Slaven Bilić (©Reuters)
Slaven Bilić (©Reuters)

Kina: Bilićev debi na klupi Peking Guana

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.04.21. | 09:17

Nekadašnji selektor Hrvatske vodiće u naredne dve godine ambiciozni klub iz prestonice. Današnji rival u Kunšanu je Šangaj Šenhua. Prva zveza tima je Sedrik Bakambu, nekadašnji napadač Viljareala

Manje novca, stezanje kaiša, ali neka velika imena su tu, kako na terenu, tako i na klupama kineskih superligaša. Novi šampionat je počeo u utorak bez pompe kao prethodnih godina, bez spektakularnih transfera. Odigrano je šest utakmica premijernog kola, a danas (14.00) zavesu spuštaju u Kunšanu Šangaj Šenhua i Peking Guan.

Nekadašnji selektor Hrvatske i bivši trener Bešiktaša, Vest Hema i Vest Bromvič Albiona Slaven Bilić jedan je od sedam novih trenera u elitnoj ligi Kine. On je ovu sezonu počeo na klupi VBA koji je uveo u Premijer ligi, ali je smenjen posle loših rezultata tima iz Birmingema. Početkom godine je stigao u Peking Guan, a debi će imati protiv Šenhue.

Izabrane vesti

Najveći adut nekadašnjeg selektora Hrvatske biće napadač iz DR Konga Sedrik Bakambu. Bivši napadač Viljareala prošle sezone je sa 14 golova bio prvi strelac Superlige Kine. Stranci su ostali Žonatan Vijera i Brazilci Fernando i Renato Augusto, a ove godine stigao je i treći Karioka Lukas Souza iz Jataija. Iskusni stručnjak na startu prvenstva neće moći da računa na dvojicu Karioka Renata Augusta i Fernanda zbog strogih korona protokola za igrače iz Brazila.

14.00: (2,85) Šangaj Šenhua (3,30) Peking Guan (2,35)

Tim iz Šangaja u novu sezonu ulazi slabiji. Italijan Stefan el Šaravi se vratio u Romu, Odion Igalo je posle epizode u Mančester Junajtedu pojačao Šabab, dok u timu nisu više ni Miler Bolonjos i Fidel Martinez. Najveća pojačanja su dolasci Hrvata Mateja Jonjića iz japanske Serezo Osake i kamerunskog napadača Kristijana Bosagoga iz Henana.

Ova dva tima se nisu sastala prošle sezone jer su igrala u različitim grupama. Peking ima mnogo bolji skor od Šenhue. Dobio je tri poslednja meča, a bez poraza je već pet utakmica. Na pet vezanih duela ova dva tima dolazila je kombinacija GG3+.

Dva sata ranije sastaju se Hebei i Vuhan. Prva zvezde Vuhana je Leo Baptistao, Brazilac koji je igrao u Rajo Valjekanu i Atletiko Madridu, ali njega neće biti na startu sezone kao i zemljaka Rafaela Silve. Hebei je proteklih godina ulagao veliki novac u pojačanja, ali su rezultati izostali. Stranci su sada skomnijeg kvaliteta. Tu su Samir Memišević (Bosna i Hercegovina), Markao (Brazil), Paulinjo (Brazil) i Ole Salnes (Norveška). Prošle godine Hebei je oba puta slavio u Superligi Kine protiv današnjeg rivala, ali se Vuhan revanširao pobedom u šesnaestini finala Kupu Kine, i to posle boljeg izvođenja jedanasteraca.

12.00: (2,75) Hebei (2,95) Vuhan (2,65)

Ove sezone na utakmicama u Kini dozvoljeno je prisustvo gledalaca. Liga broji 16 klubova, podeljena je na startu na dve grupe od po osam timova. Igraće se u klasičnom dvokružnom sistemu svako sa svakim kod kuće i u gostima, za razliku od prošle sezone kada se igrao plej-of. Tri najbolja tima izboriće plasman u azijsku Ligu šampiona.

KINA 1 – 1. KOLO

Utorak

Čunging Lifan - Šandung 0:2 (0:0)

/Leonardo 53, Tajnaju 67/

Guangdžou FC - Guangdžou Siti 2:2 (1:1)

/Alan 7, Vu 86 - Jan Dingao 16ag, Je Čugui 52/

Sreda

Kingdao - Čangdžou 2:1 (1:0)

/Dđou Junčen 41, Radonjić 69 - Diomande 67

Henan - Šendžen 1:2 (1:1)

/Baja Turaj 31 - Ačeampong 21, Alan Kardek 54

Četvrtak

Daljen - Čangčun 1:2 (0:1)

/Danijelson 90+3 - Negao 36, Erik 61/

Tjenđin - Šangaj Port 1:6 (0:2)

/Iloki 90+4 - Arnautović 26, 49, 56, Lu Venjun 30, Lopes 49, 54/

Petak

12.00: (2,75) Hebei (2,95) Vuhan (2,65)

14.00: (2,85) Šangaj Šenhua (3,30) Peking Guan (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KinaKina 1Peking GuanŠangaj Šenhua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara