Stojković (©Starsport)
Stojković (©Starsport)

Kako bi mogla da izgleda Piksijeva Srbija na Mundijalu 2026.

Vreme čitanja: 7min | sub. 16.03.24. | 09:19

Ko su fudbaleri kojima se primiče kraj igračkog veka u reprezentaciji, a ko kuca na vrata A tima

Krčka se novi ugovor za Dragana Stojkovića, sve govori da će biti potpisan i overen na period do završetka Mundijala 2026. godine, ako selektor uspe da napravi het-trik i posle Svetskog prvenstva u Kataru i Evropskog prvenstva u Nemačkoj pa odvede Orlove na treće uzastopno veliko takmičenje. Bio bi to veliki uspeh i Piksi je raspoložen da se uhvati u koštac sa tim izazovom.

Leto 2026. izgleda kao da je prilično daleko, ali je suštinski tu iza vrata. Za svaku ozbiljnu reprezentaciju. Jer, Evropski šampionat u Nemačkoj je za tri meseca i time će se zatvoriti jedan ciklus za Orlove, koji je počeo Stojkovićevim dolaskom u martu 2021. kada je poručio da želi da odvede Srbiju na oba velika takmičenja. I to je ispunio.

Izabrane vesti

Novi ciklus za Orlove počeće najesen, kada će zaigrati prvi put u A klasi Lige nacije, a nastaviće se odmah na proleće kada će krenuti kvalifikacije za Svetsko prvenstvo (žreb za grupe bi trebalo da se održi u decembru). Dakle, posle Nemačke je red da se podvuče crta i da se onda krene u nove pobede. Možda i sa nekim novim igračima.

Kada se pogleda sadašnji sastav reprezentacije Srbije, vidi se da ona ne spada u grupu starijih selekcija. Jedini koji je “zagazio u godine” je kapiten Dušan Tadić sa 35 leta. Ali i dalje i fizički izgleda i po terenu se kreće kao da ima deset manje. Od nosilaca igre u četvrtu deceniju su ušli još Nemanja Gudelj (32) i Filip Kostić (31). Svi ostali, od golmana Milinkovića-Savića do golgetera Mitrovića imaju manje od 30 godina. Samim tim nekakva generalka, makar zbog "krštenica", nakon Eura Srbiji neće biti potrebna.

Verovatno je da će se na spisku putnika za Nemačku naći među 23 igrača i poneko kome će to biti oproštajni skup u dresu reprezentacije. Mnogi su aludirali da će to biti i rastanak sa kapitenom Tadićem, mada je on nedavno u intervjuu za Mozzart Sport poručio da će igrati za Orlove dok god bude dobijao pozive.

Stojković je i do sada razmišljao dugoročnije i zvao je pod zastavu, makar na širi spisak, grupu mlađih igrača, koji možda po kvalitetu još nisu u tom momentu stasali za A tim, ali se na njih računa u budućnosti. I sada za mečeve sa Rusijom i Kiprom pozvan je Samed Baždar, trebalo je da tu bude i Kosta Nedeljković, mladi desni bek Aston Vile na pozajmici u Crvenoj zvezdi, ali ga je sprečila povreda. Isto važi za Jana Karla Simića, mladog defanzivca Milana, međutim, procenjeno je da je sada potrebniji omladinskoj selekciji koju čekaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ali, očekuje se da već od Lige nacija bude na raspolaganju Stojkoviću u seniorskom pogonu.

Možda bi i sada na spisku bili Mihajlo Ilić i Jovan Mijatović, ali su izgubili takmičarski korak odlascima u inostranstvo, gde se još nisu izborili za svojih pet minuta. No, hajde da krenemo redom, po linijama, da vidimo ko bi mogao da bude deo srpske reprezentacije do leta 2026.

GOLMANI

Tu nikakvih problema nema. Sva trojica aktuelnih golmana koji nose dres reprezentacije imaju manje od 30 godina. Vanja Milinković-Savić je “jedinica” Orlova i ima 27 leta, nešto je stariji Predrag Rajković (28), dok je najmlađi Đorđe Petrović (24), koji u Čelsiju doživljava zvezdane dane karijere. A, kako za čuvare mreže važi da imaju najduži “životni” vek na terenu, onda za tu poziciju Piksi ne mora da brine.

Đorđe Petrović (©Starsport)Đorđe Petrović (©Starsport)

Od mlađih koji kucaju na vrata prvog tima tu su Filip Stanković (22) iz Sampdorije i Veljko Ilić (20) iz TSC-a.

Status Mileta Svilera posle odluke da se odrekne dresa Srbije i pređe u tabor Belgije, koji se neslavno završio zabranom FIFA, sada je neizvestan. Da li će ga zvati ponovo pod zastavu zna samo selektor Stojković.

ODBRANA

Deo tima na koji se najčešće odnose kritike javnosti. Ipak, dvojica standarnih članova prve postave bi trebalo još dugo da budu tu: Nikola Milenković ima 26, a Strahinja Pavlović 22 godine, te je još nekoliko kvalifikacionih ciklusa pred njima.

Daleko su od “penzije” i Miloš Veljković (28), Strahinja Eraković (23), Erhan Mašović (25), Srđan Babić (27), dok je Matija Nastasić (30) sam sebe otpisao.

Od štopera koji kucaju na vrata A tima imamo Jana Karla Simića (18), na kojeg se ozbiljno računa već za jesen i Ligu nacija, te Mihajla Ilića (20), koji mora da počne da igra u Seriji A da bi među kandidatima i ostao.

Najveće muke Srbija i sada ima sa bočnim pozicijama, pogotovo desno, gde Andrija Živković igra silom prilika i to kontra nogom. Pojava Koste Nedeljkovića (18) je dala nadu da bi Orlovi mogli da dobiju dugoročno rešenje uz desni bok, bilo da igra klasičnog ili krilnog beka, zavisno od formacije za koju se selektor Stojković odluči. Samo još da Kosta zaleči povredu i od jeseni proba da se nametne u timu Aston Vile. Onda bi zaista i Piksi mogao da odahne.

Kosta Nedeljković (©MN Press)Kosta Nedeljković (©MN Press)

Andrija Živković (27) je svakako tu, po godinama i Nemanja Radonjić (28), a priliku da se pokaže pred selektorom za ovo okupljanje dobio je Milan Gajić iz moskovskog CSKA (28), mada najbolje partije u Rusiji pruža ove sezone kao - levi krilni bek.

Kada je leva strana u pitanju, Filip Kostić je zagazio u četvrtu deceniju (31), Filip Mladenović je još stariji (32), te od mlađih ostaje Aleksa Terzić (24).

Kao velika nada srpskog fudbala na poziciji levog beka pominje se Stefan Bukinac iz Vojvodine, omladinski reprezentativac, ali on se još nije ustalio u startnoj postavi ni među Novosađanima.

VEZNI RED

Što se tiče defanzivnijeg dela, Nemanja Gudelj (32) je najstariji sa 32 godine, vraća se posle teže povrede, pa ne bi bilo veliko iznenađenje da posle Evropskog prvenstva saopšti da stavlja tačka na reprezentativnu karijeru. Nemanja Maksimović (29) je još jedan iz generacije zlatnih orlića, kao i Marko Grujić (27). Tu su i Saša Lukić (27), nešto mlađi Uroš Račić (25), kao i najmlađi među njima Ivan Ilić (22), pred kojim je dug staž među Orlovima.

Za mečeve sa Rusijom i Kiprom poziv je posle dugo vremena dobio još jedan “Novozelanđanin” Saša Zdjelar (28), a posle duge pauze dres najdražih boja obući će Srđan Mijailović (30), koji je za A tim debitovao još u mandatu Siniše Mihajlovića.

Biće zanimljivo videti gde će put odvesti Igora Miladinovića (20), koji igra sjajno ove sezone za Čukarički, dok se pozivu nada i nekadašnji mladi reprezentativac Kristijan Belić (22), koji se ustalio u startnoj postavi AZ Alkmara.

Kada Dušan Tadić (35) odluči da se povuče, ključevi igre reprezentacije Srbije biće potpuno u rukama Sergeja Milinkovića-Savića (29), a očekuje se da “povuče” tada i Lazar Samardžić (22), koji će ovog leta, očekuje se, preći iz Udinezea u neki mnogo jači klub.

Lazar Samardžić (©Starsport)Lazar Samardžić (©Starsport)

U grupi starijih igrača je Filip Đuričić (32), dok se Mijat Gaćinović (29) jesenas vratio među Orlove i pridružio se starim drugarima sa Novog Zelanda.

Kada su mlađe snage u pitanju, pozive selektora Stojkovića dobijali su Stefan Mitrović (21), koji je ove zime prešao iz Zvezde u Veronu, Vladimir Lučić (21), kojeg je teška povreda izbacila iz stroja do kraja sezone. Aleksandar Stanković (18) je kapiten omladinske selekcije i član mladog tima Intera, te se i od njega očekuje dosta u godinama koje dolaze. Nikola Jojić (20) još traži svoje mesto u Stouku, dok je povreda potpuno ukočila razvoj Đorđa Gordića (19) u Belgiji.

NAPAD

Ni tu nema razloga za brigu. Aleksandar Mitrović je u punoj snazi (29), pred Dušanom Vlahovićem (24) su još godine u dresu reprezentacije, a Luka Jović (26) se probudio i zaslužio povratnički poziv u tabor reprezentacije.

Dušan Vlahović (©Starsport)Dušan Vlahović (©Starsport)

Odlično igra Petar Ratkov (20) za Red Bul Salcburg, a tu je i Dejan Joveljić (24) uvek spreman da odgovori na ukazanu šansu.

Velika su očekivanja od Jovana Mijatovića (18), a Piksi je pokazao pozivom, a i pre toga ga je pominjao, da mu se dopada kako igra Samed Baždar (20). Teža povreda je izbacila iz stroja mlade reprezentacije Jovana Miloševića (18), kojeg je Štutgart poslao u Švajcarsku da skuplja minute na terenu, a nikako ne treba smetnuti s uma ni Miloša Lukovića (18), koji će od leta igrati u francuskoj ligi za Strazbur.

ZAKLJUČAK

Naravno, dve i po godine su u fudbalu dovoljno dug period da se pojavi neko novo lice, da iskoči neki novi igrač, bilo u zemlji ili inostranstvu, koji bi mogao da zavredi poziv u reprezentaciju. I Kosta Nedeljković i Jovan Mijatović su eksplodirali za samo šest meseci i ostvarili milionske transfer. Isto tako i neki od nabrojanih bi mogli da padnu u formi, opadne im kvalitet igara, izgube mesto u klubu i samim tim sebe “precrtaju” iz državnog tima. Garancija ni za mnogo kraći period od 30 meseci nema.

Ali, na kraju balade, činjenica je da Piksi ni za naredni kvalifikacioni ciklus ne mora da pravi neko generalno sređivanje, podmlađivanje po svaku cenu, jer gro državnog tima će i dalje biti u najboljim godinama. A, malo sveže krvi je uvek dobro došlo.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeMundijal 2026

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara