Antonio Markezano (©AFP)
Antonio Markezano (©AFP)

Jang Bojsu se drma tron, Bazel "ogoljen": Cirih brani +8, titula je 78 odsto njegova

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.01.22. | 08:32

Nastavlja se Superliga Švajcarske, koja obećava veliku borbu za titulu i opstanak

Posle godina nečuvene dominacije Bazela, sada i Jang Bojsa, trka za titulu prvaka Švajcarske ovoga puta izgleda otvorenije nego ikada. Cirih predvodi etapu, Bazel i Jang Bojs su previše kiksirali i više nemaju taj luksuz. Superliga se posle nepunih mesec i po dana pauze vraća u "promet".

Iako je na osam bodova zaostatka u odnosu na Cirih, koji ima odlično prolazno vreme posle prvog dela sezone, aktuelni šampion iz Berna i dalje izgleda najbolje "opremljen" da povrati primat. Drugoplasirani Bazel će ove zime biti "ogoljen", ali i u takvom stanju RotBlau je u zasedi. Ostaje da se vidi hoće li jesenji prvak Cirih ponovo krenuti tempom koji je imao u smiraj prethodne godine ili će pauza prekinuti dobar zamah Brajtenrajterovih pulena.

Izabrane vesti

FCZ je u seriji od šest ligaških pobeda, a na prethodnih deset duela u Superligi je neporažen. Pride, statistika ide u korist ekipe sa Lecigrunda. Od 2003. godine i stvaranja Superlige, tim koji je imao vođstvo na polusezoni uspeo je da od 18 kampanja održi prednost do kraja u 14 navrata (78 odsto). Poslednji izuzetak bio je Grashopers, koji je krunisan jesenjom titulom 2012, a potom je imao "pukotinu" u drugoj polovini sezone.

18.00: (2,05) Cirih (3,50) Servet (3,60)

Tron se ovog proleća verovatno neće ticati Lugana i Serveta, koji su na deset, odnosno 15 bodova zaostatka od Ciriha. S druge strane, crno-beli i tim iz Ženeve imaju pravo da ciljaju počasno mesto na podijumu koje je Lugano za dlaku propustio prošle godine, a bordo tim zauzeo prošlog maja.

KO ISPADA U ČELENDŽ LIGU? JEDNA KARTA, NAJMANJE TRI KANDIDATA

Nije samo borba za titulu ono što će danas da donese uzbuđenje i oslobodi strasti. Bitka za opstanak takođe privlači pažnju. Za sada, ona obećava da će ponovo da bude posebno interesantna. Neizvesnost se prvenstveno tiče Lozane srpskog trenera Ilije Borenovića, veoma loše angažovane dosad, ali sreća po plavo-bele je da je Lucern lošiji i drži fenjer. Ujedno, Sion nije definitivno van zone turbulencija. Znajući da su u igri ostala 54 boda, sve može da ide vrlo brzo u jednom ili drugom pravcu.

Secirajući rangiranje od 2003. godine, evidentno je da je bitka za ostanak u najjačem rangu često bila predmet obrta, sa retko fiksiranim pozicijama. U samo pet navrata, sastav koji je na Božić zauzeo mesto za ispadanje, završio je u Čelendž ligi pet meseci kasnije.

To je ono što je u svakom slučaju, čini se, stavilo Lozanu na oprez. U La Tulijeru, stadionu plavo-belih, gde vanredno stanje nije proglašeno i gde su potrebna pojačanja, izgleda da niko nije postao svestan opasnosti koja vreba.

PRELAZNI ROK UNIŠTIO TIM SA SENT JAKOBA, LOZANA OSLABLJENA, SVI "REŽU" TROŠKOVE

Možda nije bilo pobednika, ali sigurno je već nekoliko gubitnika. Jedna od najvećih - opet Lozana. Kormilar Ilija Borenović je morao da dozvoli da Kameron Puertas ode u belgijski Union za 1,16 miliona evra, a Gabrijel Bares u Monpelje.

U ovoj kategoriji posebno mesto zauzima Bazel, koji je prelazni rok započeo gubitkom talentovanog Edona Žegrove, koji je otišao u Lil u zamenu za ček na sedam miliona evra. To je značajna dobi ako znamo da je FCB morao da plati tri miliona u jesen 2020. za kupovinu Genkovog dragulja. Zarada tima sa Sent Jakoba će čak i porasti mnogo više sa Arturom Kabralom, čiji je zakazani transfer u Seriju A na pragu realizacije. Prvi strelac lige sa 14 pogodaka na pragu je Fjorentine, kao zamena za Dušana Vlahovića, u poslu vrednom 15 miliona evra. Još jedan odlazak za žaljenje imali su u taboru dvadesetostrukog prvaka Švajcarske, onaj Eraja Džemerta u Valensiju. Jednostavno, kada iznenada izgubite švajcarskog internacionalca, potom "dragulja" i najboljeg golgetera zemlje, to može da potpuno obezglavi tim.

KVOTE ZA PRVAKA FAVORIZUJU JANG BOJS - 2,60, NA CIRIH - 2,80

Znak ekonomske posledice pandemije virusa korona ogleda se u tome da je zabeleženo 36 odlazaka naspram samo 25 dolazaka, a klubovi su više razmišljali o prodaji i smanjenju troškova, nego o jačanju.

Dok je Sion do sada bio iznenađujuće diskretan, Servet veruje da je našao sreću u Belgiji, dolaskom Krisa Bedije, napadača koji je stigao iz Šarlroe. Lugano, kojeg je prošlog leta kupio američki milijarder Džo Mansueto, već vlasnik Čikago Fajera, već je iskoristio tu vezu i iz vetrovitog grada doveo Argentinca Ignasija Alisedu, 21-godišnje levo krilo, od kojeg se očekuje bum.

Nasuprot tome, Toti Gomeš, centralni defanzivac Grashopersa, vratio se u Vulverhempton sa pozajmice, prema postojećoj saradnji između dva entiteta u rukama istog kineskog investitora.

BORANIJAŠEVIĆ NAPADA KRUNU, SULEJMANI JE BRANI

Najviše internacionalaca u šampionatu Švajcarske ima Francuska, čak 22 igrača. Slede Nemačka sa 13, Portugalija 12, Obala Slonovače sa deset, koliko imaju takozvano Kosovo i Brazil, potom Italija sa šest, dok Srbija ima pet predstavnika.

Nikola Boranijašević je standardni desni bek lidera Ciriha, Nikola Čumić povremeni adut Lucerna, baš kao njegov klupski kolega golman Vaso Vasić i nekadašnji srpski reprezentativac Miralem Sulejmani u redovima aktuelnog prvaka Jang Bojsa. Čuvar mreže Bazela Đorđe Nikolić još se nije našao na golu ove sezone u Superligi.

OD KLIŠIJA DO GENTNERA

Švajcarska liga puna je poznatih imena, internacionalaca, igrača koji su nosili dresove nekih od najboljih timova Evrope. Tako na primer, boje Ciriha brane Ante Ćorić, koji je na pozajmici iz Rome i iskusni Blerim Džemaili. Pajtim Kasami i Valentin Štoker su u Bazelu, Fabijan Lustenberger i Žan-Pjer Nsame u Jang Bojsu, dok Reto Cigler nosi dres Lugana.

Servet može da se pohvali zvučnim imenom Gaela Klišija, a tu su još Dimitri Oberlen i Miroslav Stevanović, koji je najbolji asistent dosadašnjeg toka sezone sa čak 12 uspešnih dodavanja. Napad Siona predvodi veteran Gijom Oaro, a vezista Lucerna je prekaljeni Kristijan Gentner.

-------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

--------------------------------

ŠVAJCARSKA 1 - 19. KOLO

Subota

18.00: (2,05) Cirih (3,50) Servet (3,60)

20.30: (1,53) Jang Bojs (4,10) Lugano (6,50)

Nedelja

14.15: (2,35) Lozana (3,40) Sankt Galen (3,00)

16.30: (3,35) Lucern (3,45) Bazel (2,15)

16.30: (2,70) Sion (3,30) Grashopers (2,60)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BazelJang BojsŠvajcarska 1LuganoservetLozanaSent GalenLucernSionGrashopers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara