Stadion Atahualpa u Kitu (©Reuters)
Stadion Atahualpa u Kitu (©Reuters)

Južnoamerički duel pod oblacima: Tigrovi padaju u Kitu

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.03.22. | 23:05

Kopa Sudamerikana: Ekvadorski Universidad Katolika na svom terenu čeka bolivijski Strongest. Faktor nadmorske visine ne igra bitnu ulogu jer oba kluba igraju na 2.850, odnosno 3.600 metara

Poslednji duel prvog kola treće i poslednje eliminacione runde za Kopa Libertadores, odigraće dve ekipe s velikih visina. Universidad Katolika iz Ekvadora noćas (01.30) će na Olimpijskom stadionu Atahualpa u Kitu biti domaćin bolivijskom Strongestu.

Oba sastava bivstvuju na velikim nadmorskim visinama, u slučaju domaće ekipe to je nešto preko 2.850 metara, dok su Tigrovi iz La Pasa neprikosnoveni na 3.600. To je i visina gde im se nalazi čuveni stadion Ernando Siles, na kojem će se 17. mart odigrati revanš. Dakle, one nevidljive pomoći, u smislu razređeog vazduha, ovoga puta neće biti, jer je oba entiteta odlično poznaju okolnosti u kojima se nalaze.

Izabrane vesti

Universidad Katolika je kao trećeplasirani klub sa zbirne tabele ekvadorske Lige Pro za sezonu 2021 u procesu selekcije preskočio početnu rundu kvalifikacija za grupne fazu Kopa Libertadores, ušavši direktno u drugi krug. Za protivnika je imao takođe bolivijski klub iz istog grada i sa iste adrese, Bolivar.

01.30: (1,60) Universidad Katolika (3,70) Strongest (5,40)

Prvi meč u La Pazu, završen je nerešenim ishodom 1:1. Na kraju, moglo bi se reći da je takav ishod sa prvog duela za Katoliku bio više nego povoljan, jer je domaći sastav bio daleko nadmoćniji, stvorio je mnogo više šansi i imao je više nego duplo šuteva ka protivničkom golu. Ipak, nije uspeo da napravi razliku iako su po svim pitanjima bili u velikoj prednosti, osim u rezultatskoj.

-------------------------------

Sve utakmice kvalifikacija za Kopa Libertadores možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

U revanšu je tim predvođen argentinskim stručnjakom Migelom Rondelijem potpuno promenio pristup igri. Od prvog minuta napadači orijentisana Katolika stavila je do znanja Bolivijcima da su svoju šansu propustili još u La Pazu. Posle samo 10 minuta igre Santijago Zamora doveo je domaći tim u vođstvo. Ismael Dijaz je u 35. minutu doveo je Ekvadorce u još prijatniju situaciju. Sve je bilo rešeno u prvom delu igre, a Katolika je u nastavku uspela da upravlja stečenom prednosti i tako privede meč kraju..

Prethodnog vikenda, Kamaratosi su pretrpeli prvi poraz u ovoj sezoni. Na gostovaju komšijskoj ekipi LDU-a u trećem kolu prve faze ekvadorskog prvenstva Katolika je poražena sa 2:1. Ipak, početak susreta nije nagoveštavao takav ishod, naročito posle gola Sevaljosa u 45 minutu kojim su gosti došli do prednosti. Preokret je došao u poslednjim trenucima meča. Molina je u 83. minutu pogodio za izjednačenje, a dva minuta kasnije Alvarado je u potpunosti preokrenuo rezultat. Sa četiri boda (jedna pobeda, jedan remi i jedan poraz) Katolika trenutno zauzima sedmu poziciju na tabeli, ali samo pet bodova ispod vodeće Barselone.

I bolivijski predstavnik, Strongest, takođe je debitovao u drugoj fazi selekcije. Za razliku od svog sadašnjeg rivala, imao je mnogo više posla i napora da se dokopa završne runde kvalifikacija za Kopa Libertadores. Njih je urugvajska Plaza Kolonija, inače debitant u ovom takmičenju, dobro namučila, naročito pošto su posle prvog meča u predgrađu Montevidea poraženi sa 2:0. Delujući u brojčanom zaostatku od 33. minuta zbog isključenja Gabrijela Esparza i skrivljenog jedanaesterca, tim Kristijana Dijaza je u nastavku meča jasno pokušao da izbegne veći rezultatski deficit koji donekle i uspeo da sprovedu, iako je poražen sa 2:0.

Zato je revanš meč na Ernando Silesu bio okrutna predstava za sastav sa obale Rio de La Plate. Velika nadmorska visina, učinlila je svoje, a Tigrov plen gotovo da se nije ni opirao. Na kraju od ukupno 25 šuteva upućenih ka golu urugvajske ekipe, deset je išlo direktno u okvir gola, a tri su završila iza leđa Danijela Baije. Plaza nije stvorila ni najmanju šansu i platila je cenu za to. Na visini od nešto više od 3.600 metara u La Pazu, poražena je sa 3:0, a rezultat je mogao biti i ubedljiviji. Domaćini nisu morali ni da pritiskaju toliko. Poveli su posle samo dva minuta igre preko Amarala, četiri minuta kasnije, prednost je duplirao Martin Prost. Posle sat vremena igre, još jednim golom Martina Prosta, Strongest je poveo i u ukupnom plasmanu sa 3:2 što je bio i konačan ishod dvomeča.

U subotu je Strongest remizirao 1:1 sa Nasionalom iz Potosija u meču koji je bio deo petog kola turnira Apertura 2022. Tim iz La Paza je poražen u domaćem prvenstvu. Tigrova su sa 11 bodova (tri pobede i dva remija) nalazi na vrhu tabele Grupre A, s bodom ispred Palmaflora.

KOPA LIBERTADORES, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO, PRVI MEČEVI

Sreda

Amerika Mineiro - Barselona Gvajakil 0:0

Sreda

Everton - Estudijantes 0:1 (0:0)

/Pelegrini 79/

Četvrtak

Fluminense - Olimpija 3:1 (1:1)

/Kano 11, 68, Enrike 47 - Gonzales 16/

Petak

01.30: (1,60) Universidad Katolika (3,70) Strongest (5,40)

***kvote su podložne promenama


Piše
Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaStrongestUniversidad KatolikaKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara