Milan Ristić, Nemanja Čović, Nemanja Bosančić i Rade Dugalić (©MN Press, ©Reuters)
Milan Ristić, Nemanja Čović, Nemanja Bosančić i Rade Dugalić (©MN Press, ©Reuters)

Kinezi se uželeli fudbala, kreće Superliga: Petorica Srba, Ristićeva Haka želi više od devetog mesta

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.04.23. | 07:33

Nekada najjača liga na najvećem kontinentu sada je skromnijeg kvaliteta. Konačno, nema više kovid restrikcija, ulaznica planule za premijerno kolo. Mladi srpski stručnjak produžio ugovor sa prošlogodišnjim debitantom u eliti. Od naših internacionalaca tu su Rade Dugalić, Nemanja Bosančić, Nemanja Čović i Aleksandar Andrejević. Vuhan Tri Tauns i Šandung opet favoriti za titulu, preti i Šangaj Port

Vreme kada su Kinezi plaćali astronomske cifre za dovođenje zvezda je prošlo. Kriza sa koronom je uticala na stezanje kaiša, nema više basnoslovnih budžeta. Mnogi klubovi su propali. U eliti nije više najtrofejniji klub u zemlji Guangžou Evegrande, kao ni gradski rival Siti, koji je nekada vodio Dragan Stojković Piksi. Ispao je i Hebej.

Mučili su se Kinezi poslednjih godina, prvenstva su bila na ivici regularnosti, često su se i prekidala, mečevi rešavani službenim rezultatom 3:0. Zdravlje bilo na prvom mestu, fudbal u drugom planu. Posle tri godina pakla vreme je za novo poglavlje. Nema mnogo velikih zvezda (ostali Oskar, Maruan Felaini), ali zato će biti punih stadiona. Korona restrikcije su ukinute. Ulaznice su planule. Opet će stadioni širom zemlje da budu krcati.

Izabrane vesti

I dalje Kinezi najviše vole Brazilce. Ima ih čak 20 u Superligi, a odmah iza su Srbi. Četvorica na terenu – Rade Dugalić u dresu Mejdžou Hake, Nemanja Bosančić brani boje Daljena, Nemanja Čović Henana, a Aleksandar Andrejević Kingdaoa. Ima naša zemlja i stručnjaka na klupu. Treću godinu na kormilu Mejdžou Hake je Milan Ristić, nekadašnji trener Teleoptika i Zemuna.

14.05: (1,53) Peking Guan (3,80) Mejdžou Haka (6,00)

Prošle sezone je novi član elite bio deveti. Ambicije su bile opstanak, a to je već na polovini šampionata obezbeđeno. U jednom trenutku Ristićev tim je bio četvrti, u finišu je pao, ali odlično deveto mesto je dobra polazna osnova za godine koje slede. U odnosu na prošlu sezonuu timu nije više nekadašnji napadač Crvene zvezde Alekse Vukanovića, ostali su iskusni defanzivac Rade Dugalić i bivši vezista Partizana i reprezentacije Crne Gore Nebojša Kosović.

Za čitaoce Mozzart Sporta, Ristić je približio fudbal u Kini, ambicije njegovog tima, ko su favoriti za titulu...

Ove godine nismo novajlije ligi, već sa određenim iskustvom u Superligi, znamo šta možemo da očekujemo. Ulazimo u novi šampionat sa verom da možemo da popravimo prošlogodišnje deveto mesto. Duže vreme smo na okupu, imamo iza sebe ozbiljan rad u pripremnom periodu i nadam se da će to dati rezultate i da ćemo da igramo još bolje nego prošle godine“, rekao je Ristić.

13.35: (2,35) Vuhan Tri Tauns (3,30) Šangaj Port (2,85)

Umesto Vukanovića stigao je Gruzin Elgija Lobjanidze iz kazahstanskog Kiziljara, a pre toga je branio boje Dinama iz Batumija.

Što se tiče stranaca većina je ostala u klubu. Novi napadač je profil igrača kakav nam je potreban za naš stil igre. Doveli smo i nekoliko iskusnih domaćih igrača“.

Stadioni će biti puni ove godine u Kini.

Na sreću svih, prvenstvo je ove godine normalno, igra se standardno kod kuće i u gostima, nema više utakmica na neutralnim terenima. Kinezi su se uželeli fudbala, pa su sve ulaznice za prvo kolo prodate. Čak su i neki klubovi i sezone karte prodali. Liga broji 16 klubova, dva manje nego prošle sezone“.

Prošle godine prvi kroz cilj je prošao Vuhan Tri Tauns. Kao debtitant u ligi je stigao do titule. Šandung je uzeo Kup Kine, dok je prošle nedelje u predigri sezone Vuhan bio bolji od Šandunga u Superkupu sa 2:0.

Skoro svi klubovi imaju maksimalan broj stranaca. Deluje da šampionat nikada nije bio ovako ujednačen. Počeli su opet da dolaze poznati igrači iz evropskih klubova, pa više timova pretenduju na titulu. Vuhan Tri Tauns i Šandung su u prvom planu, a tu veliki, tradicionalni klubovi kao što su Peking Guan i ekipe iz Šangaja, Port i Šenhua. Biće sigurno iznenađenja tokom sezone“.

Milan Ristić na treningu svog timaMilan Ristić na treningu svog tima

Mejdžou Haka na otvaranju sezone danas (14.05, Arena sport 9) igra u Pekingu protiv Guana.

Svih 68.000 ulaznica je prodato za samo četiri minuta. Počastvovani smo što ćemo na premijeri igrati pred tolikim brojem gledalaca i protiv tako velikog kluba. Pre utakmice biće ceremonija otvaranja sezone. Imamo težak raspored u prvih osam kola. Igramo protiv pet najjačih ekipa“, zaključio je Ristić.

13.35: (1,63) Žeđang (3,60) Čangčun (5,30)

Srpski stručnjak je jedan od devetorice stranaca na klupama kineskih klubova. Osim Ristića najbrojniji su Španci, čak petorica – Pedro Morilja (Vuhan Tri Tauns), Đordi Vinjals (Žeđang), Havijer Pereira (Šangaj Port), Serhio Zarko Dijaz (Henan) i Antonio Gomez Karenjo (Kingdao), a tu su i Portugalac David Patrisio (Nantong), Holanđanin Stenli Menzo (Peking Gun) i Korejac Seo Jung Von (Čengdu). Prošle godine u Čangdžou je trener bio Svetozar Šapurić, ali ga je sada zamenio domaći trener Džao Jundže.

Prvak ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona, dok će drugoplasirani i trećeplasirani morati u kvalifikacije za najjače takmičenje Azije. Najgora dva tima ispašće u drugu ligu.

Maruan Felaini (©AFP)Maruan Felaini (©AFP)

Prve zvezde lige su iskusni fudbaleri Šangaj Porta Oskar i Šandunga Maruan Felaini. Najbolji kineski igrač Vu Lei letos se vratio u Šangaj posle tri godine u Espanjolu. Šampion Vuhan Tri Tauns je ostao bez Brazilca Marsaa koji je za 4.500.000 evra otišao u Al Ahli iz Džede, lidera u šampionatu Saudijske Arabije, dok je zamena Aziz. On je na pozajmici iz Rio Avea.

13.35: (2,15) Daljen (3,25) Nantong (3,25)

Svaki klub u Kini može da ima po petoricu stranaca, plus jednog naturalizovnog fudbalera. Prema proceni portla Transfermarkt, najvrednije igrače ima Šangaj Port (24.710.000), a zatim slede Vuhan Tri Tauns (19.480.000), Šandung (16.980.000), Peking Guan... Novi superligaši Kingdao i Nantong imaju najskromnije timove i izvesno će da se bore za opstanak.

Utakmice kineske Superlige možete da gledate na kanalima Arene Sport.

STRANI IGRAČI U KINESKOM FUDBALU

PEKING GUAN: Souza (Brazil), Majkl Ngadu Ngađui (Kamerun), Samjuel Adegbeno (Nigrija), Arijan Ademi (Makedonija), Kang Sang Vao (Južna Koreja), Niko Jenaris (dobio kineski pasoš)

ČANGDŽOU: Mile Škorić (Hrvatska), Oskar Maritu (DR Kongo), Georgi Žukov (Kazahstan), Jirgen Lokadija (Holandija), Dibos Ovusu Sekjere (Holandija)

ČANČUN: Peter Žulj (Austrija), Seržinjo (Brazil), Leo Souza (Brazil), Jores Okore (Danska)

ČENGDU: Rikard Vindbihler (Austrija), Felipe (Brazil), Leo Souza (Brazil), Manuel Palasios (Kolumbija), Kim Min Vu (Južna Koreja), Elkeson (dobio kineski pasoš)

DALJEN: Borislav Conev (Bugarska), Lobi Manzoki (Centralnoafrička Republika), Streli Mamba (Nemačka), Nemanja Bosančić (Srbija)

HENAN: Toni Šunjić (BIH), Fernando Karanga (Brazil), Adrijan Mirzijevski (Poljska), Nemanja Čović (Srbija), Tomas Pina (Španija)

MEJDŽOU HAKA: Rodrigo Enrike (Brazil), Elguja Lobjanidze (Gruzija), Nebojša Kosović (Crna Gora), Čisom Egbučulam (Nigerija), Rade Dugalić (Srbija)

NANTONG: Brešan (Brazil), Lukas Morelato (Brazil), Romario Balde (Gvineja Bisao), Rubiljo Kastiljo (Argentina), Oumar Kamara (Mauritanija), Ming Jang Jang (dobio kineski pasoš)

KINGDAO: Elvis Šarić (BIH), Serž Tabeku (Kamerun), Felisio Braun Forbs (Kostarika), Aleksandar Andrejević (Srbija), Evans Kanga (Zambija)

ŠANDUNG: Maruan Felini (Belgija), Krisan (Brazil), Žadson (Brazil), Moises (Brazil), Son Jun Ho (Južna Koreja), Fernandinjo (dobio kineski pasoš)

ŠANGAJ PORT: Markus Pink (Austrija), Matijas Vargas (Austrija), Oskar (Brazil), Paulinjo (Brazil), Isa Kalon (Sijera Leone), Tajs Brauning (dobio kineski pasoš)

ŠANGAJ ŠENHUA: Kristijan Basogo (Kamerun), Ibrahim Amadu (Francuska), Žoa Karlos Tešeiraa (Portugalija), Sefas Malele (Švajcarska), Makario Hing Glover (dobio kineski pasoš)

ŠENDŽEN: Roman Alesandrini (Francuska), Frank Ačempong (Gana), Dai Vai Sun (dobio kineski pasoš)

TJENĐIN: Farli Rosa (Brazil), Robert Berić (Slovenija), David Anduhar (Španija), Fran Merida (Španija)

VUHAN TRI TAUNS: Ademilson (Brazil), Davidson (Brazil), Volas (Brazil), Abdul Aziz Jakubu (Gana), Nikolae Stančiu (Rumunija), Deni Vang (dobio kineski pasoš)

ŽEĐANG: Lukas Posinjolo (Brazil), Donovan Evolo (Kamerun), Franko Andrijašević (Hrvatska), Žan Evrar Kousi (Obala Slonovače), Nijasa Mušekvi (Zimbabeve), Aleksander N’Dombu (dobio kineski pasoš)

SUPERLIGA KINE – 1. KOLO

Subota

13.35: (2,15) Daljen (3,25) Nantong (3,25)

13.35: (2,35) Vuhan Tri Tauns (3,30) Šangaj Port (2,85)

13.35: (1,63) Žeđang (3,60) Čangčun (5,30)

14.05: (1,53) Peking Guan (3,80) Mejdžou Haka (6,00)

Nedelja

13.35: (2,70) Henan (3,20) Čengdu (2,50)

13.35: (3,90) Šangaj Šenhua (3,45) Šandung (1,90)

13.35: (5,60) Šendžen (3,70) Kingdao (1,58)

13.35: (1,88) Tjenđin (3,35) Čangdžou (4,00)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

KinaKina 1Mejdžou HakaMilan RistićŠandungVuhan Tri TaunsŠangaj PortNemanja ČovićRade Dugalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara