Sergej Juran i Vasilij Kuljkov sa nekadašnjim trenerom Milvola Mikom Mekartijem (Reuters)
Sergej Juran i Vasilij Kuljkov sa nekadašnjim trenerom Milvola Mikom Mekartijem (Reuters)

Imamo sto pedeset miliona stanovnika, a ne možemo da sastavimo reprezentaciju

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.03.22. | 14:36

Trener Himkija, Sergej Juran pričao otvoreno o problemima klupskog i reprezentativnog fudbala u Rusiji

Uvođenjem sankcija Rusiji u tamošnjem klupskom fudbalu se povela rasprava o proširenju domaće Premijer lige sa 16 na 18 klubova, odnosno da li je potrebno da ove sezone dva najslabija tima ispadnu iz elitne divizije ili da se promeni pravilo.

Jedan od zagovornika promena je Sergej Juran, trener Himkija, poslednjeplasirane ekipe, posle nepotpunog 22. kola.

Izabrane vesti

"Podržavam moratorijum na ostanak, naravno. Ne pričam ovo zato što sam trener Himkija koji je na dnu tabele, već sa sportskog stanovišta. Zalažem se za proširenje Premijer lige na 18 timova. To mora da se učini za razvoj fudbala u Rusiji. Vreme je da to konačno uradimo. Proširenje je potrebno kako bi se popunile pauze vezane za evropska takmičenja, pošto smo suspendovani. Koliko će to trajati: godinu, dve, tri, pet? Nije poznato. Takođe, reprezentacija još ne može da učestvuje u međunarodnim utakmicama. Opet su pauze. Ili bi klubovi trebalo samo da treniraju, a da ne igraju tri meseca? Situacija nas gura u proširenje i moratorijum, tako da se u RPL dodaju prva i druga ekipa FNL bez ispadanja. Potrebno je 18 timova najmanje za sledeću sezonu", rekao je za Sport 24 Juran, nekadašnji reprezentativac SSSR i Rusije, uz Vasilija Kuljkova jedini Rus koji je oblačio dres ne baš maloj grupi Srbima omiljenog Milvola, i to u vreme dok je ekipa sa Dena igrala u Čempionšipu, što je izazvalo veliko iznenađenje (umesto da prihvate ponude daleko poznatijih i bogatijih klubova).

Trener Himkija ističe da su klubovi sa vrha tabele FNL spremni da igraju u u elitnoj ruskoj diviziji.

"Mnogi kažu da klubovi svake godine imaju problema sa finansiranjem, ali... Da vidimo ko od FNL postavlja zadatak da uđe u RPL. Orenburg sponzoriše Gasprom, Torpedo finansira privatnik, a Lužnjiki polaže pravo na matični stadion. U čemu je onda problem? Ove ekipe su spremne da naprave dobro takmičenje. Da li je Nižnji Novgorod, koji se uzdigao u RPL, na neki način inferioran? Spartak ne može da ih pobedi..."

Smatra da eventualno proširenje lige, odnosno odluka o ne ispadanju, ne bi umanjila motivaciju timovima sa dna tabele.

"Niko od trenera ne želi da prvenstvo završi na poslednjem mestu. Osim toga, navijači ne žele da budu uznemireni poslednjim mestom. Motivacija će, verujte mi, biti. Samo neznalice mogu da kažu da će igrači prestati da se bore. Sportska komponenta neće nikada iščeznuti."

Ističe da je odlazak stranaca zbog sankcija napravio velike probleme ruskom fudbalu, posebno njegovom timu.

"U teškoj smo situaciji. Nismo ni Zenit, ni Spartak, ni CSKA. Nemamo dugu klupu. Sada nam je skroz slomljena kičma. Pre utakmice sa Uralom napustio nas je centralni defanzivac Bruno Vian. Klub je napustio i centralni napadač Ze, pa defanzivni vezni Dagerstol. Ostali smo bez tri ključna igrača koji bi trebalo da pomognu u rešavanju problema, a to nije bila naša greška. Nismo klub kao što je Krasnodar, u kome su Rusi okosnica i mladi koji se regrutuju iz cele zemlje. I drugi klubovi su došli u sličnu situaciju kao Himki: Rostov, Ural, Rubin. Biće teško. Rekao sam to i momcima. U našem timu su svi borci i boriće se u svakoj utakmici."

Veruje da bi odlazak stranaca mogao da otvori oči čelnicima ruskog fudbala.

"Stranci su otišli, sad će klubovi početi da dovode najbolje Ruse iz Prve lige. Ima dobrih momaka koji nisu mogli da uđu u Premijer ligu zbog stranaca. Uvek sam govorio da bi legionari trebalo da budu za dve glave jači od naših. Uzmite taj isti CSKA, njihove novajlije krase ruski fudbal. Takođe u Spartaku i Zenitu. Sada će se klubovi fokusirati na ruske igrače, Prva liga će postati donator za RPL."

Juran gleda u budućnost, zasad nije svetla za ruski reprezentativni fudbali. Ne zbog sancija, već slabe baze domaćih igraća..

"Pre ili kasnije naša suspenzija će se završiti. Hajde da se bolje spremimo, čuvamo fudbal, a ne da se ​​to ne desi naturalizacijom stranaca pred Mundijal ili Prvenstvo Evrope. To je smešno i sramotno! Moramo da obrazujemo ljude, a sada će se tome posvetiti više pažnje. Karpin je došao u reprezentaciju, koga da pozove? Imamo 150.000.000 stanovnika, ali ne možemo da sastavimo tim", jasan je Juran.

Ostaje da se vidi da li će ga neko čuti u Fudbalskom savezu Rusije.


tagovi

Sergej JuranHimkiruska premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara