Luda Nagelsmanova ofanziva ili ono Murinjovo

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.02.20. | 11:54

Jednog od najtalentovanijih trenera današnjice zovu bejbi Murinjo, a on nema apsolutno ništa zajedničko sa svojim starijim kolegom...

Intrigantan, uzbudljiv, neizvestan... Mnogo je epiteta koji lako mogu da se prišiju uz dvoboj Totenhema i RB Lajpciga u okviru osmine finala Lige šampiona i svi su živopisni i krajnje inspirativni. Ujedno i istorijski, pošto će Bikovi prvi put u takmičarskoj utakmici da odmere snage sa timom iz Engleske.

A Severnim Londonom u osvit duela sa Nemcima dominira sujeverje. Pristalice Pevaca nadaju se da će da se ponovi prethodna sezona i kao glavni argument koriste podatak da su i lani neubedljivo prošli kroz grupu, pre nego što su u nokaut fazi elite naleteli na još jednog bundesligaša sa velikim snovima - Dortmund. Pride, najbolji igrač Hari Kejn, takođe, usled povrede nije bio u kombinaciji za meč, ali je pobeda u prvom meču nad Milionerima (3:0) pokazala da je dozvoljeno sanjati velike snove.

Izabrane vesti

E sad, sve će to biti mnogo, mnogo, čak neuporedivo teže ovoga puta. Sa sve oreolom velikog majstora evropskih dvomeča Žoze Murinjo moraće da "izmisli" prolaz dalje u situaciji u kojoj se njegov tim nalazi. Taman što su se našpanovali za osminu finalu i s tri vezane pobede u Premijer ligi vratili u borbu za TOP 4, juče je sve u klubu šokirala vest da je Hjin Min Son izgubljen za Lajpcig. U utakmici protiv Aston Vile, u kojoj je postigao sva gola i doneo pobedu svom timu, Korejac je, ispostaviće se, polomio ruku. Iz Totenhema nisu davali precizne prognoze kolika pauza čeka Sona, međutim je Murinjo je na jučerašnjoj konferenciji za medije izrazio ozbiljnu sumnju da li će se njegov najbolji igrač ove sezone uopšte vraćati na teren do početka priprema za iduću.
"Ja ću na to gledati kao da ga nema do kraja sezone. U klupskom saopštenju su napisali nekoliko nedelja pauze? To je uradio neko ko je veoma optimističan. Nadam se da je taj bio u pravu. Ne razmišljam sada o tome"

Englezi ostaju blagi favorit, makar zbog mnogo većeg evropskog iskustva, ali nema sumnje da su šanse Lajpciga posle svega značajno porasle...
"Situacija ne može biti gora, to je očigledno. Ne možemo ništa da učinimo. Igraćemo s onim što imamo na raspolaganju. Brinuo sam pre nekoliko dana što nemam napadača na klupi. Sad ga nemam ni za prvu postavu. Troj Parot? Ne, mislim da još nije spreman za seniorski fudbal".    

Murinjo se našalio da bi mogao da pozove penzionisanog Pitera Krauča u pomoć, na šta je ovaj ubrzo preko Tvitera odgovorio: Žoze, spreman sam!

Mediji utakmicu Totenhema i Lajpciga najavljuju i kroz okršaj Murinja i bejbi Murinja, kako su Nemci jedno vreme nazivali Julijana Nagelsmana, jednog od najtalentovanijih trenera Evrope. Ni jedan ni drugi nisu zadovoljni što novinari trenera guraju u prvi plan...
"Ovo je samo meč između Totenhema i Lajpciga. Pre osam godina me je Tim Vize nazvao bejbi Murinjo. Ali to je trajalo samo dve nedelje. Posle su me svi zvali normalno, Julijan. Murinja poštujem, dva puta je osvajao ovo takmičenje. Dao je svoj pečat evropskom fudbalu. Mislim da jeovo njegova 59. utakmica u nokaut fazi, meni je prva. To dovoljno govori o nekim stvarima".   

Murinjo je slično kazivao...
"Ne razumem, ne igram protiv njihovog trenera, nego protiv Lajpciga. Meni treneri nisu protivnici".

Kako god ga nazivali Julijan Nagelsman može da bude sve samo ne bejbi Murinjo, ako govorimo o trenerskom stilu. Nemac gaji nešto potpuno suprotno u odnosu na Portugalca. Njegov Lajpcig igra izrazito napadački, sa visoko postavljenim bekovima, ponekad čak sa samo jednim klasičnim štoperom. Ukoliko takav pristup bude i večeras u Londonu nema sumnje da nas čeka uzbudljiv meč.

Na Murinjovu postavku bez špica (najavljeno da će navalnu trojku činiti Moura, Dele Ali i Bergvajn), Bikovi će odgovoriti s dvojicom - Verner i Šik, s tim da bi odmah iza njih trebalo da počne Kristofer Nkunku. Sitijev Anhelino i Nordi Mukijele, mada izvorno bekovi, biće veoma ofanzivni. 

Muke sa sastavom ima Žoze Murinjo, ali da se požali i to naglas može i Naglesman, pošto ne može da računa na svog najboljeg defanzivca Dajota Upamekana (kartoni), te kapitena Vilmoša Orbana, Kevina Kampla i Konatea. Koliko će zadnja linija nemačkog tima biti poremećena dovoljno govori podatak da u idealnoj varijantu triling Lajpciga u zadnjoj liniji čine upravo povređeni i suspendovani igrači - Upamekano, Orban i Konate.


TOTENHEM - RB LAJPCIG (21.00)

London.
Stadion Totenhema.
Sudija: Džunejt Čakir (Turska).

Totenhem (4-3-3): Loris - Orije, Aldervejreld, Sančez, Dejvis - Lo Selso, Vinks, Lamela - Bergvajn, Dele Ali, Moura.

RB Lajpcig (3-4-1-2): Gulaši - Klosterman, Ampadu, Halstenberg - Mukijele, Lajmer, Zabicer, Anhelino - Nkunku - Šik, Verner.


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak
Atletiko - Liverpul 1:0 (1:0)
/Saul 4/

Dortmund - PSŽ 2:1 (0:0)
/Haland 69, 77 - Nejmar 75/

Sreda
21.00: (1,80) Atalanta (3,60) Valensija (4,60)
21.00: (2,45) Totenhem (3,40) RB Lajpcig (2,85)

Utorak (25.02)
21.00: (4,60) Čelsi (3,60) Bajern (1,80)
21.00: (3,60) Napoli (3,45) Barselona (2,05)

Sreda (26.02.)
21.00: (4,90) Lion (3,60) Juventus (1,75)
21.00: (2,50) Real Madrid (3,40) Mančester Siti (2,75)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara