Svetozar Marković ©Star Sport
Svetozar Marković ©Star Sport

INTERVJU – Svetozar Marković: Tek dolazi visok nivo, Olimpijakos nije bio greška

Vreme čitanja: 7min | sre. 25.01.23. | 16:07

Iako ima svega 22 godine Svetozaru Markoviću je ovo treći put da u karijeri nosi dres Partizana, ali više ne deluje kao neiskusan momak. Na terenu odiše sampouzdanjem i sigurnošću, kao da je značajno stariji nego što zapravo jeste

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Beleka)

Većina onih najtalentovanijih srpskih fudbalera uglavnom je prinuđena na rano sazrevanje. Već u tinejdžerskim danima počnu da vas prate skauti velikih evropskih klubova, pa najčešće oko punoletstva stignu i prve zvanične ponude na klupske adrese. Onda se pred vama nalaze životne odluke koje nije lako doneti, jer pozive klubova koji se ozbiljno pitaju na evrosceni prilično je teško odbiti, kao i mogućnosti koje one sa sobom otvaraju.

Izabrane vesti

Svetozar Marković je iz Partizana otišao sa punih 19 godina, kada je u Humskoj na leto 2019. godine prihvaćena ponuda Olimpijakosa od 1.500.000 evra. Nije se mnogo naigrao u Pireju, ali je stekao značajno igračko i pre svega životno iskustvo u najtrofejnijem grčkom klubu.

Iako ima svega 22 godine ovo mu je treći put da u karijeri nosi dres Partizana, ali više ne deluje kao neiskusan momak. Na terenu odiše samopouzdanjem i sigurnošću, kao da je značajno stariji nego što zapravo jeste, a za sve to je zaslužna i činjenica što je sa matičnim klubom vezan ugovorom do jula 2026. godine.

"Sigurno da mi je sada mnogo lakše kada sam Partizanov igrač, nego onda kada sam bio na pozajmici. Bio sam tu, igrao sam, ali sam znao da na kraju sezone moram da se vratim u Olimpijakos. Sada mi je lepše, tu sam, kod kuće sam i imam ugovor sa Partizanom", rekao je Svetozar Marković na početku razgovora za Mozzart Sport.

Marković takođe uživa i maksimalno poverenje kod Godrdana Petrića, izvesno je da će i na proleće biti „prvi izbor“ hladnokrvnog statega Parnog valjka kada su u pitanju štoperske pozicije, iako su se u Beleku vodile žestoke borbe za dokazivanje na treninzima i samim utakmicama.

"Pa dobro, ne bih sada govorio o tome da li sam ja prvi ili drugi izbor. Iako nisam igrao tamo u Olimpijakosu, ipak sam stekao neko iskustvo, koje mislim da mi dosta znači. Što vreme bude više prolazilo mislim da ću igrati i izgledati zrelije. Za štopere kažu da je najbolje životno doba sa 27, 28 ili 29 godina, a ja nemam još ni 23, tako da imam još dosta vremena da napredujem u i steknem to iskustvo koje mi je potrebno da bih igrao na baš visokom nivou".

Aktuelne pripreme Parnog valjka su zahtevnije nego ikad, a sve u cilju kako bi Partizan na fizičkom planu bio ispred konkurencije u prolećnom delu sezone.

"Mislim da radimo jedne pre svega duge pripreme, ako se ne varam od šest nedelja, ovo je peta. Nikad duže pripreme, a što se tiče jačine i inteziteta jedne od najzahtevnijih do sada u karijeri. Vidi se i sa strane da fizički dobro izgledamo, na utakmicama sigurno još nismo na nivou na kojem ćemo biti. Verujem da ćemo na fizičkom planu biti još bolji kada se odmorimo, vratimo i uhvatimo pravi ritam utakmica".

Poslednja linija tima, a pre svega štoperski tandemi, bez obzira na to za koji dvojac se odluči Gordan Petrić delovao je prilično sigurno, kako tokom jeseni, tako i sada u Beleku.

"Zadovoljan sam. Na početku prvog dela sezone smo imali malo problema, ali smo posle kroz Evropu uhvatili pravi ritam. U finišu polusezone smo igrali malo lošije, ako bih mogao da kažem imali i manjak koncentracije, zbog čega smo i izgubili te bodove. Sve u svemu mislim da je zajedno sa tom Evropom generalno sve dobro izgledalo".

"BOČNI PREKIDI MI VIŠE ODGOVARAJU, MISLIM DA SU OZBILJNO ORUŽJE"

Svetozar Marković ©Star SportSvetozar Marković ©Star Sport

U Partizanu se posebna pažnja posvećuje prekidima, za koje je zadužen temperamentni pomoćnik Strahinja Pandurović. Mladi stručnjak se prilično odlučno i istrajno trudi da na praktično svakom treningu unapredi ovaj važan segment igre Parnog valjka.

"Sa njim prekide radimo sigurno već dve, dve i po godine. Obraćamo dosta pažnju na taj deo igre, dosta golova postižemo i dosta šansi stvaramo iz prekida. Mislim da nam je to jedno ozbiljno oružje. Mogli smo i više golova da postignemo, konkretno sam ja mogao da dam sigurno još dva-tri gola“.

Korneri su uvek pretnja za protivnike, ali se čini da su bočni prekidi oružje od kojeg Partizanovim rivalima biti prilično teško da se odbrane.

"Meni lično odgovaraju više ti bočni prekidi, nego korneri. Lakše mi je nekako da postignem gol iz bočnih prekida i napadnem prostor, nego što je iz kornera. Tada su svi nekako namešteni u petercu i teže je dati gol. Mislim da sam iz bočnih prekida i dao više golova".

Bibars Natho je glavni izvođač u takvim situacijama, ali nije jedina opcija.

"Natho je izvodio celu polusezonu. Marko Živković takođe, izvodio ih je na početku sezone, isto dobro centrira, čak mi je napravio i dve-tri šanse, ali nisam postigao gol. Nadam se da će ih biti na proleće", uz osmeh je dodao Marković.

"DA POBEĐUJEMO SVE UTAKMICE, SMANJIMO ZAOSTATAK, PA TEK ONDA DA RAZMIŠLJAMO O TITULI"

Svetozar Marković ©Star SportSvetozar Marković ©Star Sport

Svima je u Partizanu jasno da je zaostatak za Crvenom zvezdom u Mozzart Bet Superligi izuzetno veliki, ali niko nema nameru da odustane od borbe sa večitom rivalom i spreman je da ugrabi šansu onda kada se bude ukazala. Sa druge strane, tu je i Liga konferencije, dvomeči sa Šerifom i mogućnost da se ozbiljno zagazi u samu završnicu takmičenja.

"Svi bismo mi naravno želeli da budemo prvaci Srbije, ali prvo što treba da uradimo je da pobeđujemo redom sve utakmice, da probamo da smanjimo taj zaostatak, pa tek onda da pričamo i razmišljamo o tituli. To trenutno treba da nam bude cilj. I normalno Evropa, koja nas očekuje već za dvadesetak dana. Da se spremimo, koncentrišemo i pokušamo da prođemo Šerif".

S obzirom da crno-beli već od početka februara ulaze u seriju teških utakmica stoga i ne čudi odluka sturčnog štaba da se nakon serije od po dva dnevna treninga, uđe u ritam dve dnevne utakmice, kako bi na raspolaganju bio što veći fond igrača.

"Sigurno da jeste, neki igrači su odigrali već po dve utakmice od 90 minuta i svi se osećaju dobro, spremno, svi mogu da izdrže. Imamo po još jednu utakmicu od 90 minuta i verujem da ćemo svi dočekati nastavak sezone u dobrom ritmu".

"MLAĐI DA POŠTUJU STARIJE, NAPREDUJU I BUDU SPREMNI DA ZAIGRAJU ZA PARTIZAN"

Svetozar Marković ©Star SportSvetozar Marković ©Star Sport

Iako ima samo 22 godine, Marković je već u situaciji da kao iskusniji igrač savetuje mlađe kolege, poput Mihajla Ilića i Luke Subotića.

"Treba da poštuju sve starije saigrače, ne mislim na mene, da maksimalno treniraju, daju sve od sebe, da uče iz svake moguće situacije, da napreduju kroz treninge i utakmice i budu spremi jednog dana kada bude trebalo da zaigraju za Partizan".

Sa druge strane, Sveta je pre svojih sadašnjih mlađih kolega pokazao da je kalibar za Partizan, pa ga je put već u njihovim godinama odveo za Grčku. Iako je zvanično šest puta nosio dres kluba iz Pireja, ne smatra to promašajem karijere.

"Teško je sada pričati o tome. Otišao sam veoma mlad, možda ne u najboljoj situaciji u kojoj je trebalo da odem. Ali opet, sada vraćati se tri godine unazad, da li bih otišao ili ne? Možda bih opet otišao. Prosto je teško odbiti, ima i drugih faktora, od mnogo toga zavisi. Ali ne gledam na to kao neku veliku grešku u karijeri. Nisam igrao mnogo utakmica, pet-šest zvaničnih, bio na pozajmici godinu i po dana. Mislim da sam dosta napredovao i naučio, stekao neko iskustvo koje mi danas olakšava da igram još bolje".

Sam trening sa igračima ozbiljnog kvaliteta koji su prošli kroz svlačionicu Olimpijakosa bio je dragocen za svakog mladog igrača, pa tako i Markovića.

"U početku je tu bio Jagoš Vuković, koji je otišao istog prelaznog roka, zatim Ruben Semedo, Pape Sise je još tamo, Grk Avram Papadopulos. Menjalo se dosta igrača, dolazili su igrači ozbiljnog renomea kao što su Kostas Manolas i Sokratis Papastatopulos. Kroz Manolasovu karijeru može da se vidi o kakvom igraču se je reč. Veliki igrač, igrao na najvećem mogućem nivou. Sa svima može normalno da se popriča, baš o svemu što te zanima. Kao što sam već rekao, iako nisam mnogo igrao, dosta mi je pomoglo to vreme provedeno tamo".

Mundijal u Kataru je na neki način pokazao da u štoperskoj liniji Srbije ima prostora za povećanje kvaliteta. Svetozar Marković je prošao kroz sve mlađe reprezentativne kategorije, radi kako bi napredovao i pokušao da jednog dana dostigne nivo neophodan državnom timu.

"Ne bih ja da pričam o tome, jer nije na meni da odlučujem o tome. Na meni je da igram dobro, da napredujem, trudim se, dajem sve od sebe. Da u svakoj utakmici pokažem da zaslužujem da dobijem poziv. Normalno, na selektoru je da odluči kada će taj poziv uslediti i da li će ga biti", zaključio je Svetozar Marković.


tagovi

Svetozar Marković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara