolara!

Nisu se ni Afrikanci tako olako dali, propao je prvi plan predsednika CAF (afričke UEFA) Patrisa Motsepea da u novom takmičenju učestvuju 24 ekipe. Nije priča izgurana do kraja, afrička Liga šampiona će se igrati u svom starom ruhu i naredne sezone, a u Superligu će „samo“ osam najboljih klubova Crnog kontinenta.

Izabrane vesti

Potvrđeno je da će učestvovati najtrofejniji afrički klub Al Ahli iz Kaira, poraženi finalista elitnog takmičenja Vidad Kazablanka (Maroko), kao i Petro Atletiko (Angola), TP Mazembe (DR Kongo), Horoja (Gvineja), Simba (Tanzanija), Esperans (Tunis) i naravno Mamelodi Sandauns, južnoafrički šampion koji je direktno u Motsepeovom vlasništvu.

Zvanično je obezbeđen devetocifren nagradni fond, gde će osvajaču sigurno pripasti 11.500.000 dolara. Uz to će i pobeda u svakoj od faza da donosi još neki prihod, tako da će ovaj iznos da bude i veći. Poređenja radi, Al Ahli je za osvajanje Lige šampiona ove godine prihodovao 4.000.000 dolara, što je rekordan iznos. Samo godinu dana pre toga je nagrada bila 2.500.000 dolara.

Doduše, nije poznato odakle je obezbeđen novac za toliki nagradni fond, jer otkazan je unapred dogovoreni ugovor o TV pravima, koji je trebalo da bude vredan 1.000.000.000 dolara za deset godina. Televizijska stanica koja je kupila prava tražila je „popust“, zato što je prvobitno trebalo da učestvuje tri puta više ekipa. Neki kompromis je verovatno uspostavljen.

Turnir će početi sa osam sjajnih ekipa, a u budućnosti će se njihov broj povećati. Potrebno je da ulažemo u afrički klupski i reprezentativni fudbal. To su nam dužnost i odgovornost, a ako svako bude radio svoj deo posla projekat će uspeti“, kazao je Infantino na obraćanju u Abidžanu, glavnom gradu Obale Slonovače.

Zanimljivo, ovo takmičenje je trebalo da se zove Superliga, baš kao i ono što nije prošlo u Evropi. Ipak, sada je zvanično promenjeno ime.

Odlučili smo da promenimo ime na Afrička fudbalska liga. To su nam savetovali naši prijatelji iz Evrope, zbog toga što Superliga na Starom kontinentu ima negativne asocijacije zbog nedavno neuspešnog projekta tamo“, kazao je Motsepe.

Afrička fudbalska liga će se igrati po nokaut sistemu, od četvrtfinala. Igraće se dvomeči u svakoj rundi, tako da svaki tim barem po jednom bude domaćin. CAF je takođe doneo odluku da tih osam ekipa preskoči kvalifikacije za Ligu šampiona sledeće sezone, odnosno da se direktno plasira u grupnu fazu, što je presedan.

Posebno je kontroverzno to što će se TP Mazembe naći među osam privilegovanih klubova, jer iako je reč o petostrukom prvaku Afrike (poslednji put šampion 2015. godine), on već duže vreme ne igra značajniju ulogu u eliti. Prošle sezone čak nije uspeo ni da se kvalifikuje, niti je potom u Kupu konfederacije ostvario neki bolji rezultat.

Od ostalih klubova, Esperans i Mamelodi su prošle sezone poraženi u finalu Lige šampiona, Simba u četvrtfinalu, a Horoja i Petro Atletik su eliminisani u grupnoj fazi. Vidad Kazablanka čak nije ove sezone ni bio prvak Maroka, pehar je završio u rukama FAR Rabata. No, ova afrička Superliga, baš kao i ona evropska, pokazuje da uspesi na terenu nisu najveći motiv, već se gleda isključivo onaj finansijski – ko ima najviše navijača i ko će zbog toga doneti najveću zaradu.

Samo da se ovakav sistem takmičenja ne raširi sa Crnog kontinenta na ostale… Mada, nismo optimisti.


tagovi

AfrikaAfrička fudbalska ligaĐani InfantinoAl Ahli KairoVidad KazablankaTP MazembeSimbaEsperansMamelodi Sandauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara