Erik ten Hag (@Reuters)
Erik ten Hag (@Reuters)

Kad Kumanu odzvoni: Kapeljas do kraja sezone, pa onda Laportin número uno

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.10.21. | 12:03

Deluje da je samo pitanje vremena...

Ronald Kuman se brani tvrdnjom da nijedan trener u ovom trenutku ne bi bolje vodio Barselonu od njega, poručuje da je situacija komplikovanija nego onog momenta kada je došao i da treba imati razumevanja i strpljenja, te da nema nameru da ide, međutim za to vreme mediji u Kataloniji iz dana u dan nižu kandidate za klupu slavnog i (pre svega finansijski) posrnulog kluba.

Imali smo Ćavija, onda Roberta Martineza, pa Andreu Pirla i Marsela Galjarda. Četvorka koja se najčešće pominjala prethodnih nedelja. A evo na dan kada Kuman možda i poslednji put vodi Barsu (mada ga neće biti na klupi zbog suspenzije) Mundo deportivo "promoviše" novog kandidata. Po ovom listu najveću želju predsednika Đoana Laporte.

Izabrane vesti

U pitanju je trener Ajaksa Erik ten Hag.

Još tokom leta - a nakon smene vlasti na Nou Kampu - kada su prvi put povedene priče o Kumanovoj sudbini, novi predsednik javno je zastupao tezu da Barselonu treba dati u ruke nemačkog ili holandskog stručnjaka. Pravdao je svoju ideju filozofijom igre koju treneri iz datih zemalja gaje, a koja sadrži najveći broj principa što se poklapaju sa fudbalskim shvatanjima koji se decenijama poštuju i neguju u Kataloniji. Do otvorenih želja (Hansi Flik i Julijan Nagelsman) nije se moglo, pa je Ronald Kuman zapravo ostao kao utešna nagrada i neka vrste potvrde da Laporta ne odstupa od svojih stavova i ideja. A ako je verovati Mundo deportivu predsednik i dalje ne menja kurs razmišljanja.

Naravno, prepreke nisu male i šanse da Ten Hag bude angažovan tokom sezone nisu velike. Broj jedan - Ajaksu veoma dobro ide na svim frontovima i ponovo postoje ozbiljne ambicije da Kopljanici naprave iskorak u Ligi šampiona kao onomad kad su dogurali do polufinala. I broj dva kao podsećanje - ugledni španski novinar Roberto Bajon, specijalizovan za finansije u tamošnjem fudbalu, pisao je pre nekoliko dana da bi Barselona za novi stručni štab smela da izdvoji svega 2.900.000 evra! To je suma za glavnog trenera, pomoćnog i kondicionog. Pravila La Lige, naime, klubovima dozvoljavaju da za stručni štab izdvoje samo do četiri odsto odobrenog im budžeta za plate. Sada je to praktično svega tri odsto, jer je Kuman ipak potrošio tri meseca sezone.

Jasno da sa tolikim sredstvima Barselona ne može da razmišlja o Ten Hagu u ovom trenutku - pogotovo što bi bilo potrebno platiti i obeštećenje Ajaksu - ali zato na kraju sezone biće druga priča...

A do tada?

Isti izvor navodi da je najrealnija opcija (ukoliko se Laporta definitivno odluči za smenu Kumana tokom sezone) da ekipu privremeno preuzme Albert Kapeljas, jedan od stručnjaka iz akademije. Kapeljas je tokom karijere uglavnom radio kao pomoćnik Đordiju Krojfu i Peteru Bošu, da bi poslednjih godina s velikim uspehom vodio mladu reprezentaciju Danske. Na Nou Kamp stigao je letos.

Kapeljas se savršeno uklapa u budžet koji za novi stručni štab Barsa ima, a kvalifikovan je i po pitanju fudbalske filozofije potrebne za tako delikatan zadatak.

Ali da sačekamo šta ima da kaže Kuman.

Možda bi večeras mogao da kupi još malo vremena?


tagovi

Erik ten HagRonald KumanĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara