Štampanje Ronaldovog dresa u Rijadu (© Reuters)
Štampanje Ronaldovog dresa u Rijadu (© Reuters)

Kad je mogao Krojf u Drugoj ligi, a Di Stefano u Espanjolu, može i Ronaldo u Arabiji

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.01.23. | 10:52

Džerard, Del Pjero, Rivaldo, Ćavi i Inijesta takođe zavrašavali karijere daleko od ozbiljnog nivoa

Kraj karijere. Ili ozbiljnog fudbala. Tako je u većini sveta protumačen odlazak Kristijana Ronalda u Saudijsku Arabiju, pošto se veruje da će u tamošnjem prvenstvu sačekati penzionisanje. Mada ima drugačije planove, potpis Portugalca za Al Nasr doživljen je kao pad reputacije nekada najboljeg igrača planete.

Da li je baš tako? Istorija kao učiteljica života kazuje da – nije.

Izabrane vesti

Mnogi igrači svetske klase pravili su korake unazad, za koje niko nije mogao da pretpostavi, sa te strane gledano transfer 37-godišnjeg asa u arapski svet možda nije za osudu većeg dela javnosti kako je isprava doživljen. Pogotovo ako se zna da je podugačka lista velikana koji su se okušali na destinacijama koje baš i nisu gala.

Čak i Kralj fudbala, prošle sedmice preminuli Pele, mimo svake logike je napustio maticu i potpisao za Kosmos. Bilo je to 1975. kad fudbal u Sjedinjenim Američkim Državama nije bio ni izbliza popularizovan kao poslednje dve decenije i zapravo je Brazilac bio taj koji je otvorio vrata poznatima u tom delu zemaljske kugle. Obrazloženje zašto je Pele rešio da pred kraj aktivnog bavljena fudbalom zaradi još malo upravo su finansijski problemi koji su ga u tom periodu opterećivali. Bezmalo godinu dana je bio u penziji, pošto je dotad celu karijeru posvetio Santosu, u kome se proslavio, kad su ga pozvali iz Njujorka i ostao je u SAD-u dve godine.

Jedan od najprepoznatljivijih fudbalera Reala svih vremena, Alfredo di Stefano, nije se od fudbala oprostio u Madridu, iako je sa kraljevskim klubom osvojio čak 18 trofeja. Otišao je u drugi kraj Španije, u Barselonu, da igra za tamošnji Espanjol, jer ga u glavno gradu nisu cenili dovoljno.

Osetio sam se izdanim kad su mi saopštili da više ne računaju na njega“, opisao je Di Stefano u autobiografiji.

Sa klubom se rastao posle poraza od Intera u finalu Kupa šampiona 1964. Iako su uslovi koje su mu nudili Seltik i Milan bili bolji, Di Stefano je rešio da se oproba u Espanjolu, koji je u sezoni kad je Real igrao finale Kupa šampiona jedva sačuvao status prvoligaša, pošto je tek u baražu sa Real Hihonom osigurao ostanak.

Izneverili smo ga. Nismo mu bili dorasli. Zaslužio je da igra u boljem timu od nas“, direktan je bio Karlos Ramirez, tadašnji vezista Espanjola.

Čovek koji je promenio fudbal i postavio temelje moderne Barselone, igrački i trenerski, u delu karijere je igrao u Drugoj ligi. Za današnje shvatanje sporta nepojmljivo, međutim, Johan Krojf je u 34. godini obukao dres Levantea. Bilo je to posle dve sezone provedene u Americi (Los Anđeles Asteks i Vašington Diplomats).

Mandat u klubu iz Valensije trajao je bezmalo tri meseca. Prvu utakmicu odigrao je 1. marta 1981, a poslednju 17. maja. Transfer je bio vredan 10.000.000 pezeta, uz procenat od prodaje ulaznica, jer su mnogi želeli da uživo vide osvajača Zlatne lopte, ali...

Posle samo 79 dana Krojf je napustio Levante, jer klub ekomonski nije mogao da izdrži više. Čak je na kraju sezone ispao u Treću ligu, a Krojf se vratio u Holandiju gde je najpre igrao za voljeni Ajaks, a sa Fajenordom osvojio duplu krunu 1984.

Primera je mnogo, a upada u oči da je jedan od najboljih trenera današnjice Pep Gvardiola završio igračku karijeru u Meksiku (Dorados), a da je i sam prethodno igrao na Bliskom istoku gde je sad Ronaldo (Al Ahli iz Katara). U Dohi se penzionisao i Ćavi Ernandez, da bi kasnije postao trenera Al Sada, Aleksandro Del Pjero se skrasio u australijskom Sidneju, Stiven Džerard stavio tačku u Los Anđeles GalaksiJu, Rivaldo se posle Uzbekistana i Angole oprostio od fudbala u nižerazrednog Mogi Mirimu iz rodnog Brazila, Andres Inijesta još igra za japanski Visel Kobe.

Čak su se i nekadšanji naši reprezentativci oproštali od fudbala u neskladu sa aurom kakvu su nosili: Predrag Mijatović u Levanteu, Dejan Savićević u bečkom Rapidu, a u novije vreme Branislav Ivanović u Vest Bromvič Albionu...

Tako da je pitanje da li je Ronaldo zaslužio osudu ili je trend takav da veliki ponekad poslednje korake pre silaska sa pozornice prave na manje popularnim destinacijama.


tagovi

Kristijano RonaldoAlfredo Di StefanoJohan KrojfPep GvardiolaStiven DžerardĆaviAlesandro Del Pjero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara