Maks Eberl (©Reuters)
Maks Eberl (©Reuters)

Izgleda da suze nisu bile iskrene: Eberl se vraća poslu, Menš traži Lajpcigu 5.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.09.22. | 18:02

Borusiji je doveo Rojsa, Dantea, Džaku, Kramera, Kruza... U januaru je pričao da ne želi više da se bavi fudbalom, ali je promenio mišljenje

Posle više od 130 odigranih utakmica za Borusiju Menhengladbah, Maks Eberl je 2005. godine postao direktor klupske akademije, a tri godine kasnije i sportski direktor. Ispostaviće se, jedan od najdugovečnijih ne samo u Nemačkoj, već čitavoj Evropi.

Sve do početka 2022. Eberl je komandovao sportskim sektorom slavnog kluba i donosio odluke u vezi transfera igrača i trenera. Zaslužan je za dolaske Marka Rojsa, Dantea, Granita Džake, Kristofa Kramera, Maksa Kruza, Larsa Štindla, Matijasa Gintera i mnogih drugih. Uspeo je da petostrukog šampiona Nemačke vrati među najbolje kontinentalne klubove (tri učešća u Ligi šampiona), ali je u januaru ove godine rešio da se povuče.

Izabrane vesti

Tokom emotivne konferencije za medije, 48-godišnji direktor kroz suze je poručio da je preumoran i da ne želi više da ima bilo šta sa fudbalom.

"Želim samo da budem Maks Eberl. Da vidim svet i da jednom u životu gledam samog sebe. Nisam doneo ovu odluku da bih otišao u drugi klub. Za sada, ne želim da imam bilo šta sa fudbalom. Nije meni ponos povređen, nisam frustriran ili šta već. Bolestan sam. Osoba Maks Eberl je umorna“, pričao je tada.

Borusija mu je izašla u susret, suspendovala je ugovor koji važi do 2026. godine, ali je devet meseci kasnije usledio šok. Eberl planira da se vrati poslu, samo ne u klubu u kom je bio zaposlen, ako računamo i igračke dane, čak 23 godine, već u RB Lajpcigu.

List Kiker piše da je dogovor dve strane o saradnji od januara 2023. već postignut, međutim, problem pravi obeštećenje koje zahteva Borusija. Navodno je Lajpcig ponudio 500.000 evra da Eberlov ugovor umesto što je suspendovan bude poništen, ali su na Borusija Parku to glatko odbili i poručili da za prekid saradnje traže čak 5.000.000 evra. Jasno je da na tu cifru utiče i osećaj prevare posle priče o zasićenju rada u fudbalu.

Moguće i da je na promenu odluke uticalo Lajpcigovo angažovanje Marka Rozea, kog je Eberl doveo u Menš 2019. godine, a koji mu se odužio plasmanom u Ligu šampiona, u kojoj je ekipa stigla do osmine finala. Roze je posle dve godine prešao u Borusiju Dortmund, a umesto njega za 7.500.000 evra iz Ajntrahta je doveden Adi Hiter. Bio je to jedan od većih Eberlovih promašaja tokom karijere...

Kao direktor Menhengladbaha Eberl je ostvario dolazeće transfere u iznosu 218.000.000 evra, dok su prodati igrači za 295.000.000. S obzirom na to da se Lajpcig afirmisao kao jedan od vodećih nemačkih klubova poslednjih godina, na novom radnom mestu teško da neće biti pritiska zbog kog je i otišao iz Borusije, čiji su ga navijači pre nekoliko dana u otvorenom pismu kritikovali da nije bio iskren kada im se obraćao kroz suze.


tagovi

Maks EberlBorusija MenhengladbahRB LajpcigLetnji prelazni rok 2022Bundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara