Oskar
Oskar

Superliga Kine: Šampion više ne postoji, zaboravite na lude transfere! Kanavarov Guangdžou prvi favorit, Šangaj Port najveća pretnja

Vreme čitanja: 9min | uto. 20.04.21. | 09:31

Plate stranih fudbalera ograničene na 3.000.000 evra. Budžeti klubova ne smeju da pređu 600.000.000 juana, što je oko 76.000.000 evra. Đengsu posle istorijske krune zbrisan s lica zemlje. Brojni Brazilci neće igrati na startu sezone. Vicešampion danas u gradskom derbiju bez glavnih zvezda Paulinja i Taliske

Zaboravite na kinesku Superligu kakva je do sada postojala. Ludi transferi, dolazak zvezda za basnoslovne iznose sada je prošlost. Vreme je za stezanje kaiša. Zlatno vreme kineskog fudbala je prošlost. Umesto u veterane Karlosa Teveza, Mareka Hamšika, Hulka, Pata... Kinezi su se odlučili da ulažu veliki novac u infrastrukturu, u akademije fudbala, u mlade, a ne za "zvezde padalice" koje su u smiraj karijere zarađivale novac koji nisu mogli ni da sanjaju u najjačim klubovima u Evropi.

I pored procvata klubova prethodnih godina, upumpavanja velike količine novca, reprezentacije Kine je stagnirala. Nije zlato sve što sija. Mundijal je i dalje nemoguća misija za najmnogoljudniju zemlju na svetu. Iz jake Superlige nijedan kineski igrač nije uspeo da se izdigne iznad proseka, za razliku od Japanaca i Korejaca koji imaju dosta igrača na Starom kontinentu.

Izabrane vesti

Utorak, 14.00: (5,10) Čunging (3,60) Šandung (1,65)

Kineske vlasti okrenule su novi list, zabranili su klubovima da u nazivima imaju sponzore, pa je većina timova promenila imena. Uvedena su ograničenja što se tiče plata. Klubovi ne smeju da probiju budžete od 600.000.000 juana što je oko 76.000.000 evra. Nekada su samo plate stranaca toliko iznosile. Strani igrači ubuduće će maksimalno moći da zarade 3.000.000 evra, dok će domaći igrači morati da se zadovolje godišnjom platom od maksimalno 630.000 evra.

Cilj nam je na obuzdamo investicione balone u našem prvenstvu i da promovišemo zdrav i održivi razvoj profesionalnog fudbala“, navodi se u saopštenju Fudbalskog savez Kine.

NEMA VIŠE HULKA, HAMŠIKA, TOŠIĆA... VUKOVIĆ JEDINI SRBIN

Neka velika imena otišla su iz Kine prethodne zime. Nema više Hulka, Edera Teišeire, Mirande, Mareka Hamšika, Salomona Rondona, našeg Duška Tošića... Većina stranaca ipak je ostala. Nije bilo velikih transfera, ali je većina timova uglavnom zadržala strane fudbalere koji godinama nose klubove u najmogoljudnijoj zemlji na svetu. U Kini su i dalje Paulinjo, Oskar, Taliska, Marko Arnautović, Sedrik Bakambu, Maruan Felaini, Musa Dembele...

Jagoš Vuković (©AFP)Jagoš Vuković (©AFP)

Jedini Srbin u najboljoj ligi Kini je nekadašnji reprezentativac Jagoš Vuković koji brani boje Kingdaa. Još jedan bivši Orao Duško Tošić napustio je Guangdžou R&F i potpisao početkom godine za tursku Kasimpašu.

Najveći šok između dve sezone je brisanje s lica zemlje šampiona Đengsua. Posle istorijske titule, pobedom u finalu protiv dotadašnjeg šampiona Guangžou Evergandea, usled finansijskih problema, klub je bankrotirao.

Liga broji 16 klubova, podeljena je na startu na dve grupe od po osam timova. Igraće se u klasičnom dvokružnom sistemu svako sa svakim kod kuće i u gostima, za razliku od prošle sezone kada se igrao plej-of. U prvoj fazi do 5. agusta timovi će igrati u dva grada na sedam stadiona – Grupa A u Guangdžou, a Grupa B u Đijangjunu. Od leta bi timovi mogli da igraju mečeve na svojim stadionima. Tri najbolje tima izboriće plasman u azijsku Ligu šampiona.

Utorak, 14.00: (1,40) Guangdžou FC (4,40) Guangdžou Siti (7,00)

Zbog strogih protokola usled pandemije korona virusa, brojni brazilski fudbaleri neće igrati na početku sezone, a to su Paulinja i Taliska (Guangžou), Renato Augusto i Fernando (Peking Guan), Guedes, Mojzes (Šandung), Sirino i Marsinjo (Čunging), Ivo, Karanka (Henan), Leo Bapistao i Rafael Silva (Vuhan).

SEDAM NOVIH TRENERA

Čak sedam timova promenilo je trenere između dve sezone. Nekadašnji klub selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija Guangdžou R&F sada je Guangdžou Siti. Umesto poznatog Holanđanina Đovanija van Bronkhorsta stigao je njegov zemljak, Jan Pol van Gastel koji je bio pomoćnik u Fajenordu, a radio je i sa mlađim kategorijama tima iz Roterdama. Umesto Portugalca Vitora Pereire na kormilu Šangaj Porta (nekadašnjeg SIPG-a) sedeće Hrvat Ivan Leko. Još jedan trener iz Hrvatske radiće u najmogoljudnijoj zemlji na svetu, a to je Slaven Bilić koji je od Francuza Bruna Ženesija preuzeo vođenje Peking Guana.

Iskusni Rafa Benitez napustio je kormilo Daljena, a novi trener ovog kluba je takođe Španac Hose Gonzalez. Na klupi Hebeija sedeće Korejac Kim Jong Bo umesto Ksija Fensa. Trener Vuhana postao je Li Ksiopeng umesto Pang Lija, a na kormilu Tjenđin Tajgera biće Ju Genvei koji je zamenio Vanga Baošana.

KANAVARO VODI GUANGDŽOU, PAULINJO PRVA ZVEZDA

Fabio Kanavaro (©AFP)Fabio Kanavaro (©AFP)

Prošle sezone prvi favorit za titulu bio je Guangdžou Evergrande koji je u finalu plej-ofa poražen od Đengsua. Sada se klub zvanično zove samo Guangdžou. Na kormilu je ostao italijanski stručnjak Fabio Kanavaro. Ekipa je ostala na okupu. Prva zvezda tima je nekadašnji fudbaler Totenhema i Barselone Paulinjo. On je uz Oskara iz Šangaja godinama najbolji igrač lige. Društvo će mu praviti i zemljak Taliska. Međutim, oni zbog korona protokola (pošto dolaze iz rizičnog Brazila) neće igrati na startu sezone.

U gradskom derbiju danas (14.00) protiv Guangdžou Sitija, Italijan neće moći da računa na dvojicu najboljih igrača što će sigurno biit veliki hendikep. U ekipi su Alan Karvaljo, Aloisio, Elkeson, Fernando Enrike, Rikado Gulart i Tajas Brauning, ali su oni dobili državljanstva Kine, pa se ne vode kao stranci. Najbolji kineski tim u ovom milenijumu ima dobru akademiju, pa je Kanavaro prvom timu priključio dosta mladih igrača.

LEKO NAPADA TITULU SA ŠANGAJ PORTOM

Prema proceni portala Transfermakt najvrednije fudbalere na tržištu ima Šangaj Port (do skora SIPG) – 45.250.000 evra. Od zvezda otišao je samo Hulk koji se vratio u Brazil i potpisao za Atletiko Mineiro iz Belo Orizontea. Nosioci igre trebalo bi da budu Oskar, najskuplji igrač u istoriji kineskog fudbala plaćen Čelsiju čak 60.000.000 evra 2017. godine i Srbin sa austrijskim pasošem Marko Arnautović.

Sreda, 12.00: (2,80) Kingdao (3,10) Čangdžou (2,50)

Odlazak Hulka pokušaće da nadoknadi zemljak Rikardo Lopez, kome će ovo biti druga sezone u Kini. Pre toga je bio prvi strelac korejskog šampionata u dresu Đonbuka. Na kormilu će biti Ivan Leko, mladi hrvatski stručnjak koji je imao uspeha u Belgiji, na klupama Briža i Antverpena. Pojačanje je dolazak Hrvata Anta Majstorovića iz Osijeka. Plaćen je 3.310.000 evra. Ekipa iz Šangaja trebalo bi da bude najveća peretnja za Guangdžou.

BILIĆEV ADUT JE SEDRIK BAKAMBU

Slaven Bilić (©Reuters)Slaven Bilić (©Reuters)

Od timova koji bi mogli da se umešaju u borbu za titiulu ubraja se i Peking Guan. Slaven Bilić je posle otkaza u Vest Bromvič Albiona na početku sezone u Premijer ligi brzo našao novi angažman. Najveći adut nekadašnjeg selektora Hrvatske biće napadač iz DR Konga Sedrik Bakambu. Bivši napadač Viljareala prošle sezone je sa 14 golova bio prvi strelac Superlige Kine. Stranci su ostali Žonatan Vijera i Brazilci Fernando i Renato Augusto, a ove godine stigao je i treći Karioka Lukas Soza iz Jataija.

FELAINI NOSI ŠANDUNG, STIGAO KOREJAC SON

Najpoznatii fudbaler Šandunga je nekadašnji as Evertona i Mančester Junajteda Maruan Felaini. U timu nema više italijanskog veterana Gracijana Pelea koji se vratio na Apenine, u redove Parme. Najveće pojačanje ove godine je dolazak Korejca iz Đonbuka Juna Hoa Sona za 4.500.000 evra što je drugi najveći transfer u Kini u 2021. godini. Iz Urava je stigao Brazilac Leonardo za 2.070.000. Šandung je dobio prezime Tajšan. Po imenima fudbalera, mogao bi da se umeša u borbu za prva tri mesta i Ligu šampiona.

KINTERO IZ RIVERA U ŠENDŽEN, OSLABLJENI DALJEN I ŠENHUA

Najveći transfer ove godine je dolazak Kolumbijca Huana Fernanda Kintera iz argentinskog velikana River Plejt u Šendžen. On je plaćen u januaru čak 5.900.000 evra. Uz Brazilce Dijega Sozu i Alana Kardeca trebalo bi da nosi tim koji s klupe predvodi Đordi Krojf, nekadašnji fudbaler Barselone, sin legendarnog Johana Krojfa.

Sreda, 14.00: (4,40) Henan (3,45) Šendžen (1,77)

Između dve sezona najviše odlazaka bilo je u Šangaj Šenhui. Stefan el Šaravi se vratio u Romu, Odion Igalo je posle epizode u Mančester Junajtedu pojačao Šabab, dok u timu nisu više ni Miler Bolonjos i Fidel Martinez. Najveća pojačanje su dolasci Hrvata Mateja Jonjića iz japanske Serezo Osake i kamerunskog napadača Kristijana Bosagoga iz Henana.

U ligi je novi klub Čangdžou Majti Lajons koji je premešten iz Šiđadžuanga. Prva zvezda Vuhana je Leo Baptistao, Brazilac koji je igrao za Rajo Valjekano i Atletiko Madrida. Slabiji nego prošle sezone, na papiru, je Daljen. Osim trenera Rafe Beniteza klub su napustili i Slovak Marek Hamšik (Geteborg) i Venecuelanac Salomon Rondon (CSKA Moskva), dok je u Atletiko ostao Belgijanac Janik Karasko. Prva zvezda tima je Brazilac Žalison koj je prošle godine za 4.500.000 evra stigao iz Fenerbahčea.

Osim Duška Tošića u redovima Guangdžou Sitija (ranije R&F) nema više ni najboljeg strelca Kine u 2019. godini, Izraelca Erana Zahavija koj je proteklog leta pojačao PSV iz Ajndhovena. Adut tima je Holanđanin srpske krvi Rišairo Živković.

STRANCI U KINESKIM KLUBOVIMA

PEKING GUAN: Renato Augusto (Brazil), Lukas Souza (Brazil), Sedrik Bakambu (DR Kongo), Žonatan Vijera (Španija), Kim Min Jae (Južna Koreja), Fernando (Brazil)

ČANGDŽOU MAJTI LAJONS: Murigi (Brazil), Adama Diomande (Norveška), Andre Sengor (Senegal), Odi Ahmedov (Uzbekistan), Stopila Sunzu (Zambija), Oskar Maritu (Kongo)

ČANGČUN JATAJ: Erik (Brazil), Žunior Negrao (Brazil), Seržinjo (Brazil), Jores Okore (Danska), Rišairo Živković (Holandija), Aron Samjuel (Nigerija)

ČUNGING ATLETIK: Marselo Sirino (Brazil), Fernandinjo (Brazil), Marsinjo (Brazil), Miler Bolanjos (Kolumbija), Dostonbek Tursunov (Uzbekistan)

DALJEN PRO: Žalison (Brazil), Emanuel Boateng (Gana), Sem Larson (Švedska), Markus Danijelson (Švedska)

GUANGDŽOU: Paulinjo (Brazil), Taliska (Brazil). Alan Karvaljo, Aloisio, Elkeson, Fernando Enrike, Rikado Gulart i Tajas Brauning su dobili državljanstva Kine

GUANGDŽOU SITI: Giljerme (Brazil), Tijago Leonko (Brazil), Musa Dembele (Belgija), Džon Kardona (Kolumbija), Gustav Svenson (Švedska)

HEBEI: Samir Memišević (Bosna i Hercegovina), Markao (Brazil), Paulinjo (Brazil), Ole Salnes (Norveška). Čiko Čen je dobio kinesko državljanstvo

HENAN SONGŠAN LONGMEN: Toni Šunjić (Bosna i Hercegovina), Enrike Durado (Brazil), Ivo (Brazil), Fernando Karanga (Brazil), Baja Turaj (Sijera Leone)

KINGDAO: Dejan Radonjić (Hrvatska), Romen Alesandrini (Fransuska), Fredrik Ulvestad (Norveška), Jagoš Vuković (Srbija), Denis Popović (Slovenija)

ŠANDUNG TAJŠAN: Maruan Felaini (Belgija), Mojzes (Brazil), Leonardo (Brazil), Son Jun Ho (Južna Koreja), Rožer Guedes (Brazil). Pedro Delgado je dobio kinesko državljanstvo

ŠANGAJ ŠENHUA: Kristijan Basogog (Kamerun), Đovani Moreno (Kolumbija), Matej Jonjić (Hrvatska), Adrijan Mierzejevski (Poljska), Kim Šin Vuk (Južna Koreja). Aleksandre N’Dumbija je dobio kinesko državljanstvo

ŠANGAJ PORT: Eron Moj (Australija), Marko Arnautović (Austrija), Rikardo Lopes (Brazil), Oskar (Brazil), Ante Majstorović (Hrvatska)

ŠENDŽEN: Alan Kardec (Brazil), Huan Fernando Kintero (Kolumbija), Frank Ačeampong (Gana), Mubarak Vakaso (Gana), Morteza Puraliganji (Iran)

TJENĐIN JINMEN TAJGER: Žules Ijoki (Francuska), Tamaš Kadar (Mađarska)

VUHAN: Leo Baptistao (Brazil), Stefan Apija (Kamerun), Žan Evrar Kuasi (Obala Slonovače), Danijel Kariko (Portugalija), Rafael Silva (Brazil)

KINA 1 – 1. KOLO

Utorak

14.00: (5,10) Čunging (3,60) Šandung (1,65)

14.00: (1,40) Guangdžou FC (4,00) Guangdžou Siti (7,00)

Sreda

12.00: (2,80) Kingdao (3,10) Čangdžou (2,50)

14.00: (4,40) Henan (3,45) Šendžen (1,77)

Četvrtak

12.00: (4,00) Daljen (3,45) Čangčun (1,85)

14.00: (15,0) Tjenđin (7,00) Šangaj Port (1,15)

Petak

12.00: (2,65) Hebei (3,00) Vuhan (2,70)

14.00: (3,15) Šangaj Šenhua (3,25) Peking Guan (2,15)

***kvote su podložne promenama

*Utakmice u utorak i sredu se igraju u Guangdžou, a u četvrtak i petak u Đijangjinu

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Kina 1Kineska SuperligaGuangdžou EvergrandeGuangdžo R&FŠangaj SIPGŠangaj ŠensuaPekingOskarPaulinjoMarko ArnautovićFabio Kanavaro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara