Printscreen
Printscreen

Kalčo zavijen u crno, Sardinija plače: Preminuo najbolji strelac u istoriji italijanske reprezentacije

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.01.24. | 21:21

Legenda Azura i Kaljarija Luiđi Riva preminuo u 80. godini

Užasan početak godine za svetski fudbal. Najvažnija sporedna stvar na planeti ostala je bez još jedne istinske legende. Dve nedelje pošto nas je napustio Franc Bekenbauer, u 80. godini preminuo je Luiđi Riva.

Điđi je hospitalizovan u ponedeljak na kadriološkom odeljenju u bolnici Brocu u Kaljariju nakon što je kolabirao u svom domu. Iz bolnice su popodne objavili kako se njegovo stanje popravlja, ali italijanski mediji odreda javljaju kako je u večernjim satima preminuo.

Izabrane vesti

Kalčo je zavijen u crno, zauvek je otišao jedan od najboljih napadača u istoriji italijanskog fudbala i najbolji strelac njene reprezentacije. Riva, rođen u Leđunu 7. novembra 1944. godine, zauvek će ostati sinonim Kaljarija, kojem je poklonio praktično čitavu karijeru – pre dolaska na Sardenja arenu jednu sezonu je proveo u Lenjanu – i doneo mu jedini Skudeto u istoriji kluba osvojen 1970. godine.

Riva je u Kaljariju proveo 14 sezona, upisao 378 nastupa i postigao 208 golova, više od bilo kojeg drugog igrača što je nosio dres Rosoblua, a osim uspeha ostaće upamćen po snažnom udarcu zbog kojeg je dobio nadimak Udar groma. Toliko snažnog da je 1970. godine jednom dečaku na tribini slomio ruku. Za Italiju je odigrao 42 utakmice i postigao rekordnih 35 golova od kojih je najznačajniji ona iz ponovljene utakmice finala Evropskog prvenstva kada je 'načeo' Jugoslaviju.

Nakon penzionisanja 1976, Riva je nakratko bio predsednik Kaljarija tokom sezone 1986/87, ali i tim menadžer i direktor italijanske reprezentacije od 1988. do 2013. godine.



tagovi

Luiđi RivaĐiđi Riva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara