Mateo Retegi (AFP)
Mateo Retegi (AFP)

Iznenađenje: Italija zove Matea Retegija u reprezentaciju!

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 13:29

Manćini poslao poziv Argentincu koji je ne tako davno nuđen Crvenoj zvezdi

Pun iznenađenja je italijanski selektor Roberto Manćini, ali izgleda da ga je muka naterala na to.

Posle vesti da je na preeliminarnu listu reprezentacije Italije uključio malo poznatog napadača Andreu Kompanja iz rumunskog FCSB-a, sada stižu informacije da je spremio i inostrano pojačanje.

Izabrane vesti

Prema pisanju italijanskih medija, Manćini će za martovske kvalifikacione duele protiv Engleske i Malte pozvati argentinskog napadača Matea Retegija!

Iako nikada nije igrao u Italiji ili uopšte u everopskom fudbalu, Retegi vuče italijanke korene i Manćini je rešio da ga što pre veže za dres Azura. S obzirom da je konkurencija u napadu Argentine žestoka i da će Retegi teško do poziva Lionela Skalonija u skorijoj budućnosti, Italija se čini kao mnogo realnija reprezentativna budućnost za centarfora Boke Juniors na pozajmici u Tigre.

Tigre i Retegi su već obavešteni o pozivu i čeka se samo potvrda da li će igrač da se odazove i započne italijansku priču u karijeri. Nije prvi put da Mančini peca u Argentini, pošto je probao da naturalizuje i štopera Markosa Senseija koji takođe ima italijanske korene, ali se on na kraju ipak odlučio za rodnu zemlju.

Inače, Italija ima dugu i bogatu tradiciju sa “orijundima” kako se nazivaju potomci evropskih imigranata, uglavnom iz Južne Amerike, koji su izabrali dres Azura. Počelo je još pre skoro 90 godina kada su Argentinci Gvajita, Orsi, Monti i Demarija postali uzdanice italijanske reprezentacije koja je pokorila svet 1934. godine. Onda dvadesetak godina kasnije su se Azuri pojačali Argentincima Omarom Sivorijem, Umbertom Maskijom i Antonijom Anheliljom, a u ovom veku su italijanski “orijundi” bili Mauro Kamoranezi, Gabrijel Paleta, Pablo Osvaldo, Ezekijel Skeloto, Franko Vaskez… Blizu 30 Argentinaca je oblačilo dres Azura.

Mateo Retegi će izgleda nastaviti tradiciju zahvaljujuči fantastičnoj formi u kojoj se nalazi u poslednjih godinu i kusur dana. Eksplodirao je u dresu Tigrea, bio prvi strelac u drugoj ligi, a trenutno vodi i i na listi najefikasnijih igrača u elitnom rangu argentinskog fudbala.

Ne tako davno je nuđen Crvenoj zvezdi kao pojačanje, ali do saradnje nije došlo. Sada ga pominju kao veliku želju Milana, ali i da ga snimaju čak i klubovi poput Real Madrida i Mančester Junajteda.

Roberto Mančini je očigledno ispratio Retegijeve igre u Argentini i veruje da će mladi centrafor biti lek za muke u napadu koje ima reprezentacija Italije. Konkurencija na mestu centarfora je rak rana italijanske reprezentacije. Prvi špic je Ćiro Imobile, ali on je trenutno povređen i već je u godinama. Alternative su Andrea Beloti koji igra malo u Romi, Đanluka Skamaka koji igra još manje u Vest Hemu, dok Đanluka Raspadori nije klasična “devetka”.

Zato nije ni čudo što Mančini snima igrače po rumunskom ili argentinskom fudbalu jer su mu potrebni igrači u formi koji daju golove.

 


tagovi

Mateo RetegiRoberto Manćinifudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara