Detalj sa meča Sion - Jang Bojs (©AFP)
Detalj sa meča Sion - Jang Bojs (©AFP)

Ko će u plej-aut – Sion ili Tun? Pršte golovi u mečevima dva najbolja kluba u Švajcarskoj

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.08.20. | 08:54

Samo jedna dilema pred poslednjih 90 minuta. Ko će na megdan Vaducu? Na poslednjih šest utakmica Jang Bojsa i Sankt Galena dolazio tip 5+

Prošle sezone je šampionat Švajcarske bio dosadan. Jang Bojs se prošetao ligom, ali je u ovom prvenstvu ekipa iz Berna imala dostojnog rivala u Sankt Galenu. Kolo pre kraja vrpcu je presekao branilac krune kome je ovo treća uzastopna titula.

Poznato je da će Jang Bojs da igra kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će Sankt Galen, Bazel i Servet da predstavljaju Švajcarsku u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U Čelendž ligu ispao je Ksamaks iz Nojšatela, dok je novi-stari član elite Lozana, pobednik drugoligaškog karavana. Pred poslednjih 90 minuta u prvenstvu ostala je još samo jedna dilema – ko će u plej-aut za popunu preostalog 10. mesta u društvu najboljih?

Izabrane vesti

Vaduz iz Lihtenštajna, dugoplasirani tim u Čelendž ligi, čeka devetoplasiranog, a to će biit Sion ili Tun. U boljem položaju je Tun koji ima bod više od direktnog rivala. Oba tima u poslednjem kolu gostuju Servetu, odnosno Cirihu.

Tun je najgori gost u ligi. Ima samo 12 bodova na gostovanjima ove sezone, a gostuju Cirihu koji je veoma loš u nastavku sezone. Virus korona zadao je muke ekipi iz najvećeg grada u Švajcarskoj, pa trener Ludovik Manjin nije mogao da računa na sve igrače tokom poslednja dva meseca. Cirih je vezao čak šest poraza. Tun ima ulogu favorita. Sa tri boda je siguran u eliti, a sa bodom bi mogao da bude osmi, ako Sion ne pobedi Servet u Ženevi. U slučaju da Tun izgubi u Cirihu, a Sion uzme bod u Ženevi oba tima bi bila poravnata sa 37 bodova. U tom slučaju odlučuje gol-razlika, a u tom parametru mnogo bolji je Sion.

I u poslednjih 90 minuta sezone Cirih ne može da računa na kompletan sastav. Vili Brito i Augustin Tosin su povređeni, Vasilije Janjičić je bolestan, a Marko Šonbahler je suspendovan zbog kartona. Za Tun neće igrati levi bek Krist Kablan. Ove sezone Cirih je dva puta pobedio Tun, a jednom izgubio.

Sion je poražen u prošlom kolu od Jang Bojsa na svom terenu, pa sada ne drži sve u svojim rukama. Mora da čeka kiks Tuna u Cirihu (poraz ili remi) da bi izbegao plej-aut i dvomeč sa Vaducom za popunu švajcarske elite. U ovom šampionatu sve tri utakmice Siona i Serveta su završene bez pobednika. Dva puta je bilo 1:1, a na startu sezone mreže se nisu tresle.

Poslednje kolo donosi, činilo se meč za titulu, ali je Sankt Galen pao u finišu, pa vicešampion putuju u Bern bez šansi da preotme krunu. Biće to revijalni meč, ali prilika da se vidi ko je bolji. Navijači Sankt Galena, njih oko 1.000 (koliko je dozvoljeno da se prisustvuje utakmicama u Švajcarskoj), ovacijama su ispratili trenera Petera Cidlera i igrače posle pobede od 6:0 prošle nedelje protiv Ksamaksa.

Iako su izgubili bitku za šampionski pehar, u taboru Sankt Galena su prezadovoljni sezonom i drugim mestom ispred Bazela.

"Ponos je osećaj koji vlada. Ponosan sam na 68 bodova i učinak mojih igrača. Ponosan sam na ovih 1.000 navijača koji su nas borili. Činilo se kao da ih ima mnogo više“, rekao je nemački stručnjak Peter Cidler.

Jang Bojs ima najjaču ekipu u Švajcarskoj. Kada je bilo najpotrebnije momci iz Berna su bili najbolji. Ovaj duel će verovatno biti poslednji za dvojicu najiskusnijih i najskupljih igrača Jang Bojsa, Francuza Gijoma Oroa i našeg Miralema Sulejmanija. Obojici ističu ugovori i gotovo sigurno napuštaju Bern. Šampion Švajcarske teško će zadržati prvog strelca lige Žan Pjera Nsaamea. Kamerunac je postigao 30 golova na 31 utakmici u prvenstvu i sigurno će imati mnogo ponuda bogatijih klubova u Evropi.

Kada igraju Jang Bojs i Sankt Galen mreže se često tresu. Na sve tri utakmice u ovom šampionatu dolazio je 5+. Na tri meča palo je čak 18 pogodaka. Jang Bojs ima dve pobede, sa 4:3 i 3:2, a jedan meč je završen bez pobednika – 3:3. Šest poslednjih utakmica ova dva tima dolazio je tip 5+, pa večeras treba očekivati goleadu.

Sezone u Švajcarskoj ne završava se u ponedeljak uveče. Ove nedelje kreće i završnica kupa, a Jang Bojs ima šansu da osvoji duplu krunu.

ŠVAJCARSKA 1 - 36. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

20.30: (2,15) Bazel (3,40) Lucern (3,10)

20.30: (3,00) Servet (3,40) Sion (2,20)

20.30: (3,90) Ksamaks (3,70) Lugano (1,90)

20.30: (1,80) Jang Bojs (4,00) Sankt Galen (4,10)

20.30: (5,00) Cirih (3,90) Tun (1,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Jang BojsSionTunservetSent GalenŠvajcarska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara