Dejan Savićević sa našim izveštačem iz Dohe (©Mozzart Sport)
Dejan Savićević sa našim izveštačem iz Dohe (©Mozzart Sport)

INTERVJU – Dejan Savićević: Igra se defanzivan fudbal, Srbija bila nespremna da nešto uradi

Vreme čitanja: 10min | uto. 13.12.22. | 10:48

Podržava Piksija, nada se da će u martu sve proći „s anđelima“, Nejmar mu je dribler broj jedan iako je „padavičar“... Reč ima Genije

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Juče se Bobo Vijeri oduševljeno pohvalio selfijem sa legendom, a nekoliko sati kasnije ta ista legenda je pristala na intervju za Mozzart Sport u FIFA tvrđavi u Dohi.

Izabrane vesti

Tamo novinari ne ulaze. Ne mogu ni da priđu ulazu hotela. Ali kada Dejan Savićević pozove u goste, onda se sva vrata otvaraju. Ne treba ni akreditacija, pozivnica, ništa... Samo njegova reč.

Genije je i dalje marka među svim tim svetskim facama. A mnogo ih je na jednom mestu. U istom hotelu su Kafu, Batistuta, Teri, Ronaldo, Sedorf, Vijeri, Roberto Karlos, De Bur, Zaneti, Del Pjero, Desaji, Dida, Esjen, Salgado, Makelele, Tiram... I Dejan Savićević kao neka vrsta predstavnika celog Balkana.

U holu ga sreće Marko Materaci i bacaju se šale usput. Savićević je već dve nedelje gost FIFA u Kataru, kao i mnogi od pomenutih, i uživa pre svega u fudbalu.

“Sa moje tačke gledišta, odlično prvenstvo, jer sam u mogućnosti da vidim sve utakmice. Barem što se nas tiče koji smo gosti FIFA. Sve nam je organizovano. Odgledao sam sve utakmice četvrtfinala i sedam utakmica osmine finala. E sad, ne znam kako je ovo pristupačno za normalne navijače. Ne mogu da dajem ocenu sa stanovišta običnog navijača. Ali ovo što sam do sada video je vrhunski. Napravili su puteve, infrastrukturu... O stadionima neću ni da pričam. Čudo. Ovo mi je treći ili četvrti put da dolazim u Dohu u poslednjih nekoliko godina i stalno se vide promene. Oni ne staju. Stalno se nešto gradi, pravi... Zgrade, putevi, mostovi. Država u ekspanzji. Ne znam da li je samo zbog Mundijala – verovatno da jeste – ali svaka im čast“, prvi je utisak Dejana Savićevića o Mundijalu u Kataru.

A kakvi su fudbalski utisci. Koliko je zadovoljan fudbalom koji se igra?

“Bilo je dosta taktike. Dosta nadmudrivanja. Malo je reprezentacija koje su igrale napadački. Sve je to neki sistem za koji kažu da je 4-2-3-1, ali je u stvari 4-5-1... Bilo je malo ofanzivnih ekipa. Osim Srbije koja je igrala sa dva špica. Kod ovih ostalih sam video da igraju sa dva špica jedino kad gube. Kao na primer Holandija protiv Argentine kada je uvela dvojicu napadača na 0:2. Pa i Portugal kada je gubio pa ubacio Ronalda uz onog dečka Ramosa. Ali i oni samo zato što su gubili. Niko da krene sa dvojicom napadača od početka. Sve je to neka taktika, nešto...“, nastavlja dalje Savićević u intervjuu za Mozzart Sport.

Utisak je da mu se ne sviđa previše kalkulantski fudbal u Kataru.

“Ne znam zašto je to tako. Da li je možda veliki ulog, strah... Ona ekipa Portugalije koja je počela protiv Maroka, ono nije ekipa koja ide na pobedu. Ono je neka tvrda varijanta 4-5-1 gde se svi vraćaju i igraju bez rizika... I onda dođu u situaciju da im Marokanci na tri pasa i centaršut daju gol, pa tada krećeš da se vadiš, juriš rezultat i da ubacuješ Ronalda i ostale... Po meni je Rafael Leao imao vrlo malu minutažu i zaslužio je više da igra. Pa imate i Fabinja koji u Brazilu nije odigrao minut. Dosta igrača koji su u klubovima dobri, a ovde ih nije bilo“.

Ipak, stabilna defanziva je očigledno dala rezultat. Pogotovo u slučajevima Maroka i Hrvatske.

“A gledajte, nisu Maroko ili Hrvatska bili neki favoriti pred prvenstvo. Niko im nije davao neke šanse. Favoriti su bili Francuska, Brazil, Argentina, pa i Engleska koja uopšte nije bila potčinjena protiv Francuske. Naprotiv, odigrali su baš dobru utakmicu. Mislim da je greška što je Kejn šutirao penal. Ipak su klupski drugovi, poznaju se i trebalo je neko drugi da šutira. Pogotovo drugi penal. Ali Englezi su po meni odigrali odličnu utakmicu“.

HRVATIMA FALI MALO BOLJI ŠPIC I JEDAN PRODUKTIVNIJI BOČNI NAPADAČ

Nego da se vratimo na Hrvatsku i Maroko...

“Maroko se brani u bloku i niskoj zoni. Teško ih je probiti, primili su samo jedan gol za čitavo prvenstvo. Igraju tvrdo i na kontranapade. Imaju dobar desni bok sa Hakimijem i Zijehom, a na levoj strani im je baš dobar onaj broj 17. Bufal, čini mi se da mu je ime... Odbrana im je jaka, centarfor dobro skače i imaju igrače za tu igru. Oni nisu ekipa koja može da napada. Nije ni Hrvatska. Za Hrvatsku se i pre prvenstva znalo da joj treba malo bolji špic i još jedan bočni napadač koji bi bio produktivniji i koji bi dao poneki gol. Kao što je Rebić koji neće da igra za reprezentaciju zbog selektora. Znali su se određeni hendikepi određenih ekipa. Jeste da Francuskoj fale Kante i Pogba, ali ona ima mnogo širi krug igrača. Argentina isto igra povučenije čekajući Mesija...“

Šta mislite o Argentini?

“Prvu utakmicu su izgubili, ali posle toga su počeli da se dižu. Gledajući onaj meč protiv Poljske, mene je Mesi razočarao. Više je šetao po terenu nego što je igrao. Ali kasnije je bio dobar, pogotovo protov Holandije“.

MESI NEKAD MOGAO 10 ILI 15, SADA ČETIRI ILI PET SOLO AKCIJA PO MEČU

Lionel Mesi (©Reuters)Lionel Mesi (©Reuters)

Deluje da Mesi više igra u mestu nego ranije...

“To svako vidi. Nije to više onaj Mesi od pre 10 ili 12 godina. Mesi je na zalasku karijere. On je ranije imao 10 ili 15 solo akcija na utakmici, sada ih napravi četiri-pet. Nema više snage da krene sa centra i izdribla petoricu igrača. Čeka svoju poziciju na 25 metara, onda može da pređe jednog, dvojicu i da šutne ili da odigra. Naravno da mu se vide godine. I Ronaldu isto. To je normalno“.

Kome dajete prednost danas?

“Ja ni posle Poljske nisam bio optimista u slučaju Argentine. Ali posle Holandije, mislim da su sada u prednosti. Čitao sam izjavu Prosinečkog i složio bih se sa njim. Mada je i Brazil bio u još većoj prednosti, pa nije prošao. Videćemo, biće interesantno. Hrvati imaju taj strašan vezni red. Najbolji na prvenstvu. Modrić, Kovačić i Brozović igraju bez greške i to je najjači deo Dalićevog tima. Odbrana im je isto dobra. Samo da imaju kvalitetnije igrače na ta dva mesta u napadu, bili bi favorit. Francuska i Argentina su favoriti sada. Što ne znači da će igrati finale. Do sada smo videli da ima dosta iznenađenja. Ukoliko bi Hrvatska prošla, meni to ne bi bilo iznenađenje“.

Priželjkujete li i vi kao dobar deo fudbalske planete bajku sa Mesijem na tronu?

“Ako Hrvati ne prođu, neće mi biti žao baš zbog toga. Da Mesi uzme titulu. Opet, ne znači da im prolazak u finale garantuje titulu i da će pobediti Francusku ili Maroko. Verovatno Francusku.... Mesiju fali ta titula svetskog prvaka. Ako je ne osvoji, ostaće velika praznina u odnosu na Maradonu. Ali i ako je ne osvoji, on je jedan od nekoliko igrača koji su obeležili fudbal. Pele, Mesi, Maradona... Pa i ovaj Kristijano. Zatim ’Zuba’ Ronaldo, Ronaldinjo, Platini, Krojf, Bekenbauer... To su najveći. Naravno, ima ih još dosta dobrih poput Gulita, Van Bastena, Gerda Milera, Zidana, Mateusa...“.

A Dejo i Piksi?

“A dobro... Ovi što sam ih spomenuo su sve igrači koji su se borili za svetske titule. Mi smo te ’90. u Italiji imali šansu... Da smo imali malo više sreće na penalima, možda smo i mi mogli da ispišemo istoriju. Ali desilo se kako se desilo“.

I ostali ste poslednja generacija koja je prošla grupu na Mundijalima u Francuskoj 1998. Evo već dve i po decenije...

“Ima tu i do spleta nekih okolnost kasnije. Jesmo tada prošli grupu, ali šteta što u njoj nismo pobedili Nemačku. Da smo to dobili, otišli bismo na sasvim drugu stranu kostura protiv Meksika ili tako nešto... Mogli smo daleko da doguramo“.

SRBIJA IMALA NAJTEŽI RASPORED I PREVIŠE POVREDA

Dragan Stojković Piksi (©Reuters)Dragan Stojković Piksi (©Reuters)

Sa Piksijem već 30 godina imate prijateljski odnos koji niko i ništa nisu mogli da ugroze. Verovatno ste znali kako se pripremao za Mundijal?

“Znao sam kako razmišlja, rekao sam mu i svoje mišljenje. Prvo, Srbija je imala jako težak raspored. Najteži. Ali ljudi to nisu shvatili... I da su bili najzdraviji i najkompletniji, teško su mogli da pobede Brazil. A onda se na toj utakmici potrošiš, izgubiš i moraš da pobediš sledeće dve. Da je Srbija tu drugu utakmicu protiv Kameruna zatvorila, bio bi dovoljan i remi protiv Švajcarske. Ali ko je mogao da predvidi ovoliko povreda i da je ekipa u nikakvoj fizičkoj spremi? Na ovakvim turnirima igrači moraju biti 100 odsto spremni i zdravi. Srbija to nije imala“.

Da li je Piksi mogao bolje da kontroliše tu situaciju sa povredama?

“Gledajte, nisam bio ’unutra’. Da bih analizirao trebalo bi da znam sva ta dešavanja unutra. Čovek mora biti upućen da bi pričao. Evidentno je da je bio težak raspored i da je bilo mnogo povreda. Ja i ne poznajem dobro sve te igrače i da li je mogao da povede nekog drugog ili nije. Ne pratim toliko. Na primer, ja ovog Veljkovića ne znam kao igrača. Sada sam ga tek video. Čuo sam za njega jer je bio u onoj generaciji koja je osvojila ono na Novom Zelandu. Živkovića, Kostića i neke druge znam“.

Sergej Milinković Savić (©Reuters)Sergej Milinković Savić (©Reuters)

Kako vam je izgledao Sergej Milinković Savić? Da li ste više očekivali od njega?

“Pa možda nije odigrao kako se očekivalo, ali je pitanje i u kakvom je on stanju bio sa povredom. On je odličan vezni igrač. Igra dobro već dugi niz godina u Italiji i ima neke svoje karakteristike. Dobar je iz drugog plana, ima dobar udarac, preglede igre, skok... E sad, da ima malo više hitrine, bio bi svetsko čudo. Ali ima sve ostale fudbalske kvalitete kojima nadoknađuje nedostatak te brzine. Ne znam u kojem smislu su bila ta očekivanja od njega“.  

Očekujete li da će Piksi ostati i da ćemo napokon imati istog selektora u dva kvalifikaciona ciklusa?

Ja mislim da će ostati. Ne vidim razlog da tako ne bude. Pa ima i ugovor još dve godine. Da su mu svi bili igrači bili zdravi i spremni, pa da mu čovek nešto i zameri. Ali ovako... Ekipa mu je bila rovita i nespremna. Piksi treba da ostane selektor i ne vidim ništa sporno“.

Da li je ovo i za njega bilo iskustvo iz kojeg može da izvuče pouke i nešto nauči?

“Igrao je dva svetska prvenstva, nije neiskusan. Srbiji fale bekovi. Kojih nema. Piksi je napravio jedan sistem bez bekova sa ofanzivnim stilom. Prošao je na njega i došao je na Svetsko prvenstvo. Mislim da bi Srbija prošla grupu da je bila zdrava i da nije bilo povreda Mitrovića, Vlahovića i ostalih... Mnogo je to uticalo na krajnji rezultat“.

Vidite li neke igrače koji nisu na mapi Srbije, a koje biste vi uzeli za reprezentaciju Crne Gore?

“Koji to nisu na mapi?“

Kao, na primer, što je bio Marušić koji bi Srbiji u ovom sistemu savršeno odgovarao.

“Mi smo imali sreću sa Marušićem da je on igrao u Belgiji sa našim Tomaševićem. I onda ga je Tomašević pitao da li bi igrao za nas, jer ga Srbija ne vidi. Kada je odgovorio pozitivno, ušli smo u razgovore. Nismo ga ni poznavali kao igrača. Da ne pomislite sada kako mi samo pratimo srpske igrače po svetu i jurimo ih da ih uzmemo. To više ide preko igrača, menadžera i tako... Marko Simić je isto došao na sličan način i odigrao 50 utakmica za nas“.

BUFAL, UNAHI I ČUAMENI ODUŠEVILI, NEJMAR MALO DAO, ALI...

Rodrigo, Pedro i Nejmar posle eliminacije (©Reuters)Rodrigo, Pedro i Nejmar posle eliminacije (©Reuters)

Kakvu Srbiju očekujete posle Katara?

“Evo videćemo. Igraćemo u martu međusobno u Ligi nacija. Igrali smo već jednom protiv Srbije. Samo da to bude ’s anđelima’ i da prođe OK. Srbija je favorit u toj grupi. Ali bio je i Brazil favorit na Mundijalu, pa nije osvojio. Fudbal je zato interesantan. Ko je mogao da predvidi da će Maroko igrati polufinale? Iskreno, ja sam se i zbog naših utakmica želeo da Srbija napravi što bolje rezultate u Kataru jer bi onda bili opušteniji u martu i mogli bismo da ih iznenadimo. Da su ovde napravili uspeh, onda bi u Srbiji bile lovorike i možda bi se uspavali... A sad će opet od prve utakmice da uđu 100 odsto i da se vade zbog Mundijala. Ovo za nas i nije dobro. Nadam se da razumete?“

Da se vratimo na Mundijal. Koji igrač vas je ovde iznenadio?

“Marokanci! Ovaj levo što dribla sa brojem 17 (Sofija Bufal) i pogotovo broj osam (Azedin Unahi, prim. aut.) u veznom redu. Pa i ovaj dečko iz Francuske što je dao gol Englezima (Orelijen Čuameni). Momak je iz Reala, ali ga ne poznajem dobro. Dobar vezni igrač“.

Od koga ste više očekivali?

“Možda od Nejmara da nije imao tu povredu. Malo je dao, ali s obzirom kakva mu je noga bila posle utakmice sa Srbijom... Mislio sam da neće ni igrati do kraja. A igrao je i dao je vrhunski gol Hrvatskoj“.

Volite li da gledate Nejmara? Mišljenja oko njega su podeljena.

“Naravno! Ljudi ga možda ne vole jer je padavičar... Tu se i ja donekle slažem. Ali niko mu ne može negirati tu fudbalsku klasu poput Mesija, Maradone... Trenutno na svetu nema boljeg driblera od njega. Najjači je u igri jedan na jedan sa loptom“, završava Savićević.


tagovi

Dejan SavićevićKatar2022NejmarDragan Stojković PiksiLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara