Marko Arnautović (©AFP)
Marko Arnautović (©AFP)

Kina: Arnautović raspucan, Šangaj Port silan od starta

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.04.21. | 09:44

Austrijski reprezentativac postigao het-trik na startu Superlige i najavio blistavu sezonu. Tim Ivana Leka puca na titulu, danas derbi protiv Peking Guana. Biće to obračun hrvatskih trenera

Zahuktava se borba u Kini. Prošle nedelje je startovala Superliga. Na startu je najviše pokazao Šangaj Port (nekadašnji SIPG). Za razliku od najvećeg rivala za titulu, vicešampiona Guangdžoua koji na startu sezone ne može da računa na najjače adute, Brazilce Paulinju i Talisku, tim koji je ove sezone prezeo hrvatski stručnjak Ivan Leko, kompletan je bio na premijeri.

U odnosu na prošlu sezonu nema samo Hulka, brazilskog veterana koji je karijeru nastavio u otadžbini u Atletiko Mineiru iz Belo Orizontea. Kapiten tima je postao Oskar, najskuplji igrač u istoriji Kine plaćen pre četiri godine Čelsiju čak 60.000.000 evra.

Izabrane vesti

Na startu prvenstva Šangaj je razbio Tjenđin sa 6:1, a tri gola postigao je austrijski reprezentativac Marko Arnautović. Iskusni napadač potvrdio je da će biti udarna igla tima. Partner u napadu mu je Karioka Rikardo Lopes. On je postigao dva pogotka na premijeri. Njemu će ovo biti druga sezona u Kini. Pre toga je bio prvi strelac korejskog šampionata u dresu Đonbuka.

U drugom kolu elitne lige najmnogoljudnije zemlje na svetu Šangaj Port danas (12.00) na neutralnom terenu u Đinđengu dočekuje Peking Guan. Biće to obračun hrvatskih trenera. Na klupi tima iz glavnog grada Kine sedi Slaven Bilić. Nekadašnji hrvatski selektor i bivši strateg Bešiktaša, Vest Hema i VBA nije dobro startovao. Poražen je na premijeri od Šangaja Šenhue sa 2:1.

12.00: (1,58) Šangaj Port (3,70) Peking Guan (5,60)

Najveći Bilićev adut ovoj sezoni biće napadač iz DR Konga Sedrik Bakambu. Bivši napadač Viljareala prošle sezone je sa 14 golova bio prvi strelac Superlige Kine. Stranci su ostali Đonatan Vijera i Brazilci Fernando i Renato Augusto, a ove godine stigao je i treći Karioka Lukas Soza. Iskusni stručnjak na startu prvenstva neće moći da računa na dvojicu Karioka Renata Augusta i Fernanda zbog strogih korona protokola za igrače iz Brazila. To se osetilo na startu prvenstva, pa tim Ivana Leka ima ulogu favorita u današnjem derbiju drugog kola.

Prošle sezone u Superligi, Guan je bio bolji od tima iz Šangaja. Osvojio je četiri boda. Na pet od poslednjih šest utakmica ovih timova bio je tip 2-3 gola.

Dva sata kasnije (14.00) u Kunšanu igraće Daljen i Hebej, timovi koji bi trebalo da budu u donjem delu tabele. Pogotovo je oslabljen Daljen koga je napustio trofejni trener Rafa Benitez, kao i prve zvezde prethodne sezone, Slovak Marek Hamšik (Geteborg) i Salomon Rondon (CSKA Moskva). Hebej je na premijeri odigrao bez pobednika (1:1) protiv Vuhana. Daljen je poražen od Čančun Jataija sa 2:1, a od stranaca mogao je da računa samo na Šveđanina Markusa Danijelsona. Na poslednja tri meča ovih timova Hebej ima dve pobede, dok je u poslednjem odmeravanja snaga bilo 3:3, krajem novembra 2019. godine.

14.00: (5,90) Daljen (3,80) Hebei (1,55)

Ove sezone na utakmicama u Kini dozvoljeno je prisustvo gledalaca. Liga broji 16 klubova, podeljena je na startu na dve grupe od po osam timova. Igraće se u klasičnom dvokružnom sistemu svako sa svakim kod kuće i u gostima, za razliku od prošle sezone kada se igrao plej-of. Tri najbolja tima izboriće plasman u azijsku Ligu šampiona.

KINA 1 – 2. KOLO

Ponedeljak

Šendžen - Kingdao 0:0

Guangžou Siti - Čonging Lifan 3:1 (0:0)

/Čen Džidžao 46, Giljerme 72, 90+3 - Jin 57/

Utorak

Šandung - Guangdžou 1:0 (0:0)

/Felaini 90+3/

Čangdžou - Henan 0:0

Sreda

12.00: (1,58) Šangaj Port (3,70) Peking Guan (5,60)

14.00: (5,90) Daljen (3,80) Hebei (1,55)

Četvrtak

12.00: (4,80) Vuhan (3,45) Šangaj Šenhua (1,72)

14.00: (1,23) Čangčun (6,25) Tjenđin (9,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kina 1KinaŠangaj PortMarko ArnautovićOskar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara