Navijači u Egiptu (©Reuters)
Navijači u Egiptu (©Reuters)

AFRIKA: Dan odluke u Egiptu - dva sedišta za drugu ligu i pet klubova koji beže od njih

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.07.23. | 09:19

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Egipat 1)

Ovog petka se lomi ko definitivno ispada iz egipatske Premijer lige. U toku je poslednje, 34. kolo, a svi timovi koji su u opasnoj zoni na teren će izaći od 19.30 časova. Susret Asvana i El Dakleje direktno će dati barem jednog putnika u niži rang, pošto je Asvan trenutno 15. na tabeli, prvi iznad crte, a El Dakleja je 17. Domaćin ima prednost od samo jednog boda, ali remi mu ne garantuje opstanak jer u slučaju da Gazl El Mahala opravda ulogu favorita i pobedi, Asvan će da potone. On ima isti broj bodova kao Gazl, isti im je međusobni odnos (oba tima imaju po pobedu u gostima, Asvan 2:1, Gazl 1:0), pa ako ostanu izjednačeni odlučivaće ukupna gol-razlika. Asvan je bolji za osam pogodaka. El Dakleja će opstati u ligi samo ako trijumfuje danas, a Haras ostane neporažen. Ove sezone je u prvanstvu izgubila od Asvana sa 2:1, ali je zato 7. maja uspela da ga eliminiše iz Kupa Egipta, doduše tek posle jedanaesteraca. Prethodno je bilo 2:2.

HARAS EL HODUD – GAZL EL MAHALA, 19.30

(Fudbal, Egipat 1)

Haras je jedini siguran od tri putnika u drugi rang. Ubedljivo je poslednji na tabeli sa 21 poenom, čak 12 manje od Gazla, kojeg će sada pokušati da povuče sa sobom. Podigao je malo formu u finišu prvenstva, uprava je motivisala fudbalere obećanjem da će, ako se časno oproste od elite, tokom leta dobiti čiste papire da promene klub. Očigledno, to je upalilo, jer Haras je doživeo samo jedan poraz u poslednja četiri kola, od najboljeg egipatskog tima Al Ahlija. Uz to ima pobedu i dva remija. Gazlu ni pobeda nije garant opstanka, jer ako Asvan takođe trijumfuje, gledaće se ukupna gol-razlika među njima. Tu je Asvan bolji. Isto tako u teoriji Gazl može da se izjednači i sa El Gaišem, od kojeg ima tri boda manje, a kako su i njihovi direktni okršaji izjednačeni (oba tima pobedila kod kuće, Gazl 3:2, El Gaiš 1:0), opet bi se gledala gol-razlika. El Gaiš je bolji od El Dakleje za tri pogotka. To je možda i najbolja Gazlova šansa, zato mora da juri ubedljiv trijumf nad Harasom.

PIRAMIDS – EL GAIŠ, 19.30

(Fudbal, Egipat 1)

Piramids je vicešampion Egipta i kao takav, naredne sezone će po prvi put u svojoj kratkoj istoriji da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U prošlom kolu je, sa rezervnim timom, izgubio od Keramike Kleopatre (2:1) i tako omogući gradskom rivalu da bez ikakve strepnje dočeka poslednje kolo. Sada bi isto obezbedio i El Gaišu ako ga ne savlada. Ipak, od Piramidsa se očekuje da pobedom završi relativno uspešnu sezonu, kada već nije uspeo da se okiti nijednim trofejem. Ako ne bude iznenađenja i El Gaiš izgubi, moraće da gleda ka El Hodudu i El Dakleji, da se nada da Gazl i Asvan neće zabeležiti ubedljive trofeje, koji bi ga poslali u drugi rang. Od Asvana doduše ima bolji međusobni odnos, tako da je sa te strane miran, dokle god se ne napravi bodovni trougao između pomenutih ekipa. Zapravo, može da dođe i do četvorougla ukoliko Nacionalna Banka Egipta izgubi od Fjučura, ali ona najmanje ima razloga za brigu, pošto ima ubedljivo najbolju gol-razliku od svih ekipa iz opasne zone. Iako u teoriji i Bankari mogu u niži rang, u praksi to je teško izvodljivo. U prvom susretu u sezoni Piramidsi su savladali El Gaiš sa 1:0.



tagovi

Egipat 1Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara