Džonatan Dejvid i Florijan Tovan (©Reuters)
Džonatan Dejvid i Florijan Tovan (©Reuters)

Kad igraju Lil i Brest, remi nije opcija; Marselj i Bordo bi da se bude iz košmara

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.02.21. | 12:52

Doge bi da se osvete Brestu, Olimpik i pored silnih kadrovskih problema želi da prekine agoniju

Fudbaleri Lila predstavljaju najprijatnije iznenađanje u francuskom fudbalu ove sezone. Podigle su Doge visoko lestvicu prethodnih sezona, ali malo ko je verovao da su sposobne da se umešaju u borbu za titulu. Pred duel 25. kola protiv Bresta na Pjer Moroa stadionu (17.00) sede na drugom mestu na tabeli sa istim bodovnim saldom kao PSŽ, ali i utakmicom manje. Pobeda protiv tima koji je u dosadašnjem toku sezone sakupio 24 boda manje je imperativ.

Ekipa Kristofa Galtijea je u seriji od sedam pobeda u svim takmičenjima (šest u ligi). Igra sjajno, a posebno impresionira podatak da je u pomenutom periodu primila samo dva pogotka. Podigao je i Brest formu. Posle remija sa Starzburom i pobede nad Bordom ostvaren je i trijumf protiv niželigaša Rodeza u Kupu. Ipak, rezultati na strani su blago rečeno zabrinjavajući. Četa Olivijea Dal'Olja ne zna za trijumf na šest vezanih gostovanja. Više golova van svog igrališta (23) primili su samo Nim i Dižon (24).

Izabrane vesti

U prethodnom duelu ove dve ekipe Brest je uspeo da napravi iznenađenje. Slavio je na svom stadionu (3:2) zahvaljujući golovima postignutim u rasponu od 15. do 42. minuta. Burak Jilmaz je vratio Doge u igru sa dva pogotka, ali Lil nije uspeo da izbegne poraz. Posebno je interesantna istorija njihovih međusobnih duela. Tradicija nalaže da u susretima Lila i Bresta jedna ekipa uvek pronađe put do pobede. Poslednji put su ova dva sastava remizirala još 1987. godine.

U centru pažnje biće sjajni Džonatan Dejvid. Najskuplje plaćeni kanadski fudbaler svih vremena (30.000.000 evra) je konačno proradio, pa je sa dva pogotka u minulom kolu srušio Nant. Trener Galtije je prezadovoljan njegovim nastupima u poslednje vreme, iako mu je bilo potrebno dosta vremena da se privikne na novu sredinu od dolaska iz Genta. Ipak, Luis Kampos ne greši, pa će Brest sasvim sigurno imati problem sa sjajnim Kanađaninom.

"Počeo sam da primećujem razliku u j anuaru. Džonatan je naporno radio i konačno sam mogao da vidim igrača kojeg mi je Luis Kampos svojsvremeno pokazao. Mnogo je agresivniji i tehnički bolji nego u početku, a iz dana u dan primećujemo i da je hladnokrvniji u završnici. Od starta njegovi nastupi nisu bili kako smo se nadali, prečesto je odlazio od gola. Sada sve više vremena provodi u opasnoj zoni."

Kada su sastavi u pitanju, trener Lila neće moći da računa na turski tandem Jilmaz-Jaziči, dok bi Žoze Fonte i Zeki Čelik trebalo da se vrate u postavu. Timoti Vea i Džonatan Ikone će se boriti za mesto uz Dejvida u špicu napada. Sa druge strane, Dal'Olja nema velikih kadrovskih problema. Treba očekivati da među stativama ponovo bude Sebastijan Siboa, koji je na klupu u prethodnih par kola preselio Gotijea Larsonea, a za razliku od ekipe koja je na teren kročila u Kupu protiv Dižona, u postavu bi trebalo da se vrate Roman Pero, Žulijen Fosije, Pol Lazne i Haris Belkabla.

U večernjem terminu očekuje nas zanimljiv duel na velelepnom Matmut Atlantik stadionu u Bordou. Žirondinci će ugostiti Olimpik Marselj. Obe ekipe su u očajnoj formi, proživljavaju silne probleme i van terena, pa je izvesno da će se večeras neko naći u još dubljoj agoniji (21.00).

Bordo je u seriji od četiri vezana poraza. Ispao je i iz Kupa Francuske sredinom sedmice od drugoligaša Tuluza. Ruku na srce trener Žan Luj Gase je sastav sa Munisipala dočekao sa rezervnom postavom.

Marselj proživljava izuzetno turbulentan period. Krajem januara su navijači upali u prostorije kluba, tri dana kasnije je i trener Andre Viljaš Boaš suspendovan jer je javno izjavio da želi da napusti klub. Ekipu je preuzeo trener akademije Naser Larže, posle remija sa Lensom i poraza od Pari Sen Žermena najavio je bolje dane za klub sa Velodroma pobedom nad Okserom u Kupu (2:0).

Poslednji put je Olimpik slavio u Ligi 1 još šestog januara, a za susret na Matmut Atlantik stadionu neće moći da računa ni na Dimitrija Pajea, koji je napravio glupost u finišu utakmice sa aktuelnim šampionom: zaradio je crveni karton i dva meča suspenzije posle užasnog starta. U tim se posle sudara sa Okserom vraćaju Stiv Mandanda i Florijan Tovan, Olivije Nšam će najverovatnije ponovo biti na klupi, dok su pod znakom pitanja nastupi još dva vrlo važna igrača. Duje Ćaleta Car i novajlija Arkadijuš Milik bi mogli da propuste jako bitan meč sa Žirondincima. Probleme sa povredom ima i Alvaro Gonzales.

Videće Marsej u Bordou i jedno jako poznato lice. Hatem Ben Arfa će izaći na megdan Marselju, sa kojim je 2010. godine osvojio poslednju titulu u klupskoj istoriji.


FRANCUSKA 1 – 25. KOLO

Subota

PSŽ - Nica 2:1 (1:0)

/Draksler 22, Ken 76 – Lopeš 50/

Rems - Lans 1:1 (1:0)

/Zeneli 13 -

Lion - Monpelje 1:2 (1:1)

/Paketa 45+1 - Savanie 20, Vahi 65/

Nedelja

Monako - Lorijan (u toku)

15.00: (2,35) Anže (3,10) Nant (3,25)

15.00: (2,65) Dižon (3,25) Nim (2,70)

15.00: (2,90) Mec (2,95) Strazbur (2,70)

15.00: (1,98) Ren (3,40) Sent Etjen (3,90)

17.00: (1,60) Lil (3,80) Brest (6,00)

21.00: (2,85) Bordo (2,80) Marselj (2,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Džonatan DejvidHatem Ben ArfaDimitri PajeFlorijan TovanKristof Galtije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara