Jedina moguća odluka: Zlatni dečko je Džud!

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.11.23. | 16:28

Drugo mesto za Alehandra Baldea iz Barselone

Očekivano i najavljeno još pre nekolikoo dana, ovog popodneva samo potvrđeno - najbolji mladi igrač sveta u izboru Tutosporta (Golden boy - najprestižnija nagrada za igrače uzrasta do 21 godine) jeste Džud Belingem!

Italijanski list upravo je objavio da je vezista Real Madrida slavio jednu od najubedljivijih pobeda otkako ovo takmičenje postoji - od 2003. godine. Mladi Englez dobio je čak 485 glasova od maksimalnih 500, ili izraženo u procentima 97%. Žiri je bio sastavljen od 50 autoritativnih novinara iz 50 najprestižnijih evropskih listova.

Izabrane vesti

Ovako ubedljivu pobedu odneo je još samo Kilijan Embape 2017, kada je dobio 291 od mogućih 300 glasova. Međutim treba imati na umu da je u to vreme učešće u anketi uzelo 30, a ne 50 novinara.

Kako su saopštili rukovodeći ljudi torinskog sportskog dnevnika, drugo mesto pripalo je Alehadru Baldeu iz Barselone, treće Antonoju Silvu, 20-godišnjem štoperu Benfike, četvrto Džamalu Musijali iz Bajerna, a peto Ćaviju Simonsu, Pari Sen Žermenovoj perli na pozajmici u RB Lajpcigu.

Zanimljivo da je Džud Belingem prvi igrač Real Madrida s ovim priznanjem. Zvuči neverovatno, ali tako je. Transfer politika Belog kluba bila je značajno drukčija prethodnih godina, fokus je bio na dovođenju najvećih zvezda, ne na angažovanju mladih igrača, pa su njegovi predstavnici retko bili i u najužoj konkurenciji.

Istina, Isko je krunisan 2012, međutim priznanje je zaslužio kao igrač Malage. Tek kasnije stigao je u Madrid...

Belingem je nagradu zaslužio delom i zbog sjajnih igara tokom proleća u dresu Borusije iz Dortmunda. U tom periodu postigao je pet golova i zabeležio šest asistencija. Od dolaska u Real njegove brojke su zaista čudesne - 14 pogodaka u svim takmičenjima i četiri asistencije.

Ukupno u 2023. godini: 19 datih i 10 nameštenih golova.

Evo i spiska dosadašnjih dobitnika priznanja 'Golden boy':

Od svih njih (za sada) samo je Lionel Mesi uspeo da dođe i do onog glavnog individualnog priznanja - Zlatne lopte. Kako je počeo u Madridu, nikoga ne treba da izneandi ukoliko Belingem bude sledeći s nagradom Frans fudbala u rukama.


tagovi

Džud BelingemGolden Boj

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara