Leonid Slucki (©Reuters)
Leonid Slucki (©Reuters)

Kako je Rubin postao najveća žrtva sankcija ruskom fudbalu?

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.04.22. | 11:04

Premijer liga Rusije: Klub iz Kazanja došao u situaciju da se bori za opstanak posle serije poraza i odlazaka najboljih igrača. U Tatarstan danas (18.00) stiže “fenjeraš” Himki, a trener Leonid Slucki ima velikih problema kako da sastavi tim

Od Rubina se očekivalo da bude kandidat za Evropu, da napadne moskovske klubove i šampiona Zenit iz Sankt Peterburga. Imao je tim iz Kazanja dobar početak, ali očajne igre u 2022. godini. Prošle nedelje je doživljen brodolom u Moksvi protiv CSKA (1:6). Pozicija trenera, nekadašnjeg selektora Zbornaje, Leonida Sluckog, nije više tako sigurna.

Rubin je i najveći gubitnik sankcije koje su uveden ruskom fudbalu posle intervencije u Ukrajini. Veliki broj stranaca je napustilo Tatarstan, pa će ekipa da bude znatno oslabljena u finišu sezone. Alarm je odavno upaljen u Kazanju, sada se strepi i za opstanak pred dolazak “fenjeraša” Himkija danas (18.00) u prvom meču 23. kola Premijer lige Rusije.

Izabrane vesti

Dok je Krasnodar svesno pustio strance da napuste klub, kod Rubina je drugačiji slučaj. Iako je posle meča sa Zenitom krajem februara, Slucki rekao da je razgovarao sa igračima i da neće biti odlazaka, situacija se promenila za samo nekoliko nedelja. Rubn je ostao bez šestorice internacionalaca. Ruski mediji spekulišu da ni odnos fudbalera sa iskusnim stručnjakom nije najbolji. Drugi razlog bežanije iz Kazanja je novac. Rubin ne plaća tako dobro kao Zenit i moskovski klubovi.

18.00: (2,70) Rubin (3,05) Himki (2,80)

Prvi je sidro podigao Danac Anders Dajer, letošnje pojačanja iz Midtjilanda. On je postao lider i najbolji strelac tima (osam pogodaka), postigao je pobednosni gol protiv Ahmata u Groznom, a onda je odlučio da napusti Rubin. I njegov zemljak Oliver Abildgord je napustio tim. Njihove porodice su ih pozvale da napuste Rusiju zabrinuti zbog rata u Ukrajini. Mogućnost da ode je iskoristio i crnogorski reprezentativac rođen u Švedskoj, Sead Hakšabanović.

Posle ove trojice igrača koji su napustila Rubin, poslednji su to učiniji i Hrvati Filip Uremović i Silvije Begić, kao i Gruzin Khviča Kvaračkelija. Oni su posle reprezentativne pauze odlučili da iskoriste mogućnost i suspenduju ugovore. Od stranaca ostao je samo defanzivac, Tunišanin Montaser Talibi, ne računajući Belorusa Vitalija Lisakoviča. Treba dodati da je povređen Korejac Hvang In Bom. U Rubinu očekuju da bi reprezentativac Južne Koreje mogao da se vrati u finišu sezone. Trenutno je na rehabilitaciji u otadžbini.

Pošto se očekuje da ostanu i tokom leta sankcije za ruske klubove, Rubin bi naredne sezone mogao da igra samo s domaćim igračima. Ekipi iz Kazanja ne stoji ni finansijski najbolje, pa joj nisu potrebni legionari sa velikim platama koje opterećuju budžet.

Problem za ekipu iz Tatarstana je što je prethodne tri godine jurili stranci, zanemarujući domaće i razvoj mladih igrača. Za ovaj tim je do ove zime igrao i nekadašnji napadač Crvene zvezde i povremeni reprezentativac Srbije Đorđe Despotović. On je u finišu prelaznog roka pojačao Arsenal Tulu Miodraga Grofa Božovića, a imao je ponudu da se vrate na Marakanu.

Skandinavci su bili brojni u Kazanju poslednjih godina. Letos je kupljen Drajer iz Midtjilanda za 7.000.000 evra, pre dve godine i Abilgord iz Olborga. Trebao je da budu prodati narednog leta, da klub unovči dobre igre Danaca, ali sadašnja situacija ne ide u prilog Rubinu. U odnosu na Krasnodar koji je odličio da se oslobodi stranaca i ekipu popuni iz Akademije, Rubin nema ni kvalitetne domaće igrače, ni drugi tim, ni mlade u najavi.

Najbolji ruski igrači zaobilazili su Kazanj prethodnih godina. Poslednji domaći igrač koji je pravio razliku bio je Denis Makarov koji je prešao u Dinamo iz Moskve za 9.000.000 evra. Pre njega, Rubin godinama nije imao velliki transfer. Kritikovan je da ne proizvodi igrače, veće se isključivo oslanja na skupe legionare.

U sadašnjem sastavu Leonida Sluckog jedini domaći igrač koji je igrama skrenuo pažnju je Ilja Samošnjikov koji je pozvan i u reprezentaciju. Tu su i Kostantin Kulčajev koji je priključen timu, a nosioci igra sada su Soltmurad Bakaev, Leon Musajev, Aleksandar Zuev i Aleksandar Lomovicki.

Rubin je pred meča sa Himkijem na pet bodova od timova koji su u opasnoj zoni. Iskusni stručnjak Leonid Slucki je počeo karijeru tako što je Rubina spasao ispadanja, a sada je na istom zadataku. Ostanak u Premijer ligi Rusje je jedini cilj za nekada ambiciozni klub koji je bio šampion 2008. i 2009. godine.

Uz sve probleme sa odlascima stranaca, nadovezali se se suspenzije Belorusa Lisakoviča i Lomovickog koji zbog kartona propuštaju današnji meč protiv Himkija na AK Bars areni. Pod znakom pitanja je igranje Tunišanina Talbija koji se tek pre dva dana vratio u Kazanj posle reprezentativne akcije i proslave odlaska svoje selekcije na Mundijal u Kataru. Povređen je i defanzivac Konstantin Nižegorodov i za njega je sezona gotova, pa će Slucki imati velikih problema kako da skrpi tim za važan duel sa davljenikom Himkijem. Ekipa iz Kazanja skoro da neće imati rezerve protiv tima iz Podmoskovlja. Do kraja sezone Rubin ima dobar raspored. Čekaju ga dueli sa Krasnodarom, Spartakom, Arsenalom, Sočijem, Lokomotivom, Uralom i Ufom.

Rubin za narednu sezonu želi u svom timu veterana Artjoma Dzjubu koji je godinama uzdanica šampiona Zenita iz Sankt Peterburga.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA RUSIJE – 23. KOLO

Petak

18.00: (2,70) Rubin (3,05) Himki (2,80)

Subota

13.00: (3,20) Arsenal Tula (3,10) Ahmat (2,40)

13.00: (1,95) Krila Sovjetov (3,35) Ufa (4,20)

15.30: (1,80) Rostov (3,45) Nižnji Novgorod (4,80)

18.30: (3,10) Lokomotiva M. (3,25) Spartak M. (2,35)

Nedelja

13.00: (3,50) Krasnodar (3,45) Dinamo M. (2,10)

15.30: (1,42) CSKA M. (4,30) Ural (8,50)

18.00: (4,30) Soči (3,60) Zenit (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga RusijaRubin KazanjHimkiRusijaRusija 1Leonid Slucki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara